Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

"Βόμβα" αποβλήτων στον Όλυμπο





Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής στο Λιτόχωρο Πιερίας προκαλεί η πρόθεση ιαπωνικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει τμήμα του λατομείου της περιοχής, προκειμένου να «αδειάζει» απόβλητα που υπολείπονται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών.

Το συγκεκριμένο έργο, αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στον Δήμο Χαλκηδόνας της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν προχώρησε παρ’ όλο που η μητροπολιτική επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει θετικά, αλλά ο δήμος άσκησε βέτο και το έργο δεν έγινε.
Επόμενος σταθμός της ιαπωνικής εταιρείας «Tosoh» ήταν η Πιερία με τις «ευλογίες» των τοπικών αρχόντων. Αφού εξετάστηκαν αρκετές περιοχές, επελέγη ως η πλέον ιδανική η θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι» του Λιτόχωρου.


(Το λατομείο)
Ξεσηκωμός στην περιοχή
Η συγκεκριμένη απόφαση διχάζει την τοπική κοινότητα. Τόσο ο Δήμος Δίου-Ολύμπου όσο και η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επένδυση ακίνδυνη που θα ωφελήσει την περιοχή οικονομικά, καθώς όπως υποστηρίζουν η «Tosoh» έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη.
Μάλιστα ο Δήμος ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εγκεκριμένος για λατομείο και ΧΥΤΑ με προεδρικό διάταγμα, επικαλούμενος παράλληλα τις εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις των επιτροπών περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, βρίσκονται οι περιβαλλοντικοί φορείς αλλά και ορισμένοι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΑ αποβλήτων, ο οποίος θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, πλήττοντας τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν, για το λόγο ότι η περιοχή θεωρείται πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η ανησυχία τους εστιάζεται και στο ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της περιοχής και στην εγκατάλειψή της από μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Θα «αδειάσουν» 80.000 τόνους αποβλήτων
Εάν τελικά το έργο υλοποιηθεί και οι εκκλήσεις των κατοίκων και των τοπικών βουλευτών δεν εισακουστούν, τότε δίπλα στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο λατομείο αναμένεται να ριχτούν 80.000 τόνοι του αποβλήτου της ιαπωνικής εταιρείας.
Τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
-          Διαμόρφωση του αναγλύφου της περιοχής
-          Στεγάνωση του υποβάθρου προκειμένου ο χώρος να μην έρχεται σε επαφή με τα διάφορα περιβαλλοντικά μέσα (έδαφος, υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, ατμόσφαιρα) της άμεσης περιοχής του έργου.  
-          Πλήρωση του χώρου με το υλικό, το οποίο θα φορτωθεί στις εγκαταστάσεις της «Tosoh», σε φορτηγά ωφέλιμης χωρητικότητας της τάξης των 20 tn, ενώ η απόσταση μεταφοράς του υλικού στο λατομείο είναι της τάξης των 75 km.  
-          Τελική κάλυψη του χώρου με στρώση στεγάνωσης (επιφανειακή) από γεωσυνθετική αργιλική στρώση και γεωμεμβράνη και στρώση επιφανειακής αποστράγγισης, από γεωσυνθετικό υλικό αποστράγγισης, η οποία θα καταλήγει στην εξωτερική τάφρο ομβρίων. Ως τελική στρώση στην επιφάνεια θα κατασκευαστεί στρώση φυτικής γης πάχους 1m.
Πάντως παρ’ όλο τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, οι περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και αναρωτιούνται πως η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος συναινούν στη πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

«Πρόκειται για επικίνδυνες εγκαταστάσεις»

Η zougla.gr επικοινώνησε με μέλος της «Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας», το οποίο δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα πλήξει το περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι η εθελοντική ομάδα αναμένει τα αποτελέσματα νέων αναλύσεων προκειμένου να αποδείξει την επικινδυνότητα των αποβλήτων.

Σοβαρές επιφυλάξεις βουλευτών για το θέμα

Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του έργου έχουν διατυπώσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κωνσταντόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι οι εισηγήσεις αφορούν απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής.

Παράλληλα, το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο του Λιτοχώρου.

Στη συνάντηση έγινε τοποθέτηση μελών της συντονιστικής επιτροπής των Ενεργών Πολιτών Πιερίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσιάστηκαν επιστημονικές μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η απόφαση του δήμου Δίου – Ολύμπου για την απόθεση των συγκεκριμένων υλικών. Επακολούθησε ενημέρωση από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την αντίστοιχη εμπειρία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.

«Από ό,τι καταλαβαίνω, θέλουν να τον μετατρέψουν σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά του, ότι οποιαδήποτε επένδυση γίνεται θα πρέπει πρώτα να έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών. Αυτή είναι η σταθερή και ξεκάθαρη θέση μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Ιγγλεζή, που φιλοξενήθηκαν στην εφ. Ημερησία της Πιερίας.

Το... παρελθόν της Tosoh

Να σημειωθεί ότι βάσει καταγγελιών που έχου γίνει, η εν λόγω εταιρεία είχε απασχολήσει τους φορείς καθότι πριν από 15 χρόνια είχε εναποθέσει απόβλητα σε περιοχή της Β. Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας μιλώντας στη zougla.gr ανέφερε ότι στο αντίστοιχο αίτημα που είχε γίνει από την εταιρεία είχε απαντήσει: «Τα υλικά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν είναι αδρανή. Πρόκειται για επικίνδυνο υλικό. Εμείς πάντως δεν θέλουμε η αυλή μας να γίνει χώρος εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων».



Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμοι οι φόβοι που έχουν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία αναφορικά με την απόθεση παραπροϊόντος της παραγωγικής της διαδικασίας σε παλιό λατομείο στο Λιτόχωρο.

Η εταιρεία, που παράγει το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποιείται για την κάθοδο ξηρών στοιχείων (αλκαλικών μπαταριών), υποστηρίζει ότι το παραπροϊόν της:

α) Δεν είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα, αντιθέτως η περιεκτικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε όριο για να χαρακτηριστεί επικίνδυνο.

β) Αν και η διαπερατότητά του και η εκπλυσιμότητά του είναι σχεδόν μηδενική, στο λατομείο που θα εναποτεθεί θα χρησιμοποιηθούν γεωμεμβράνες που εξασφαλίζουν 100% τον υδροφόρο ορίζοντα.

γ) Αν και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων μηνών, η παρακολούθηση θα συνεχίσει επί δεκαετία μετά τη λήξη σαν εγγύηση για την περιβαλλοντική ασφάλεια του έργου.

Η Τosoh διευκρινίζει ότι «οι κριτικές ανασκοπήσεις από Καποδιστριακό και ΑΠΘ που αναφέρονται, αφορούν άλλο έργο και όχι το συγκεκριμένο» και χαρακτηρίζει συκοφαντικό το να συνδέεται το παραπροϊόν της με ΧΥΤΕΑ που αναφέρεται σε επικίνδυνα υλικά.



http://www.zougla.gr/greece/article/perivalontiki-vomva-ston-olimpo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου