Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Καταστροφικές για τον λαό ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό!!!



Σε νέο ασφαλιστικό οδηγείται η χώρα, καθώς οι κύριοι άξονές του αναμένεται να μεταβληθούν. Εκτός από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε προνοιακά επιδόματα και εφάπαξ, δρομολογείται παράλληλα η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι σήμερα στα 67!


Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο και πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να προσθέσουν επιπλέον χρόνια στον εργασιακό τους βίο, βλέποντας παράλληλα τις όποιες μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές τους να συρρικνώνονται. Το θολό τοπίο για το ποια θα είναι τελικά τα μέτρα και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι περικοπές σε εφάπαξ, συντάξεις κύριες και επικουρικές ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή πιθανότατα και μέσα στον Αύγουστο, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (εργαζόμενων και συνταξιούχων) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους των επιχειρήσεων και επιτείνοντας το υφεσιακό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Συντάξεις:

- Επιβολή πλαφόν από 2.300 έως 2.400 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο για το ύψος της εξοικονόμησης. Μάλιστα ενδέχεται το ύψος του πλαφόν να είναι υψηλότερο των 2.400 ευρώ.
- Μείωση 5% έως 15% όλων των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
- Κατάργηση της αύξησης των συντάξεων του ΟΓΑ που δόθηκαν το 2009. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση ήταν συνολικά 50 ευρώ, 30 ευρώ για το 2009 και 20 ευρώ για το 2010. Αυξημένη σύνταξη θα λαμβάνουν μόνο όσοι δεν έχουν κύρια κατοικία.
- Κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
- Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:

- Σταδιακή αύξηση του ορίου από τα 65 έτη στα 67. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να εξοικονομηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να θίξει και τους ασφαλισμένους πριν το 1992.

Εφάπαξ

- Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Αύγουστο καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Από την περικοπή αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Τα 23 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι των: δημοσίων υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιριών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, ορθόδοξων εφημερίων κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:

* Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο
* Υπάλληλοι ΝΠΔΔ κατά 42,3%
* Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%
* Η ΕΡΤ κατά 41,48%
* Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%
* Ο ΟΣΕ κατά 50,5%
* Ο ΟΤΕ κατά 31,6%.

Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο ταμείο των εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς οι εισφορές υπολείπονται των παροχών κατά 83%.

Πηγή:express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου