Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Έμμεσοι φόροι, υγεία και Θατσερικές αντιλήψεις.



Με αφορμή την φημολογούμενη αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα, έχουν αρχίσει και διακινούνται απίστευτες Θατσερικές αντιλήψεις από «αριστερούς» σχετικά με το ότι όσοι πίνουν ή καπνίζουν πρέπει να πληρώνουν περισσότερα στο ΕΣΥ αν προκύψει ανάγκη νοσηλείας τους. 



Επειδή πλέον ο ιδεολογικός χυλός οδηγεί σε τρομακτικές παραμορφώσεις, ας θυμίσουμε μερικά βασικά. 
1) Οι έμμεσοι φόροι γενικώς αποτελούν ταξικότατη επιλογή μιας και υπάρχει κοινή αποδοχή ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περαιτέρω την κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς καλούνται όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους και πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Με άλλα λόγια πληρώνουν τον ίδιο φόρο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 και όσοι έχουν 200.000. 
2) Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων και δείχνουν την πλήρη αδυναμία τους να ελέγξουν ουσιαστικά τα εισοδήματα, να φορολογήσουν τους πλούσιους, αλλά και να επανεξετάσουν τις φοροαπαλλαγές στις πλέον ισχυρές οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

3) Ειδικότερα, μάλιστα, για τα ποτά και τα τσιγάρα, η διακινούμενη αντίληψη πως ο υψηλότερος φόρος θα μειώσει την χρήση τους, αποτελεί απαράδεκτη υποκρισία, μιας και η μείωση των έξεων δεν επιτυγχάνεται με φορολογήσεις, αλλά με πρόληψη και ενημέρωση.

4) Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι, που αφελείς αρχίζουν και υιοθετούν Θατσερικές απόψεις, θεωρώντας πως στο ΕΣΥ πρέπει να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στους καπνιστές ή σε όσους κάνουν χρήση αλκοόλ (τώρα το πώς θα διαχωρίζεται η απλή χρήση από την κατάχρηση ή την εξάρτηση είναι άλλο ζήτημα) ακυρώνοντας την βασική αρχή του κράτους δικαίου περί ίσης αντιμετώπισης των ασθενών.

5) Την πρόταση αυτή την είχαν κάνει νεοφιλελεύθεροι γιατροί στην Μ. Βρετανία, που ευτυχώς ακόμα δεν εισακούστηκε.

6) Οι αφελείς, βέβαια, αδυνατούν να υποψιασθούν πως μετά από τους καπνιστές ή τους πότες θα έρθει και η σειρά των παχύσαρκων ή των διαβητικών, που αδυνατούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους ή ακόμα και των καρκινοπαθών με μικρές πιθανότητες ικανοποιητικής επιβίωσης. Υπάρχουν, βέβαια, και πάμπολλες άλλες παθήσεις που προκαλούνται ή και επιβαρύνονται από τις εργασιακές συνθήκες σε διάφορα επαγγέλματα, αλλά αυτά οι φανατικοί αφελείς αδυνατούν καν να υποψιαστούν πως μπορεί να τους συμπεριλαμβάνουν και μέσα στην οπαδική τους τύφλα υποστηρίζουν για δήθεν «λόγους υγείας» τους έμμεσους φόρους.


Η ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για βασικές αρχές και αξίες όχι μόνον της Αριστεράς, αλλά και του Κράτους δικαίου, καθίσταται καθημερινά όλο και πιο αναγκαία και επίκαιρη.
 
Σπύρος Σούρλας


http://politikokoraki.blogspot.gr/2015/03/blog-post_25.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου