Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

(Γιατί τώρα; Τί θέλουν να ¨ψήσουν¨ οι παγκοσμιοποιητές; Aς είμαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις μας)! Η ματιά του Reuters στις νέες αναρχικές ομάδες της Ελλάδας


Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013


Έχοντας "εισβάλει" στο εσωτερικό των νέων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας, το Reuters μας εισάγει στο ρεπορτάζ του κάνοντας σύνδεση της τοποθεσίας του παρόντος με το παρελθόν.
"Κοντά στα αθηναϊκά ερείπια όπου γεννήθηκε πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια η δημοκρατία, νέοι αναρχικοί προτίθενται να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα", σχολιάζουν οι συντάκτες, κάνοντας αναφορά σε ένα καφέ στα Εξάρχεια, όπου η μπίρα είναι φθηνή.
"Με την πρώτη ματιά το καφέ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του από αναρχικούς μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο καφέ στην μποέμικη γειτονιά της Αθήνας Εξάρχεια. Αλλά μέσα υπάρχουν αφίσες με το σύμβολο της αναρχίας -έναν κύκλο με το γράμμα Α-.
Πρόσφατα, μια καλοκαιρινή μέρα, και ενώ στο καφέ συζητούσαν για δύο αναρχικούς που κρατούνται από την αστυνομία, εισέβαλε κάποιος εισέβαλε καλώντας σε βοήθεια διότι σε παρακείμενο κατάστημα επιτίθεντο ακροδεξιοί ακτιβιστές.
"Δεν είναι καιρός για επανάσταση;" διερωτήθηκε ένας 34χρονος αναρχικός παρατηρώντας τη σκηνή και στρίβοντας το τσιγάρο του. "Είναι τώρα ή ποτέ. Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τίποτα δεν θα αλλάξει", παρατήρησε.
527 επιθέσεις το 2012, 254 το εξάμηνο του 2013
Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει αυξήσει το ποσοστό της στο 14%, κερδίζοντας την υποστήριξη με δωρεάν διανομή τροφίμων για Έλληνες και την άγρια αντιμεταναστευτική ρητορική της. Ωστόσο, η οικονομική κρίση της χώρας είναι κινητήριος δύναμη και για τον εξτρεμισμό από τα αριστερά.
Οι αναρχικές ομάδες έχουν ως στόχο να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των πλουσίων, κι έχουν προσελκύσει αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη.
Με την οικονομία της χώρας να καταρρέει, οι αναρχικές ομάδες που έχουν στόχο την ανατροπή του πολιτικού συστήματος επειδή εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων, έχουν προσελκύσει αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη.
"Στο παρελθόν, επρόκειτο κυρίως για κίνημα νέων. Τώρα βλέπεις αναρχικούς ηλικίας 40,50 ή ακόμα και 60 ετών, όχι μόνο 20χρονους όπως πριν από μερικές δεκαετίες", σχολίασε ένας πελάτης στο καφέ.
Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί -η λέξη προέρχεται από το ελληνικό Αναρχία ή την απουσία της αρχής - λένε ότι είναι ειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες έχουν τύψεις σχετικά με τη χρήση βίας.
"Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το βλέπουν ως μια εναλλακτική πολιτική φωνή", δήλωσε η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πειραιά και "δεν είναι οριακή πια".
Το τηλεφώνημα που δεν ήταν φάρσα
Στις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουνίου, δύο οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δέχονται ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα πως σε λίγη ώρα θα εκραγεί βόμβα στη Δάφνη. "Δεν είναι φάρσα", σημείωσε ο άγνωστος που τηλεφώνησε.
Είκοσι λεπτά αργότερα, μία βόμβα με τουλάχιστον ένα κιλό δυναμίτη εξερράγη κάτω από την BMW της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη.
Από την έκρηξη καταστράφηκε το αυτοκίνητο και έσπασαν παράθυρα στα παρακείμενα κτίρια, ενώ μία ημέρα αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης η Συνωμοσία των Πυρήνων Φωτιάς, που είχε αναλάβει ακόμα την ευθύνη για τη βόμβα στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου, την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και τα γκαζάκια σε σπίτια και γραφεία πολιτικών.
Οι αριθμοί συγκρίνονται με τις 542 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε 12 χρόνια, από το 1974 έως το 1986, όταν η Ελλάδα είχε μια φήμη για την εκτεταμένη βία από αριστερούς αγωνιστές, αν και οι επιθέσεις κατά την περίοδο αυτή είχαν πιο αιματηρά αποτελέσματα.
Η ομάδα με τη μεγαλύτερη δράση κατά το δημοσίευμα είναι οι Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατηγορούνται από την αστυνομία για 150 εγκληματικές πράξεις από το 2009. Οι συλλήψεις πάνω από 30 ύποπτων μελών από το 2009 και οι τέσσερις δίκες από το 2011 δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν τις επιθέσεις της συγκεκριμένης ομάδας.
Η νέα γενιά των "πλούσιων" αναρχικών
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αποτελεί την επιτομή της νεότερης γενιάς αναρχικών που προέρχονται από εύπορες οικογένειες και αδιαφορούν για την ιδεολογία. Πολλοί είναι μορφωμένοι, δυσαρεστημένοι νέοι που περιγράφουν συχνά τους εαυτό τους ως "μηδενιστές" σε αντίθεση με τους μαρξιστικής έμπνευσης μαχητές της άκρας αριστεράς του παρελθόντος.
Μία ένδειξη της φιλοσοφίας της ομάδας είναι το φυλλάδιο του 2011 που αποδίδεται στις Συνωμοσίες που αναφέρει πως "ο καθένας μπορεί να μάθει και να επινοήσει τρόπους για να κλέψει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, να κατασκευάσει πινακίδες, δελτία ταυτότητας, επίσημα έγγραφα, να απαλλοτριώσει αγαθά και χρήματα, να μάθει την χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών".
Ενθαρρύνει τους αναρχικούς να χρησιμοποιούν υλικά που μπορούν να βρουν εύκολα όπως βενζίνη, μπιτόνια και γκαζάκι, καθώς και ωρολογιακές βόμβες που μπορούν εύκολα να κατασκευάσουν με οδηγίες από το διαδίκτυο.
Πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι με κάποιους τρόπους οι Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς είναι πιο επικίνδυνες από τον Επαναστατικό Αγώνα, που εμφανίστηκε το 2003, κήρυξε τον πόλεμο σε όλες τις "μορφές" της κυβέρνησης και αργότερα διαμαρτύρονταν κατά της λιτότητας.
Τρία αυτοαποκαλούμενα μέλη του συνελήφθησαν το 2010 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Οι αρχές λένε ότι η ομάδα, η οποία κατηγόρησε το καπιταλιστικό σύστημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς ότι βύθισαν τη χώρα σε κρίση, έχει διαλυθεί.
"Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι πιο άγρια, πιο επιπόλαιη και θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η οργάνωση αποτελείται από πολύ θυμωμένος νέους που δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν", επισημαίνει ο πρώην αξιωματούχος.
Ο ρόλος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Για πολλούς νεότερους Ελληνες αναρχικούς, καταλυτικό σημείο ήταν το 2008, όταν από πυρά αστυνομικού έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.
Η δολοφονία του γιου ενός κοσμηματοπώλη που μεγάλωσε στην αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας Ψυχικό, προκάλεσε ταραχές επί σειρά εβδομάδων. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε καταδικάστηκε για φόνο.
Ο Νίκος Ρωμανός, στενός φίλος του Γρηγορόπουλου που ήταν μαζί του τη νύχτα που σκοτώθηκε, συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με άλλους τρεις υπόπτους για ληστεία σε τράπεζα. Δήλωσε ότι είναι αναρχικός, αν και αρνείται ότι είναι μέρος μιας ένοπλης ομάδας.
Προκλήθηκε μεγάλη δημόσια αντίδραση από το photoshop της αστυνομίας στις φωτογραφίες με τους μώλωπες των συλληφθέντων. Οι τέσσερις έγιναν ήρωες και η αστυνομία αρνήθηκε τον ξυλοδαρμό, λέγοντας ότι οι τραυματισμοί προήλθαν από την αντίσταση που πρόβαλαν οι ύποπτοι κατά τη σύλληψη.
Ο Κώστας Σακκάς και η Βίλα Αμαλία
Η συμπάθεια του πολιτών ήταν εμφανής και για το φερόμενο ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά, που αρνείται πάντως ότι είναι μέλος της οργάνωσης.
Λέει ότι είναι αναρχικός και ξεκίνησε απεργία πείνας τον περασμένο Ιούνιο για να διαμαρτυρηθεί για την επί 31 μήνες κράτησή του χωρίς δίκη. Τον Ιούλιο, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι Σακκάς είναι ελεύθερος με εγγύηση για λόγους υγείας.
Η υποστήριξη για τους αναρχικούς ήταν εμφανής και τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλα Αμαλία που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη, με την επιδρομή να βγάζει στους δρόμους 10.000 διαδηλωτές.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε μόνο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι η βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τον νόμο, εμείς δεν ανεχόμαστε πλέον τέτοια βίαια αναρχικά περιστατικά. Έχουμε κερδίσει πολλές μάχες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να υποδαυλίζουν τη βία με την εμπρηστική ρητορική.
"Ξέρουμε τι θα μας προτείνουν και δεν μας νοιάζει", αναφέρει ο 34χρονος Χρήστος Τσάκαλος, αυτοαποκαλούμενο μέλος των Πυρήνων. "Έχουμε πει ότι είμαστε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς, ώστε να προχωρήσουν και να μας καταδικάσουν".
Ο Χρήστος Τσάκαλος, είναι σύμφωνα με τους εισαγγελείς ηγέτης των Πυρήνων, αν και η αναρχική ομάδα αρνείται ότι έχει ηγέτες.
Πέρυσι καταδικάστηκε σε επτά χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα. Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, είπε ότι η ποινή ήταν τόσο μικρή που τον κορόιδευαν οι σύντροφοι του.

1 σχόλιο:

  1. Λιοβόρι







    λιοβόρι το (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :λιο (ήλιος) - βορ (βοριάς) -ι]
    1.βορειοανατολικός άνεμος
    2.καιρός ξερός και πνιγηρός: Καζαντζ. Οδύσσ. I 436 "έρμη κεφαλή μες στο καφτό λιοβόρι".
    otan leo kati exo dikio den to leo afthereta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή