Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

(Ντροπή)! Παραμένουν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής

Παραμένουν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής

Όχι στην έξοδο από την φυλακή είπε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και τον Περικλή προκαλώντας έκρηξη έντασης μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς», απόφαση που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στους δεκάδες φίλους και αλληλέγγυους που βρισκόταν στην αίθουσα.




Στο άκουσμα της απόφασης, που ουσιαστικά αποδέχθηκε την εισαγγελική πρόταση, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με φωνές, βρισιές και καρέκλες να εκσφενδονίζονται.



Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Την απόρριψη των προσφυγών της Ηριάννας και του Περικλή εισηγήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών νωρίτερα ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης, θεωρώντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλουν στις αιτήσεις τους οι δύο καταδικασθέντες.



Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών των δύο, κρίνοντας πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης των δύο καταδικασθέντων και ουσιαστικά ζήτησε από τους εφέτες να αρνηθούν στους δύο νέους την έξοδο από τη φυλακή.

 


Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.



«Δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή.Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον.H νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».
Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκεΣχετικά με την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».

Στις επιπτώσεις που έχει στην πανεπιστημιακή της καριέρα και στη βλάβη που θα προκαλέσει η παραμονή της στη φυλακή για αδίκημα μάλιστα που δεν έχει διαπράξει αναφέρθηκε η Ηριάννα στο Πενταμελές Εφετείο.

«Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε «χάνω ένα-ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου.... Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 


http://www.zougla.gr/greece/article/paramenoun-sti-filaki-i-iriana-ke-o-periklis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου