Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα αναδειχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα κυριαρχικά στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι κι αυτό του ιδιωτικού χρέους. Το ιδιωτικό χρέος θα αποτελέσει έναν από τους μοχλούς μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, στο δρόμο της μείωσης τόσο του εισοδήματος όσο και των περιουσιακών στοιχείων των εργαζόμενων και του μικρού και πολύ μικρού κεφαλαίου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των δεδομένων για το ιδιωτικό, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, στην Ελλάδα είναι σωστό να δούμε την κατάσταση στον τομέα αυτό στις αναπτυγμένες χώρες για να μπορέσουμε έτσι να εντάξουμε και την ελληνική περίπτωση μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. 
Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε αν ένα φαινόμενο εντάσσεται σε μια γενικότερη τάση ή αποτελεί μια εξαιρετική και μεμονωμένη περίπτωση που οφείλεται σε κάποιους λόγους ιδιομορφίας. Μια και το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των αιτίων του στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες το έχουμε αναλύσει σε παλιότερο άρθρο εδώ θα αναφερθούμε μόνο στις ΗΠΑ σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η δεκαετία του 1970 αποτελεί μια δεκαετία σημαντικών μεταβολών στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα στις πλέον αναπτυγμένες χώρες. Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τις μεταβολές στην παραγωγικότητα και στις ωριαίες αποζημιώσεις και τους μισθούς των εργαζόμενων στις ΗΠΑ από το 1960 ως το 1996.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο eparistera ή στο συνημμένο αρχείο.
http://aristeroblog.gr/node/2404

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου