Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

O… όψιμος επαναστάτης Ευ. Βενιζέλος τορπίλισε τη συμφωνία για τα μέτρα. (E ρε γλέντια)!!!(Ανανεωμένο). Πλήρης η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Antinews, όπως διαφαίνεται μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις, υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν.
Επιβεβαίωση του Αntinews υπάρχει και σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την ανακοίνωση των μέτρων ώστε αυτό να συμπέσει με την ανακοίνωση της έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης του προγράμματος για την Ελλάδα.
Η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν απλά για να συμφωνήσουν ότι … διαφωνούν και για να δώσουν ένα ακόμη ραντεβού ώστε να κλειδώσουν τα μέτρα. Ασφαλώς οι διαφορές είναι σημαντικές κυρίως σχετικά με τα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα ισοδύναμα ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Ωστόσο, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο και για μια… όψιμη προσπάθεια του μεγάλου διαπραγματευτή Β. Βενιζέλου να εμφανιστεί αυτός ως ο υπερασπιστής των φτωχών και των αδικημένων. Θέλει να κερδίσει σε επικοινωνιακό επίπεδο λέγοντας συνέχεια για την ανάγκη να τεθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα θυμήθηκε να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αναχαιτιστεί η ύφεση, να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.
H συνάντηση στο Μαξίμου και μια πιθανή συμφωνία τορπιλίστηκε από τις «επαναστατικές» απόψεις του κ. Βενιζέλου ο οποίος ξέχασε ότι αυτός μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τώρα φωνάζει για τα «σκληρά» μέτρα. Ένα χρόνο ακριβώς από την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου – λαιμητόμο για εκατομμύρια Έλληνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βγει από… αριστερά στην κυβέρνηση και να παίξει το ρόλο του καλού θέλοντας να στριμώξει τον Αντώνη Σαμαρά.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε το συνολικό πλαίσιο με  βάση το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ότι υπάρχει ύφεση που επηρεάζει και η οποία είναι βαθύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι υπέρ της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση βοηθούν με τα μέτρα που διαθέτουν, ωστόσο, χρειάζεται εθνική στράτευση γιατί το ζήτημα είναι εθνικό. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχαίρει την προοπτική η χωρά να οδηγηθεί στην καταστροφή και το αδιέξοδο.
Πέρα από την «ύποπτη» στάση του κ. Βενιζέλου, θα πρέπει να πούμε ότι το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό ως προς τα μέτρα και ως προς την ημερομηνία της… λυπητερής. Χαρακτηριστική του αδιεξόδου η δήλωση του Γ. Στουρνάρα: «Ψάχνουμε το άριστο μείγμα για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ», είπε για να επιβεβαιώσει το ρηθέν «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όμως, δεν είναι εύκολο να ανακοινώσεις μέτρα που θα είναι επώδυνα για εκατομμύρια πολίτες, χρειάζεται πολύ σκέψη και ακόμη περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ. Συμφώνησαν δηλαδή σρο αυτονόητο, στο μίγμα διαφωνούν.
«Δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνεχίζουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, θέλοντας να ρίξει τους τόνους ενώ τόνισε ότι συμφώνησαν οι αρχηγοί στην ανάγκη προώθησης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά όχι, τουλάχιστον προς το παρόν, στο πακέτο νέων μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα  «πολλά, μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα βάρη».
Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν συζήτησαν για καμιά παράταση, ενώ όπως τόνισε «η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει, δεν υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά: Ναυάγιο στην σημερινή συνάντηση, ελέω Βενιζέλου, ραντεβού με ελπίδες για συμφωνία στην επόμενη, και συνέχιση της αγωνιώδους προσπάθειας για τα μέτρα και της ισορροπίας τρόμου. Όπως άλλωστε έχουμε γράψει (και προειδοποιήσει) αν σπείρουν άνεμους θα θερίσουν θύελλες. Και όσοι θελήσουν να χαραμίσουν την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας θα γραφούν στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας.
Οι δηλώσεις Σουρνάρα:
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δις ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, τα 11,5 δις ευρώ θα ανακοινωθούν πριν ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση;
Ι. Στουρνάρας: Τα ψάχνουμε. Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μίγμα.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχει αλλαγή στρατηγικής;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στρατηγικής.
Δημοσιογράφος: Θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας;
Ι. Στουρνάρας: Αν βρούμε το άριστο μίγμα, θα το ανακοινώσουμε.
Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα παραμείνει, κ. υπουργέ, μέχρι την ανακοίνωση;
Ι. Στουρνάρας: Θα παραμείνει όσο χρειαστεί».
Δήλωση Φώτη Κουβέλη:
«Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και είναι και ακανθώδη. Για αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε και βεβαίως και για το σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων που συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας. Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων.
Δημοσιογράφος: Ζητήσατε παράταση για νέα μέτρα;
Φ. Κουβέλης: Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές , δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων .
Δημοσιογράφος: Υπάρχει αδιέξοδο στις συζητήσεις;
Φ. Κουβέλης:  Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες για τους οποίους σας μίλησα .
Δημοσιογράφος: Τίθεται θέμα επιμήκυνσης;
Φ. Κουβέλης:  Σας μίλησα για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού βεβαίως είναι και η επιμήκυνση και όπως μάλιστα την έχουμε συμφωνήσει με την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».
 Δήλωση Βενιζέλου:
«Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε μέτρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που λειτουργεί υπέρ των πολιτών του, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Συμφωνούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις.
 Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά οι δανειστές ζητάνε 11,5 δις.
Δημοσιογράφος: Η επιμήκυνση είναι προϋπόθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ. Πρόεδρε;
 Ε. Βενιζέλος: Ισχύουν όλα όσα έχω πει, και για την επιμήκυνση και για το αντικείμενο των συζητήσεών μου με την τρόικα την Παρασκευή και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Αυτό γίνεται επισήμως από την κυβέρνηση. Εμείς βοηθούμε με όποια μέσα διαθέτουμε, και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και στο επίπεδο των επαφών μας που έχουμε με διαφόρους παράγοντες και χρειάζεται μια εθνική συστράτευση στην υπόθεση αυτή.
Το ζήτημα είναι εθνικό και το τονίζω αυτό, γιατί δυστυχώς η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που επενδύσει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο, που επιχαίρει αν η χώρα πάει άσχημα. Ε, αυτό δε νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη, εθνική στάση.
 Δημοσιογράφος: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις θα προηγηθεί της έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης;
 Ε. Βενιζέλος: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή το διατηρούν στο 120% περίπου το 2020. Υπάρχουν άλλες δυο παράμετροι οι οποίες είναι ισοδύναμες.
Μία παράμετρος είναι να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δεύτερη παράμετρος να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους. Εγώ έχω μιλήσει και για την ανάγκη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για την ανάγκη κάποια στιγμή να συζητήσουμε πιθανότητες και τρόπους μείωσης του ονομαστικού βάρους του χρέους.
Άρα, πρέπει να βάλουμε όλα τα θέματα στα συμφραζόμενά τους. Γιατί αλλιώς τρέχουμε πίσω από σημειακές, αν θέλετε, εκδοχές του προβλήματός μας ενώ το πρόβλημά μας δεν είναι σημειακό, δεν είναι το ένα ή το άλλο σημείο. Το πρόβλημά μας είναι συνολικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, διαρθρωτικό. Και επί τη βάσει αυτών των παραδοχών, συζητούμε και αγωνιζόμαστε.
Και δεν πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε μόνοι. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
 Δημοσιογράφος: Στα μέτρα καταλήξατε σήμερα κ. Πρόεδρε;
Δημοσιογράφος: Το πακέτο δεν έχει κλείσει κ. Πρόεδρε ακόμα;
 Ε. Βενιζέλος: Όχι, όχι.. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου