Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτροπή υπό τον Γκόλνταμερ για το Μάτι: Με στόχο να βγει λάδι η κυβέρνηση

Small_img_31403
Οι πιο δύσκολες στιγμές του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν όταν προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου άρχισαν να τον ρωτούν για την τραγωδία στο Μάτι και ιδιαίτερα για εκείνη την περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, που μεταδιδόταν ζωντανά, εν είδει τηλεοπτικού σόου, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες ήξεραν ότι στο Μάτι υπάρχουν νεκροί και ότι ο απολογισμός θα είναι σίγουρα μεγάλος. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε πολύ αργά ο λόγος σε εκπροσώπους Μέσων (π.χ. «Τα Νέα»), που το κυβερνητικό επιτελείο ήξερε ότι θα ήγειραν αυτό το ζήτημα.

«Το βράδυ εκείνο, που συμμετείχατε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, είχατε πλήρη εικόνα αν υπάρχουν νεκροί; Και αν όχι πότε το πληροφορηθήκατε;» ρώτησε ο απεσταλμένος των «Νέων» και ο Τσίπρας δεν απάντησε. Αντίθετα, έβγαλε έναν φιλιππικό ενάντια στην «έντονη κριτική», που ξεπέρασε τα όρια και πήρε «το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας που αποκτά και τοξικά χαρακτηριστικά», η οποία -όπως είπε- «είναι επωφελής για αυτόν που τη δέχεται και δεν του κάνει ζημιά». Η ψυχούλα του το ξέρει, βέβαια, αν του κάνει ζημιά ή όχι. Και το γεγονός ότι δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ερώτημα ήρθε να πείσει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τον πονάει πολύ, γιατί αποκαλύπτει την κοινωνική αναλγησία και την εξουσιομανία του ίδιου του Τσίπρα, όπως και τον γκεμπελισμό που διέπει την κυβερνητική προπαγάνδα. Πονάει δε περισσότερο αυτή η αποκάλυψη όταν έρχεται από έντυπα και δημοσιογράφους του παλιού Συγκροτήματος Λαμπράκη, μετά Ψυχάρη και νυν Μαρινάκη.

Το επιχείρημα που άρθρωσε ο Τσίπρας (προφανώς το είχε προετοιμάσει, γιατί περίμενε αυτή την ερώτηση) θα ήταν για γέλια, αν δεν αφορούσε γεγονότα στα οποία χάθηκαν εκατό άνθρωποι. «Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι, αν εκείνο το βράδυ, της μεγάλης τραγωδίας, το μέλημα μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις του νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Και μάλιστα στο βαθμό που βρεθήκαμε μπροστά σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ασκήθηκε λοιπόν η κριτική σε εμένα προσωπικά και στη κυβέρνηση, ότι εκείνο το βράδυ είχαμε ως μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε «κρύβονται», αλλά ούτε και «εικάζονται». Και βεβαίως αυτή η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς λίγες ώρες, λίγα λεπτά, δύο ώρες αργότερα από την εν λόγω σύσκεψη, που τόσο πολύ επικρίθηκε, ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο ίδιος, για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, ανέλαβε την ευθύνη, με δική μου εντολή, να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή πλήρως επιβεβαιωμένους. Και το λέω αυτό, διότι συνήθως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και οι κυβερνήσεις στα δύσκολα μαντάτα κρύβονται και βάζουν κάποιους υπηρεσιακούς να κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Τι νόημα, λοιπόν, έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία, που δεν μπορεί να βασιστεί με επιχειρήματα και που, εν πάση περιπτώσει, διαψεύδεται από την ίδια την πορεία των πραγμάτων;».

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ηξεραν ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά ενδεχομένως δεν ήξεραν την έκταση της τραγωδίας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες (μπατσαρίας και Πυροσβεστικής), αυτοί που είχαν οδηγήσει τόσο κόσμο στην πύρινη παγίδα, κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου (άλλωστε, αυτοί και αφότου έγινε γνωστή η έκταση της καταστροφής, εύρισκαν ότι δεν είχαν κάνει κανένα λάθος!) και δεν ήταν σε θέση να δώσουν πλήρη ενημέρωση. Ηξεραν για τους πρώτους νεκρούς και σίγουρα ενημέρωσαν. Δυο-τρεις νεκρούς, όμως, θα μπορούσε να τους «σηκώσει» η κυβέρνηση. Γι' αυτό και ο μηχανισμός προπαγάνδας λειτούργησε με τον συνήθη τρόπο. Αποφάσισε να δείξει την εικόνα του υπεύθυνου πρωθυπουργού, που παράτησε στη μέση την επίσκεψή του στο Μόσταρ και γύρισε επειγόντως στην Αθήνα για να πάρει στα στιβαρά του χέρια τον έλεγχο της κατάστασης. Κι εκεί… την πάτησαν. Δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό που θα ακολουθούσε.

Ας μας πει ο Τσίπρας: για-τί έπρεπε μια υποτιθέμενη σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες να μεταδοθεί απευθείας; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, εκτός από το να δείξει ότι ο πρωθυπουργός γύρισε και συντονίζει το έργο κατάσβεσης και διάσωσης (για να σβηστούν από τη μνήμη οι εικόνες από τη Μάνδρα, όπου δεν είχε πατήσει το πόδι του); Την αποτυχία τους στην προπαγανδιστική διαχείριση της κατάστασης ας μην προσπαθούν τώρα να την κάνουν επιχείρημα… αθωότητας.

Αλλωστε, και μετά το επικοινωνιακό τους Βατερλό, που ήταν το μόνο που τους ένοιαξε, γιατί αποκάλυψε τον κυνισμό, τον αμοραλισμό και την υποκρισία τους, το ενδιαφέρον των συριζαίων εστιάστηκε αποκλειστικά στο πώς θα βγάλουν τον εαυτό τους λάδι. Πώς θα πετάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη. Ετσι, φτάσαμε στο πρωτοφανές φαινόμενο να διορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «ανεξάρτητη επιτροπή» που θα βγάλει πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής! Παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα του ελληνικού κράτους (διοικητικά και δικαστικά) και υπαγορεύοντάς τους τη «γραμμή».

Ηταν γνωστό από παλιότερα, όμως το ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά του να αρθρώσει κάποια αμυντική επιχειρηματολογία: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι διεξάγεται ήδη έρευνα από αυτούς που είναι αρμόδιοι να διεξάγουν έρευνα, που είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Ερευνά όλα τα δεδομένα και βεβαίως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια αυτής της καταστροφής. Οπως, επίσης, γνωρίζετε, έσπευσα να καλέσω έναν εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό, έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα, τον κ. Γκόλνταμερ, ο οποίος και αυτός θα φτιάξει με την επιστημονική του ομάδα πόρισμα για τα αίτια, τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής. Επομένως, σε σχέση με το ερώτημά σας, θα σας απαντούσα λέγοντας πως συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Αφού διεξάγεται δικαστική έρευνα, ενώ έρευνα θα μπορούσε να διεξαγάγει και μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προς τι η Επιτροπή Γκόλνταμερ; Μα για να βγάλει πόρισμα ότι δε φταίει η κυβέρνηση. Πόρισμα το οποίο ο Γκόλνταμερ είχε ήδη βγάλει πριν καλά-καλά πατήσει το πόδι του στην Αθήνα.

Στις 4 Αυγούστου, περίοδο που ακόμα συλλέγονταν απανθρακωμένα σώματα στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ «εντόπισε» (αυτό το ρήμα χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια) τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή “Οικολογίας των Πυρκαγιών“ στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του “Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών“(Global Fire Monitoring Center - GFMC) του ΟΗΕ». Μιλάμε για πραγματικά λαγωνικά!

Για όσους θα βαριούνταν να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη Γκόλνταμερ, τα παπαγαλάκια φρόντισαν να δώσουν την κεντρική ιδέα με το εισαγωγικό τους σημείωμα: «Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν “η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης“, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, “να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι“».

Οποία σύμπτωσις, τα ίδια έλεγε (χωρίς την επιστημονική φινέτσα ενός διάσημου καθηγητή) ο Καμμένος σ' εκείνη την προκλητική επίσκεψή του στο Μάτι και στη δήλωση στο BBC που έκανε στο τέλος: εσείς φταίτε που καήκατε, γιατί κλείσατε τα μονοπάτια. Και καλά, ο Καμμένος είναι γνωστός, κοτζάμ καθηγητής όμως πώς βγάζει διάγνωση από μακριά; Και πώς αυτός, ο ειδικός, αναφέρεται στη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς και μιλά γενικά και αόριστα για αλλοίωση του φυσικού τοπίου και αλλαγή στη χρήση γης, αποφεύγοντας να πει κουβέντα για τη χρόνια εγκατάλειψη των δασών, για τις διάσπαρτες χωματερές και τους εντελώς ασυντήρητους πυλώνες της ΔΕΗ, για την αλλαγή του δόγματος πυρόσβεσης και για την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού;

Είχε και συνέχεια το δημοσίευμα όμως: «Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: “Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών“, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα. Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι: “Οχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει“, με δεδομένο ότι “η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα“».

Μιλάμε για απροκάλυπτη προπαγάνδα από τον κυβερνητικό μηχανισμό, με την επιστράτευση ενός «ενσωματωμένου» καθηγητή, ο οποίος από το Φράιμπουργκ είχε ήδη βγάλει πόρισμα. Θα παραθέσουμε μια ερωταπόκριση για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται:

Ερ.: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει την τραγωδία;

   Απ.: Οχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό είναι το καθοριστικό. Πρέπει να διαπιστώνονται συλλογικά οι αιτίες και να αντιμετωπίζονται συλλογικά.

Ολοι μαζί τα φάγαμε, έλεγε ο Πάγκαλος, όλοι μαζί (μέσα και οι απανθρακωμένοι) τα κάψαμε απαντά ο Γκόλνταμερ!

Ενα εικοσαήμερο μετά τη συνέντευξή του στον κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας, ο Γκόλνταμερ διάβαινε την πύλη του μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Τσίπρα. Η συζήτηση κράτησε μιάμιση ώρα και στο τέλος της, με μια λιτή ανακοίνωση, το Μαξίμου ενημέρωσε ότι «συμφωνήθηκε η συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές», με την απαραίτητη προσθήκη ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της».

Εκανε και δηλώσεις στην κάμερα ο Τσίπρας, παρόμοιου περιεχομένου, ενώ ο Γκόλνταμερ έδειχνε λίγο αμήχανος στο ρόλο της γλάστρας. Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να γίνεται δεκτός από πρωθυπουργούς. Ο γκεμπελίστικος μηχανισμός, πάντως, φρόντισε να φτιάξει και να διανείμει βιντεάκι διάρκειας πέντε λεπτών!

Στις 7 Σεπτέμβρη ο Τσίπρας υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη στο ΦΕΚ (3937 Β). Συστάθηκε λοιπόν «Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών», έργο της οποίας είναι «η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και η σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον».

Από ποιους αποτελείται η Επιτροπή; Από αυτούς που είχε προτείνει ο Γκόλνταμερ ήδη από τις 4 Αυγούστου! Στη στημένη συνέντευξή του στο ΑΠΕ είχε πει ότι η Ελλάδα «διαθέτει επαρκή αριθμό εξαιρετικών επιστημόνων» και είχε ονοματίσει τους Γ. Ξανθόπουλο, Γ. Ευτυχίδη, Ι. Μητσόπουλο, Γ. Μαλλίνη. Οι τέσσερις αυτοί κύριοι διορίστηκαν -μαζί με τον Γκόλνταμερ μέλη της Επιτροπής, με την προσθήκη ενός ακόμα μέλους, του Α. Δημητρακόπουλου (ίσως να είχε ξεχάσει να τον αναφέρει ο Γκόλνταμερ ή μπορεί και να προστέθηκε από τους συριζαίους - αυτό δεν έχει καμιά σημασία). Φυσικά, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της δασικής υπηρεσίας αποκλείστηκαν.

Δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 4 Αυγούστου, ο Γκόλνταμερ είχε απαλλάξει από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Μας είπε από τότε το πόρισμα.
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018


http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/31403.%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%85%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%93%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%9C%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%9C%CE%B5-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου