Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ…

«Δεν υπάρχουν γεγονότα τόσο δυσάρεστα, που ένας επιτήδειος να μην μπορεί να βγάλει κάποιο όφελος από αυτά, ούτε τόσο ευνοϊκά, που ένας ανόητος να μην μπορεί να τα μετατρέψει σε ζημιά του». Λα Ροσφουκώ, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας
«Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι, που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά». Μαρκ Τουέην, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας
Όπως είναι γνωστόν και αναμφισβήτητο γεγονός, καθ’ ότι η ιστορία διδάσκει, ευκολότερο είναι να αναγνωριστεί ένας μέγας πολιτικός ανήρ μετά θάνατον παρά στις μέρες του. Το ποτήριον τούτο το πικρό έχουν δοκιμάσει ουκ ολίγοι φωστήρες της πολιτικής. Γιατί; Μα γιατί ο λαουτζίκος είναι αχάριστος, απαίδευτος, αμνήμων. Άγεται και σύρεται, ενθουσιάζεται εύκολα, παθιάζεται χάνοντας το μέτρο και ύστερα γεμίζει απαισιοδοξία και επιδεικνύει αγνωμοσύνη για όλους εκείνους που πριν λίγο ψήφιζε και επευφημούσε.

Όμως οι κανόνες φτιάχνονται για να σπάνε. Μέγιστη απόδειξη η νέα βράβευση του Γιωργάκη Παπανδρέου, του γίγαντα προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ και στα μνημόνια για να μπει καθαρός αέρας, επιτέλους, σ’ αυτό το κωλοχανείο του ελλαδικού χώρου.
Η ύποπτη σιωπή σχετικά με την πρόσφατη βράβευση του Γιωργάκη Παπανδρέου, δεν μας εξέπληξε. Όλες οι γαλιάνδρες της διαπλοκής, όλες οι σαύρες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας προσποιήθηκαν είτε ότι την αγνοούν είτε προσπάθησαν να την υποτιμήσουν λες και είναι μικρή αυτή η νέα επιτυχία του.
Αρχίσαμε να ρωτούμε εδώ και εκεί, τυχαίους περιστατικούς, φίλους και γνωστούς αν ξέρουν κάτι. Η έκπληξη όλων ήταν μεγάλη. Και η απορία τους πηγαία.
Μήπως έλαβε για τις υπηρεσίες του στον λαό το βραβείο της ανοικτής παλάμης, δηλαδή μια μούντζα, ένα φάσκελο, μια καρπαζιά; Μήπως τον γιαουρτώσανε, μήπως έφαγε ροχάλα;
Όχι και πάλι όχι, μικρόψυχα πλασματάκια, που νομίσατε ότι βρήκατε μια νέα ευκαιρία να περιγελάσετε, τον γίγαντα πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Όλοι εσείς οι εχθροί του Γιωργάκη, που σκάτε σίγουρα από το κακό σας, όλοι εσείς που διαδίδετε ότι τάχα μου δεν του κόβει, γιατί έπεσε από το ποδήλατο προσπαθώντας εν κινήσει να βάλει την αλυσίδα στην σωστή θέση ή ότι φύτεψε ένα φυτό μαζί με την γλάστρα, ότι είναι «λίγο τα ζώα μου αργά», ότι κρατεί τα δράμια και χάνει τα καντάρια, ότι δήθεν είναι τόσο χαζός που δεν μπορεί «να κλάνει και να μασάει τσίχλα ταυτόχρονα» (σιγά το δύσκολο άλλωστε) και άλλες τέτοιες απολίτικες μπουρδολογίες.
Ή μήπως είναι καλύτερος εκείνος ο Τσίπρας που αποκάλεσε τον Ψυχρό πόλεμο «Frozen war» και χρησιμοποίησε ως μονάδα μέτρησης του χρόνου «το έτος φωτός»;
Έχουν, όμως, όπως είπαμε και οι δίσεκτοι καιροί γυρίσματα.
Ο Γιωργάκης Παπανδρέου βραβεύτηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και για το έργο του ως πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011 από την International Leadership Association (ILA).
Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι ο Γιωργάκης ο ηγέτης της μπανανίας.
Η International Leadership Association, στην απόφασή της να τιμήσει με το βραβείο Ηγε­σίας τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, τονίζει:
«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε πολύ καλά τί σημαίνει να βρίσκεσαι στην ηγεσία μιας χώρας σε μια ταραχώδη περίοδο. Πολιτικός με πολύχρονη εμπειρία, όταν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, ανέλαβε την πρωθυπουργία, είχε την εντολή αλλά και την αποφασιστικότητα να αυξήσει τη διαφάνεια και να μειώσει τη διαφθορά στην ελληνική διοίκηση, καθώς και τη βούληση να εργαστεί για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης και τις οικονομικές της επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες. Αντιμέτωπος με την πίεση του χρόνου και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και περικοπών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Για το έργο του το 2010, «προσπαθώντας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε, το χειρότερο έτος για την Ελλάδα», το περιοδικό Foreign Policy τον ενέταξε μεταξύ των Top 100 Global Thinkers. Οι εμπειρίες του στις πρώτες γραμμές της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι σημαντικές για την κατανόηση της Ευρώπης σήμερα και για τον συνεχιζόμενο αγώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οικοδόμηση πιο ανθρώπινων οικονομιών. Σήμερα, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μια παγκόσμια οργάνωση προοδευτικών πολιτικών κομμάτων, ο Παπανδρέου συνεχίζει να εργάζεται για τη συνέργεια των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι παγκόσμιες οικονομικές και θεωρητικές προκλήσεις που εμποδίζουν έναν δικαιότερο κόσμο».
Να λαλήσουμε τώρα ή σε λίγο; Σε λίγο γιατί έχει και άλλο…
Ο Ρόναλντ Χάιφετς, ιδρυτής του Center for Public Leadership του Harvard Kennedy School, υπογράμμισε για τη θητεία του Γιώργου Α. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού και νωρίτερα ως υπουργού Εξωτερικών:
«Η αντιμετώπιση δύσκολων προκλήσεων και ο χειρισμός τους είναι αυτό που αναδεικνύει τις ηγετικές ικανότητες. Με θάρρος, λογική, πειθαρχία και πάθος για έναν δικαιότερο κόσμο, ως Υπουργός Εξωτερικών το 1999, ο Παπανδρέου πέτυχε μια ιστορική προσέγγιση με την Τουρκία, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της και να ανοίξει την πόρτα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου οδήγησε όχι μόνο την πατρίδα του να αντικρίσει θαρραλέα τις προκλήσεις που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά οδήγησε και την Ευρώπη να αναπτύξει νέους θεσμούς και τρόπους αντιμετώπισης».
Στραβάδια, ο Γιωργάκης οδήγησε με θάρρος και πειθαρχία, όχι μόνο εσάς, αλλά όλη την Ευρώπη να αναπτύξει νέους θεσμούς και τρόπους αντιμετώπισης και εσείς που να ανοίξετε τα στραβά σας για να καταλάβετε. Πού να εκτιμήσετε ασαμάρωτα γαϊδούρια ότι συνεχίζει να εργάζεται για έναν δικαιότερο κόσμο, πού να σας κόψει το λιγοστό νιονιό σας ότι οι εμπειρίες του είναι πολύ σημαντικές για να χαθούν έτσι εύκολα;…
Δεν τελειώσαμε, όμως, τόσο γρήγορα. Έχει και άλλο.
Η Cynthia Cherrey, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ILA, δήλωσε:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου ενσαρκώνει τις αξίες της ILA και αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για όλους εμάς που προσπαθούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές προς όφελος του κάθε ανθρώπου και της παγκόσμιας κοινότητας».
Η παγκόσμια κοινότητα το γνωρίζει αυτό, ή κοιμάται τον ύπνο του «δικαίου»;
Όσο για τον ίδιο τον βραβευμένο ηγέτη Γιώργο Α. Παπανδρέου, δήλωσε για την απόφαση της International Leadership Association να τον τιμήσει με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς για το 2017:
«Το βραβείο αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Αποτελεί καθήκον κάθε πολιτικούπου βρίσκεται σε θέση εξουσίας να δίνει το παράδειγμα, επιλέγοντας θαρραλέες αποφάσεις όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον. Οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε σε αυτήν τη δύσκολη εποχή είναι πολλοί. Θα συνεχίσουμε».
Αυτό είναι. Θέλει να λαλήσουμε ομαδικώς στ’ αλήθεια. Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο…

https://anarchypress.wordpress.com/2017/10/30/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου