Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

(Καπιταλισμός! Καπιταλισμός! Καπιταλισμός)! OΟΣΑ: Διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον κόσμο

OΟΣΑ: Διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον κόσμο

Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Καθόλου αισιόδοξος, για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, εμφανίσθηκε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ángel Gurría, διαπιστώνοντας μεν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης αλλά τονίζοντας ότι «δεν έχουμε βγει ακόμη έξω από το δάσος».




Αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι, η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί σε περίπου 3,5% το 2017 και 3,7% το 2018, από 3% το 2016 αλλά, όπως διευκρίνισε, δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα οι εμπορικές και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η παγκόσμια αύξηση του εμπορίου προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο περίπου 4% ετησίως έως το 2017-18, γεγονός που θεωρείται μέτριο, σε σχέση με τα προ της οικονομικής κρίσης δεδομένα, είπε.

Υπήρξε καταλυτικός, ωστόσο, όταν περιέγραψε την παγκόσμια κατάσταση στους τομείς της απασχόλησης και των ανισοτήτων.

«Τα ποσοστά απασχόλησης βελτιώνονται, αλλά δεν εισπράττονται μισθοί από τους εργαζόμενους, μ’ αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν στο περιθώριο της ανάπτυξης», τόνισε και διευκρίνισε ότι:

"Το πλουσιότερο 10 τοις εκατό του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ κερδίζει σήμερα, κατά μέσο όρο, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από το φτωχότερο 10 τοις εκατό. Μια γενιά πριν, ήταν 7 φορές περισσότερο. Οι ανισότητες δεν περιορίζονται μόνον στο επίπεδο των αποδοχών ή του πλούτου.

Υπάρχουν στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες, την υγεία, την απασχόληση, αλλά και μεταξύ των γενεών. Χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην οποία οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος είναι καλύτερα προετοιμασμένες να επωφεληθούν από το παγκόσμιο σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα πιο περιεκτικό μοντέλο ανάπτυξης",ανέφερε.

Ο Γ.Γ του ΟΟΣΑ ζήτησε "ένα κράτος που να είναι πιο ενδυναμωτικό, στο οποίο οι προσωρινές αποτυχίες δεν θα μετατρέπονται σε δια βίου μειονεκτήματα".

«Αυτό σημαίνει αύξηση των κοινωνικών δαπανών για τη βελτίωση των δικτύων κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, υπό το φως του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος εργασίας, το οποίο διαταράσσεται από τις ψηφιακές τεχνολογίες», κατέληξε.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/osa-dievrinsi-anisotiton-metaksi-plousion-ke-ftoxon-ston-kosmo-1499606

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου