Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Παιχνίδια εξουσίας με τους νεκρούς της πυρκαγιάς

Thumb_issue_739
Με μια «ασυνήθιστη» κίνηση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που διενεργούσε έρευνα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, να μην κλείσει τη δικογραφία, αν προηγουμένως δεν ενσωματωθεί σ' αυτή το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Μετά το σάλο που ξέσπασε, προχώρησε σε αναδίπλωση, φανερώνοντας τον πανικό που «καθοδηγεί» τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε «ευαίσθητα» για την εκλογική «υγεία» του ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα.
 
Ετσι όπως παρουσιάστηκε η υπόθεση έδωσε την εντύπωση της σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο δικαστικά κέντρα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 1η του Οκτώβρη, διεξήγαγε αυτοπροσώπως την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και φέρεται να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και να ήταν έτοιμος να στείλει κλήσεις σε υπόπτους, προερχόμενους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φέρεται, επίσης, να έχει σχηματίσει χωριστή δικογραφία, που αφορά ψευδή στοιχεία που προσκόμισαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Ο εισαγγελέας προέβη σε κατάσχεση αποδεικτικού υλικού, ενώ εξέτασε ως υπόπτους (ανωμοτί) τους δύο συγκεκριμένους αξιωματικούς, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Δεν είμαστε, βέβαια, σε θέση να γνωρίζουμε πόσο αντικειμενική υπήρξε η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος. Δεν υπάρχει, όμως, καμιά αμφιβολία ότι η παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Θέλησε να βάλει τη δικαστική διαδικασία στον πάγο για κάποιους μήνες (τόσοι χρειάζονται συνήθως για να ολοκληρωθεί ένα πόρισμα διοικητικής έρευνας), ώστε να  μη βρεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο. Γιατί σε τέτοιες υποθέσεις, ακόμα και αν οι ποινικές ευθύνες περιοριστούν σε υπηρεσιακούς παράγοντες, έχουν πάντοτε πολιτικές προεκτάσεις. Μιλώντας αυστηρά νομικά, με το πρώτο έγγραφό της η εισαγγελέας του ΑΠ προσπάθησε να ακυρώσει το κατεπείγον της προκαταρκτικής εξέτασης που με δική της εντολή διενεργούσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Το ζήτημα, όμως, όπως είπαμε δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό. Η εισαγγελέας του ΑΠ προσπάθησε να σηκώσει ασπίδα προστασίας γύρω από την κυβέρνηση. Γιατί ήταν η κυβέρνηση που κάλυψε πλήρως τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τους χειρισμούς τους, οπότε η απαγγελία κατηγοριών σε κάποιους απ' αυτούς θα αντανακλούσε απευθείας στην κυβέρνηση. Ποιος δε θυμάται την εμετική συνέντευξη-σόου που οργάνωσε το μέγαρο Μαξίμου, με τον Τζανακόπουλο να διευθύνει τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής (συν τον απαραίτητο Τόσκα), οι οποίοι όχι μόνο βρήκαν ότι τα έκαναν όλα άψογα, αλλά έδειχναν και κάτι δορυφορικές φωτογραφίες για ν' αποδείξουν ότι υπήρξε ένα διαβολικό σχέδιο εμπρησμών, απέναντι στο οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτ' άλλο απ' αυτό που έκαναν.

Μετά από μερικές μέρες, βέβαια, τους οδήγησαν σε παραίτηση (τον Τόσκα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τους δύο αρχηγούς), όμως δεν τους απέδωσαν καμιά ευθύνη, δεν πήραν ούτε λέξη πίσω απ' όσα είχαν ειπωθεί σ' εκείνη τη συνέντευξη-σόου. Επομένως, αν ο εισαγγελέας Ζαγοραίος κατέληγε στην απαγγελία κατηγοριών κατά υπηρεσιακών παραγόντων, η μπάλα θα έπαιρνε και την κυβέρνηση που τους κάλυψε πλήρως. Η μπάλα όχι σε ποινικό επίπεδο, αλλά σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό ήθελε ν' αποφύγει η κυβέρνηση. Και η εισαγγελέας του ΑΠ έσπευσε να της κάνει το χατίρι, προσπαθώντας να βάλει τη δικαστική έρευνα στην «κατάψυξη» για μερικούς μήνες. Είχε κι έναν επιπλέον λόγο, η κ. Δημητρίου, δεδομένου ότι άμεσα εμπλεκόμενος ήταν «ο Δημητράκης», που τον ξέρει από μωρό, αφού ήταν στενή φίλη με τη μακαρίτισσα τη μητέρα του (για τον Τζανακόπουλο λέμε).

Μετά το σάλο που ξέσπασε, «ζεματισμένη» η εισαγγελέας του ΑΠ έστειλε νέο έγγραφο, με το οποίο διέταζε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να παραμείνει στο πόστο του χειριζόμενος την υπόθεση μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες. Ομως το ζήτημα δεν είναι η απαγγελία κατηγοριών από τον συγκεκριμένο εισαγγελέα, που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση, αλλά πότεθα γίνει αυτό. Με το πρώτο έγγραφό της η Ξένη Δημητρίου έδενε τα χέρια του εισαγγελέα. Ανεξάρτητα από το αν θα είναι αυτός που θα χειριστεί την υπόθεση, θα ήταν αναγκασμένος να μην κάνει καμιά κίνηση κλήσης υπόπτων, αν προηγουμένως δεν έπαιρνε το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Με το δεύτερο έγγραφο η Ξ. Δημητρίου ανέκρουσε πρύμναν, «διευκρίνισε» τι εννοούσε με το πρώτο έγγραφο (δήθεν ότι συμβούλεψε τον εισαγγελέα να πάρει υπόψη και το πόρισμα της διοικητικής έρευνας!) και του άφησε το «ελεύθερο» να χειριστεί την προκαταρκτική εξέταση όπως αυτός νομίζει. Το επόμενο διάστημα θα δούμε το αποτέλεσμα αυτής της «αλληλογραφίας» της εισαγγελέα του ΑΠ με έναν υφιστάμενό της, όμως ακόμα και πρωτοετής της Νομικής αντιλαμβάνεται ότι η Ξ. Δημητρίου έκανε μια ωμή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο ενός εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος (υποτίθεται ότι) είναι ανεξάρτητος.

Την ώρα που η εισαγγελέας του ΑΠ προσπαθούσε -με τη δεύτερη εντολή- να δείξει ότι δήθεν δεν υπάρχει σκοπιμότητα στην κίνησή της, η απάντηση από την άλλη πλευρά ήρθε με τη διαρροή του πορίσματος του εμπειρογνώμονα που είχε ορίσει ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», στο οποίο έγινε η διαρροή, η έρευνα «καίει» την Πυροσβεστική. Αποκαλύπτει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ώρα κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθυστέρηση έλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, παραλείψεις των στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κρίσης, καθυστερήσεις αλλά και σημαντικές ανακρίβειες στις απαντήσεις σχετικά με τις εντολές εκκένωσης σε Νέο Βουτζά και Μάτι. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα αναφέρεται ότι είχαν προσκομιστεί λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου της Πυροσβεστικής, που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το πού βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να «παγώσει» την υπόθεση. Δε θέλει να τη δει να ξαναφουντώνει και να σφραγίζει για ένα διάστημα το προεκλογικό κλίμα, που θέλει να διαμορφώσει η ίδια (με την αναβολή -έστω- του πετσοκόμματος των συντάξεων και τις ψευτιές για τους εργατικούς μισθούς) και όχι παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει (και που ενδεχομένως πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, όπως ισχύει για την πλειοψηφία των συνδικαλιστών της δικαστικής κάστας. Μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα φέρει η (εξίσου προκλητική) επίσκεψη των τομεαρχών Δικαιοσύνης της ΝΔ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πλέον τα αστικά κόμματα.

 
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/31459.%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου