Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ναζιστική Οργάνωση Αθηνών, το ελληνικό παράρτημα της Κου Κλουξ Κλαν


Στις 12 Ιουνίου του 1963, η εφημερίδα “Ελευθερία” φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της ένα αφιέρωμα για τη Ναζιστική Οργάνωση Αθηνών, ή αλλιώς ΝΟΑ. Είχε περάσει λιγότερο από ένας μήνας από τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, η οποία στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η δράση του παρακράτους στην Ελλάδα.
Η ΝΟΑ ήταν το ελληνικό παράρτημα της αμερικάνικης οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, η οποία είχε επεκτείνει το δίκτυό της και στην Ευρώπη. Διευθυντής της οργάνωσης ήταν ο Οράτιος Σέρμαν Μίλερ, μέλος της ΚΚΚ, ιδρυτής του παραρτήματος “Άριοι Ιππότες” στην Αμερική και συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου της ΚΚΚ που απευθυνόταν σε μέλη της οργάνωσης παγκοσμίως. Υπέγραφε το “Δελτίο των Άριων”, όπως ονομαζόταν, με το όνομα και τη διεύθυνσή του στο Waco του Τέξας.
Ο Μίλερ είχε αναλάβει να οργανώσει τα ευρωπαϊκά παραρτήματα της ΚΚΚ και να τα συνδέσει με τα ήδη υπάρχοντα εθνικιστικά κινήματα των χωρών αυτών.
Η υπογραφή του δελτίου ήταν η διεύθυνση στο Waco Τέξας
Στα τέλη του 1960 επισκέφτηκε πρώτη φορά την Αθήνα για να επιβλέψει τη λειτουργία της ΝΟΑ. Από το 1961, έστελνε απειλητικές επιστολές σε πολίτες εβραϊκής καταγωγής, κυρίως του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Κάρολος Κουν, ο Δημήτρης Μυράτ και η Σμαρούλα Γιούλη. Απείλησε το Θέατρο Τέχνης, επειδή ανέβαζε την παράσταση “Η Άνοδος του Αρθούρου Ουί” του Μπρεχτ, ένα έργο που θεώρησε αντιχιτλερικό. Το περιεχόμενο των επιστολών ήταν εξαιρετικά απλό: “Το Νταχάου θα επαναληφθεί”, “Ο Χίτλερ ζει στις καρδιές μας”.
Ενυπόγραφη απειλητική επιστολή της ΝΟΑ
Τον Δεκέμβριο του 1961, τα μέλη της οργάνωσης μοίρασαν προκηρύξεις στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως “Εβραίοι θέλουμε σαπούνι”, “Εβραίοι έξω από την Ελλάδα” και “Θάνατο στους Εβραίους”. Λίγες μέρες αργότερα, την 20η Ιανουαρίου του 1962, η ΝΟΑ επιχείρησε να βάλει φωτιά στην Ισραηλινή Λέσχη Αθηνών. Η απόπειρα απέτυχε και οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν σημασία, αποδίδοντας την ενέργεια σε ταραχοποιούς “τέντυ μπόις”. Ακάθεκτη, τον Αύγουστο του ’62, η ΝΟΑ ζωγράφισε δύο αγκυλωτούς σταυρούς στην είσοδο της Ισραηλινής λέσχης και τοποθέτησε έναν φλεγόμενο αγκυλωτό σταυρό έξω από την Συναγωγή Αθηνών. Στις 2 Οκτωβρίου, την επέτειο της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, μέλη της οργάνωσης κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας και έσκιζαν αφίσες του Δήμου Αθηναίων.
Μέσα στο 1962, ο Μίλερ ήρθε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Την άνοιξη του 1963 επισκέφτηκε τη χώρα ένας στενός συνεργάτης του Μίλερ. Το όνομά του ήταν Ζίγκφριντ Τσόγκλμαν, πρώην αξιωματικός των SS και συνεργάτης του Ράινχαρντ Χάιντριχ, που είχε δράσει στην Τσεχοσλοβακία. Ο Τσόγκλμαν ήταν ένας από τους “ειδικούς” στην οργάνωση φασιστικών νεολαίων. Σύμφωνα με το κείμενο του Κ. Ιωάννου “Σφηκοφωλιές” που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του ’63 στο περιοδικό “Δρόμοι της Ειρήνης”, οι δύο άντρες συνεργάζονταν με τον βουλευτή της ΕΡΕ, Νικόλαο Φαρμάκη, ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό φασιστικού περιεχομένου “Ο ΑΓΩΝ”.
Ο Τσόγκλμαν αποχώρησε στις 31 Μαρτίου του 1963 και λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Απριλίου, απειλητικά πανό και αγκυλωτοί σταυροί τοιχοκολλήθηκαν σε σπίτια στον Κολωνό και άλλες συνοικίες. Στις 7 Απριλίου, ο στρατηγός Νικόλαος Κοσίντας, έλαβε απειλητική επιστολή με την υπογραφή “ΝΟΑ – Ζήτω η Γκεστάπο – Χάιλ Χίτλερ”. Ο Κοσίντας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ένωσης Θυμάτων του Ναζισμού, Φοίνιξ. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στις αρχές, ακόμα και στον Υπουργό Εσωτερικών Ράλλη. Η απάντηση που έλαβαν παρέμενε ίδια: “Τέντυ μπόις”.
 
Η επιστολή προς το Στρατηγό Κοσίντα 
“Γενικές Οδηγίες προς Άριους Αγωνιστές”
Σύμφωνα με το “Δελτίο των Άριων”, στόχος της οργάνωσης ήταν ο εξής: “Η Κου Κλουξ Κλαν επιζητεί να ενώσει όλους τους ανθρώπους της λευκής φυλής διά να πολεμήση αποτελεσματικώς εναντίον του διεθνούς Ιουδαϊσμού και των όπλων του, την λεγόμενην δημοκρατίαν, τον κομμουνισμόν, τον πουλημένον Τύπον και τα ψευδή μέσα πληροφοριών”. Σε άλλο σημείο, εξηγούσε: “Η μυστική Ιουδαϊκή οργάνωσις εν συμμαχία με τον κομμουνισμόν και τον άκρατον κεφαλαιοκρατισμόν επιζητούν να μας εκμηδενίσουν. Αι σημεριναί κυβερνήσεις, εν πλειονοτήτι, είναι όργανα αυτών και εκείναι που δεν είναι, κατηγορούνται υπό μέρους του Τύπου όστις αποδίδει εις αυτάς όλα τα υπό των άλλων διαπρατόμενα, διά να εξαπατήση την κοινήν γνωμήν”. Εν συντομία, το Δελτίο των Άριων υποστήριζε ότι οργανώσεις όπως η ΝΟΑ είχαν πέσει θύματα αρνητικής προπαγάνδας, υποκινούμενης από μυστικές ιουδαϊκές οργανώσεις.
“Μυστική Τρομοκρατική Οργάνωση”
Η μυστικότητα ήταν το παν για την οργάνωση. Τα μέλη της ήταν εφοδιασμένα με ταυτότητες στα αγγλικά, που έρχονταν κατευθείαν από το εξωτερικό. Οι ταυτότητες έφεραν την ένδειξη “Ελλάς” και τον συνθηματικό αριθμό του μέλους, αλλά πουθενά δεν αναγραφόταν το όνομά του. Όπως έλεγε και το Δελτίο, “τα μέλη θα αναγνωρίζονται μόνον όταν τούτο είναι αναπόφευκτον”. Ο αρχηγός κάθε πυρήνα, δηλαδή κάθε μικρής ομάδας της ΝΟΑ, γνώριζε μόνο τα λίγα μέλη που τον αποτελούσαν και τον αμέσως ανώτερό του.
Κάθε μέλος είχε υποχρέωση να διαδίδει την ιδεολογία της οργάνωσης σε φίλους και γνωστούς τους, αλλά χωρίς να τους αποκαλύπτει το όνομα αυτής ή ότι ήταν μέλος. Κάποια στιγμή στο μέλλον, οι “φίλοι και γνωστοί” θα χρησιμοποιούνταν για να παρεισφρήσει η ΝΟΑ σε άλλες ομάδες και οργανώσεις και να “τις καταστρέψουν ή να τις κατευθύνουν” προς τους δικούς τις σκοπούς. Σε περίπτωση προδοσίας, ο κανονισμός προέβλεπε τα εξής: “Εάν ανακαλυφθή εις τις γραμμές ένας προδότης ή ένας κατάσκοπος πρέπει να διατηρηθή για να τροφοδοτήται με ψευδείς πληροφορίες μέχρις ότου καταστή αναγκαίον να εξοντωθή.”
Η προπαγάνδα για την οποία κατηγορούν τις “μυστικές ιουδαϊκές οργανώσεις” ήταν και το σημαντικότερο όπλο της οργάνωσης. Η προσοχή των ΜΜΕ τους έκανε γνωστούς σε πολύ κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν δραχμή για διαφήμιση. Το Δελτίο συμβούλευε τα μέλη να στέλνουν απειλητικές επιστολές προς Εβραίους και κομμουνιστές, να γράφουν συνθήματα σε τοίχος, να διαδίδουν υπερβολικές ειδήσεις και να τηλεφωνούν σε ΜΜΕ, αναγγέλλοντας κάθε είδους καταστροφές.
Η δολοφονία Λαμπράκη, η Κου Κλουξ Κλαν και η Χρυσή Αυγή
Ο “εγκέφαλος” της οργάνωσης, Ζίγκφριντ Τσόγκλμαν”, αποχώρησε στις 31 Μαρτίου 1963. Η τελευταία δράση της ΝΟΑ που αναφέρεται στο άρθρο της “Ελευθερίας” είχε ημερομηνία 23 Μαΐου. Μέλη της οργάνωσης πέταξαν ένα φάκελο μέσα στην Συναγωγή Αθηνών, που περιείχε απειλητικές επιστολές και ένα ενημερωτικό δελτίο της ΚΚΚ. Πέντε μέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος του παρακράτους και των φασιστικών οργανώσεων αποκαλύφθηκε από την έρευνα δημοσιογράφων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους καλύψει. Είναι άγνωστο αν μέλη της ΝΟΑ συμμετείχαν στη δολοφονία, αλλά σίγουρα την υποστήριζαν έστω ιδεολογικά.
Επίσης, άγνωστη είναι η πορεία της οργάνωσης στις δεκαετίας που ακολούθησαν. Πάντως, η Κου Κλουξ Κλαν διατηρεί ακόμα κάποιες επαφές με την Ελλάδα. Το 2012, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, επαίνεσε την Χρυσή Αυγή γιατί άνοιξε παράρτημα στη Νέα Υόρκη για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα ότι το αντίστοιχο παράρτημα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ήταν ιδιαίτερα δραστήριο.
http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-nazistikh-organwsh-athhnwn-to-ellhniko-pararthma-ths-koy-kloyks-klan.3363816.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου