Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η διαδρομή τελειώνει για την τουρκική οικονομία


Η διαδρομή τελειώνει για την τουρκική οικονομία
Η αναπόφευκτη δημοσιονομική καταστροφή μονοπωλεί την καθημερινότητα: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%. Η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από 50% ης αξίας της από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και η πτώση συνεχίζεται. Σχεδόν όλες οι τιμές αυξήθηκαν τουλάχιστον 15% μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί πλέον να βρει ζεστό χρήμα για να αποπληρώσει τα χρέη του. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Τουρκία, τις τράπεζές της και τις μεγάλες επιχειρήσεις της στο τέλος της λίστας τους.
Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, το Παλάτι του Ερντογάν φαίνεται να διατηρεί την ψυχραιμία του. Οι οικονομικές πολιτικές, που εφαρμόζονταν από το 2006 βασισμένες στις χρηματικές απολαβές από τις χώρες του Κόλπου, και στραμμένες σχεδόν αποκλειστικά στον κατασκευαστικό τομέα αποκλείοντας έτσι τη βιομηχανική παραγωγή και επομένως τις νέες επενδύσεις που θα μείωναν την ανεργία, είναι κατά τους ειδικούς η κύρια αιτία για την κρίση αυτή.

Ο Ερντογάν τους απορρίπτει επιμένοντας ότι «οι σατανικές ξένες δυνάμεις» με επικεφαλής τις ΗΠΑ ξεκίνησαν «τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Τουρκία». Ο ίδιος, που είναι στην εξουσία από το 2002, δεν θέλει με τίποτα να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την αποτυχία. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «το αμερικανικό δολάριο είναι ένα νόμισμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να το εμπιστευόμαστε». (Πρόκειται για δήλωση του υπουργού Οικονομικών, που είναι γιος του Ερντογάν). Ο Πρόεδρος μέσα στην οικονομική μάχη αυτή δήλωσε: «Όπως αυτοί έχουν το δολάριό τους, έτσι και εμείς έχουμε τον Αλλάχ με το μέρος μας!» Σπουδαία μυστικιστική συνεισφορά στην θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο υιός Ερντογάν κάνει εβδομαδιαία ταξίδια στο Λονδίνο για να πείσει τους μεγάλους κεφαλαιούχους να επενδύσουν αλλά γυρνά πάντα με άδειες τσέπες. Αυτό επειδή ο οικονομικός κόσμος απαιτεί την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας, να μην επεμβαίνει η πολιτική εξουσία στην οικονομία, η οποία θα πρέπει να γίνει παραγωγική, και τέλος μια δημοκρατία που να πορεύεται στην ελεύθερη αγορά. Όμως όλα αυτά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν από το Παλάτι του Ερντογάν. Ο Πρόεδρος αρνείται να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ όπως και την παρέμβαση στα επιτόκια.
Η οικονομία δεν είναι, όμως, ο μόνος τομέας εκτός λειτουργίας. Η διπλωματία την μιμείται. Ιδίως στην περίπτωση της Συρίας. Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο κυρίαρχος του σουνίτικου κόσμου, να κατακτήσει όλη τη βόρεια Συρία, ώστε να απαλλαχθεί από τους Κούρδους και να μπορεί να αντιμιλά στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Η ασυνεπής διπλωματία της Άγκυρας, που αλλάζει κάθε εβδομάδα, ήταν περισσότερο φιλοϊρανική και φιλορωσική, γιατί η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους Κούρδους στα βόρεια της Συρίας. Ωστόσο, μετά την επιχείρηση των δυνάμεων του Άσαντ κατά του Ιντλίμπ, την οποία υποστήριξαν η Μόσχα και η Τεχεράνη, τα ΜΜΕ του Ερντογάν μιλάνε για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται από τη ρωσική αεροπορία, για τους ανυπεράσπιστους πολίτες, για τις σφαγές των αθώων, κλπ.
Οι τζιχαντιστές που είχαν καταλάβει το Ιντλίμπ στηρίζονταν και στηρίζονται στρατιωτικά και πολιτικά από τον Ερντογάν. Ο τελευταίος ήθελε να τους χρησιμοποιήσει κατά του Άσαντ, αλλά και κατά των Κούρδων της Συρίας. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους έχουν αρχίσει τις συνομιλίες με τη Δαμασκό  για το μέλλον της Συρίας, το νέο σύνταγμα, αν όχι και για τη συμμετοχή των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση ανακατάληψης του Ιντλίμπ.
Η Άγκυρα είναι σε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, σε διαφωνία με τη Μόσχα και δεν έχει πλέον συμμάχους στην περιοχή εκτός το Κατάρ, το οποίο είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Και επιμένει η κυβερνητική προπαγάνδα να μιλά μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία;
Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο, είναι πως το Παλάτι του Ερντογάν γιόρτασε πλουσιοπάροχα την 30η Αυγούστου, την Εορτή της Νίκης (ο Μουσταφά Κεμάλ είχε κερδίσει μια σημαντική μάχη το 1922 [Σ.τ.Μ.: Καταστροφή της Σμύρνης]). Το μενού της δεξίωσης περιείχε υπερτροφές, αλόε βέρα, εξωτικά, εισαγόμενα, και πολύ ακριβά φρούτα, όλα άγνωστα στο ευρύ κοινό. Την ίδια στιγμή η θανατηφόρα ασθένεια του Άνθρακα έχει ανιχνευθεί σε αρκετές πόλεις της χώρας από τα ζώα που εισάγονται από τη Βραζιλία. Οι κτηνίατροι διευκρινίζουν ότι τα ζώα αυτά δεν ελέγχθηκαν λόγω έλλειψης πόρων.
«Παρακολουθώντας το κρατικό κανάλι TRT νομίζεις ότι είσαι στην Σουηδία. Διαβάζοντας τις εφημερίδες του Ερντογάν νομίζεις ότι είσαι στη Νορβηγία. Αλλά όταν περπατάς στον δρόμο καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι είσαι στη Συρία», σημείωσε ειρωνικά ένας αρθρογράφος. Όμως ένα γεγονός είναι ακόμη πιο ενδεικτικό: Οι τζιχαντιστές της Συρίας που στηρίζονται από την Άγκυρα ζητούν πλέον να πληρώνονται σε συριακή λίρα και όχι σε τουρκική. «Ο μισθός μας σε τουρκική λίρα χάνει τη μισή του αξία μέσα σε δυο εβδομάδες», λένε οι ίδιοι.


Ραγκίπ Ντουράν


https://tvxs.gr/news/kosmos/i-diadromi-teleionei-gia-tin-toyrkiki-oikonomia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου