Ανεργία
Μια σύγχρονη απειλή για την ψυχική υγεία
Του Ευάγγελου Κουσιάδη
Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Πρόσφατες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για επικείμενη αύξηση της ανεργίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως, ειδικά η μακροχρόνια ανεργία, επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία και τη ζωή των ατόμων. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο τζόγος είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που προστίθενται στην παρατεταμένη ανασφάλεια και την έλλειψη ενός σταθερού εισοδήματος.
H έννοια του άνεργου
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Απασχόλησης ως άνεργος ορίζεται κάποιος που αν και είναι πρόθυμος και διαθέσιμος να εργαστεί, δεν μπορεί να απορροφηθεί στην αγορά εργασίας. Η ανεργία στις μέρες μας τείνει να προσλάβει έναν δομικό χαρακτήρα, δημιουργώντας μια περίπλοκη κατάσταση. Δομική ανεργία σημαίνει ότι δε μιλάμε πλέον για εποχική ανεργία, αλλά για μια παγιωμένη κατάσταση με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο, οικονομικό κλίμα της κρίσης και της αβεβαιότητας, η ανεργία απειλεί τη δομή της κοινωνίας, της οικογένειας, της εσωτερικής ζωής του ατόμου, καθώς εγκαθίσταται σαν ωρολογιακός μηχανισμός έτοιμος ανά πάσα στιγμή να εκραγεί.
Η ανάγκη για εργασία με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών και την επαγγελματική ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί μία από τις ισχυρές, κινητήριες δυνάμεις στη ζωή του ανθρώπου. Ο Άντλερ μάλιστα ήταν από τους πρώτους ψυχολόγους που διείδε τη θεμελιώδη σημασία της εργασίας στην ψυχική ζωή. Χωρίς την επαγγελματική επιτυχία και απασχόληση ο άνθρωπος στερείται κοινωνικής προσαρμογής και κοινωνικών δεξιοτήτων. Η αυτοεκτίμησή του κλονίζεται, η πίστη, η ελπίδα, η αισιοδοξία χάνονται. Αναπόφευκτα, δημιουργούνται εσωτερικά ρήγματα που όσο παρατείνεται η ανεργία τόσο διογκώνονται με αποτέλεσμα να φωλιάσουν σ’ αυτά τα ρήγματα η κατάθλιψη, η απαισιοδοξία, ο φόβος για το μέλλον, η διαρκής αγωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου