Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

"Η Iskra, ΩΣ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΚΚΕ"

alt
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 902.gr ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Iskra
...KAI ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΟΥ  ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "902 TV ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ"
Η Iskra αναδημοσιεύει από το 902.gr αυτούσιο κείμενο του Τάκη Βαρελά υπό τον τίτλο "Η Ιskra, ως λαγουμιτζής που υποσκάπτει με πάθος το ΚΚΕ".
Προηγείται του λιβελογραφήματος του Τάκη Βαρελά, σχόλιο του Ανδρέα Μπέλου και το σχόλιο αυτό ακολουθεί η πρόταση που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, από τη Ματίνα Παπαχριστούδη, για τη μετατροπή του τηλεοπτικού 902 σε σταθμό όλης της Αριστεράς.

"ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ;"
Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΟΥ

Πολλοί, ευτυχώς όχι όλοι, που έχουν σχέση ή αναφορά στο ΚΚΕ, πιστεύουν ότι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζουν, συχνά να υβρίζουν και να λοιδορούν – και το χειρότερο- να θεωρούν ότιόλα αυτά συνιστούν πολιτική αρθρογραφία ή έστω πολιτική πολεμική.
Δυστυχώς, αυτή η απίστευτη αλαζονεία συνοδεύεται ,σχεδόν πάντα, με ιδεολογική και πολιτική ένδεια, κάνοντας τόση ζημιά στην εικόνα και την προοπτική του ΚΚΕ, που δεν θα μπορούσε να κάνει ο χειρότερος αντίπαλος που επιδιώκει να διαλύσει αυτό το Κόμμα.
Μιας και μιλάμε για διάλυση, είναι κρίμα που ο Τάκης Βαρελάς, ο οποίος υπογράφει το κείμενο με τον τίλτο "Η Ιskra, ως λαγουμιτζής που υποσκάπτει με πάθος το ΚΚΕ" και το οποίο παραθέτουμεαυτούσιο στο τέλος,  δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι μόνοι που μπορούν να διαλύσουν το ΚΚΕ είναιεκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες του, τόσο με τις πράξεις όσο και με τις παραλείψεις τους.
Η πρόταση της Iskra, για τη διαχείριση του 902 στη βάση μιας συμφωνίας με τη στήριξη όλων των αριστερών δυνάμεων, δεν είναι πρόταση διάλυσης του ΚΚΕ. Αντίθετα, στη διάλυση του ΚΚΕ μπορεί να κατατείνουν ενέργειες όπως αυτή της πώλησης του ραδιοτηλεοπτικού 902 σε κυπριακή εταιρία, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Η συνεργασία της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο αλλά και το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα και όχι η εκχώρηση κρίσιμων τομέων ενημέρωσης στα ιδιωτικά συμφέροντα, που κάνουν καθημερινή πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΟΣ

Στη συνέχεια παραθέτουμε την πρόταση για τον «902 στα Κόκκινα» την οποία είχε σε ανύποπτο χρόνοκάνει η Ματίνα Παπαχριστούδη και την οποία είχε αναδημοσιεύσει η Iskra το Φλεβάρη του 2013. Η πρόταση αυτή είναι μόνο ένα δείγμα των πολλών παραλλαγών που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούνγια τη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού 902 σε αριστερή κατεύθυνση και με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, διατηρώντας η κάθε μία την πλήρη πολιτική και οργανωτική τηςαυτονομία.
Ολόκληρη η πρόταση έχει ως εξής:
"Ο 902 TV ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ"
Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ
Διαβάστε στη συνέχεια την πρόταση που είχε δημοσιεύσει η Ματίνα Παπαχριστούση για ένα τηλεοπτικό σταθμό όλης της Αριστεράς:
Είναι απίθανο αν το σκεφθεί κάποιος. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η αριστερά, ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς, το ΚΚΕ διατηρεί τηλεοπτική συχνότητα. Τον 902 TV. Ο σταθμός του ΚΚΕ όμως κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Πολλά συνέβησαν αυτό το χρόνο της φρικτής επιβολής δικτατορίας των μνημονίων. Ο 902 δεν έκλεισε ακόμη. Αντέχει στα UHF εκπέμποντας αναλογικά, γιατί τα οικονομικά του ΚΚΕ δεν αντέχουν το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή. Περιμένει να σβήσει. Και θα χαθεί μια πολύτιμη, για το κίνημα, την αριστερά, τους πολίτες και τα συμφέροντα τους, τηλεοπτική συχνότητα.
Αν λέω, αν, αυτή η συχνότητα μπορούσε να σωθεί; Το γιατί είναι αυταπόδεικτο. Ολοκληρωτική επιβολή του μηνύματος των επικυρίαρχων του κεφαλαίου, ολοκληρωτική επικοινωνιακή καταιγίδα πειθούς, κατασκευής συναίνεσης και φόβου στα και από κυρίαρχα ΜΜΕ. Τα media έχουν ήδη επιλέξει πλευρά, το ίδιο και οι μεγαλοδημοσιογράφοι εκδότες και στελέχη. Ορισμένα από αυτά ήδη φλερτάρουν εγκληματικά με το φασισμό.
Η συχνότητα υπάρχει. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, οι πομποί-έστω και παλαιάς τεχνολογίας- υπάρχουν. Χρειάζεται όραμα και σχέδιο. Ο «902 TV" είναι εφικτό να αναγεννηθεί ως τηλεοπτικός σταθμός ολόκληρης της αριστεράς. Με τη σύμπραξη, χωρίς κανένα από τα πολιτικά κόμματα και τους σχηματισμούς να χρειαστεί να κάνει ούτε βηματάκι πίσω ή πέρα από τις θέσεις ή τις απόψεις του, όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Χρειάζεται το ΚΚΕ να προσφέρει τη συχνότητα και ολόκληρη την αριστερά να τολμήσει τη σύμπραξη.
Το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι κομματικός σταθμός. Δεν θα είναι κομματικός, ελεγχόμενος απευθείας από τα κομματικά όργανα. Θα είναι όμως πολιτικός. Παλλαϊκός. Θα εκπέμπει ειδήσεις, εκπομπές, ψυχαγωγία από και προς τον λαό, από και προς το κίνημα, από και προς τους πολίτες.
Μια κοινή επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο. Ανοιχτό κανάλι με συμφωνημένες αρχές, ένας είδος Κώδικα εκπεμπόμενου προγράμματος, στη λειτουργία του. Μελέτη κόστους και βιωσιμότητας. Για την αρχική στήριξη του μετέχουν ισότιμα και αναλογικά όλες οι δυνάμεις της αριστεράς αλλά και οι φορείς των κινημάτων. Προσφέροντας τα πρώτα χρήματα στον προϋπολογισμό δημιουργίας του καναλιού. Σε πολύ ύστερο στάδιο, μπορεί να συζητηθεί ανοιχτά η πολιτική χορηγιών ή χρηματοδότησης εκπομπών –μεγάλων ερευνών από άλλους φορείς.
Το πρόγραμμα κινείται στη λογική των ζωνών, με εναλλασσόμενη ενημέρωση, ειδήσεις-εκπομπές ενημέρωσης και ψυχαγωγία. Υπάρχουν σε ημιζώντανη, ημιθανή ύπαρξη δεκάδες, εκατοντάδες δημιουργοί. Απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, αποκομμένοι συνάμα από την πρόσβαση της «τέχνης» τους, της δημιουργίας τους προς το κοινό. Υπάρχουν εκατοντάδες που αντιστέκονται, κινηματογραφούν, γράφουν μουσική, παίζουν θέατρο, παιχνίδια, δρουν σε γειτονιές ή στο Διαδίκτυο. Οι δημιουργίες τους δεν έχουν πρόσβαση στο κοινό ή βρίσκουν περιορισμένη δίοδο στους πλέον ενεργούς πολίτες.
Όλους αυτούς θα μπορούσε να καλέσει ο «902 ΤV» της Αριστεράς. Και με ένα λιτό κόστος ψυχαγωγίας, πληρώνοντας το ελάχιστο της δημιουργίας να τους εμπνεύσει. Και να αποκτήσει το πιο δημιουργικό, το πιο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Προσβάσιμο πλέον σε ένα πλατύ κοινό. Το τηλεοπτικό κοινό.
Ο τομέας των ειδήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα της αριστεράς και του δίκαιου των απόψεων της. Το κεντρικό desk υποδοχής και επιλογής ειδήσεων, ρεπορτάζ θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την ίδια αρχή. Αναλογικά και ισότιμα με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους σχηματισμούς και τα κινήματα. Το desk θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με τη δική του αυτονομία. Και θα υποδέχεται την ειδησεογραφία από την οποία θα γίνεται η επιλογή των όσων τελικά θα βγουν στα δελτία ειδήσεων. Από τη συνεργασία με τα διεθνή δίκτυα –αμ τι άλλο υπάρχουν δεκάδες αποκλεισμένα δίκτυα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Εκτός από τα συνήθη, BBC World, Deutche Welle, Associated Press, AΠΕ-ΜΠΕ, διανέμουν ειδησεογραφικό υλικό τα Al Jazeera, Russia Today, Euronews, France 24, το γαλλόφωνο BFM, το γερμανόφωνο Ν24, το ισπανόφωνο Canal 24 Horas. Η ελληνική ειδησεογραφία προέρχεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των αριστερών κομμάτων, τον "902 Αριστερά στα FM" και στο «Κόκκινο». Από τις έντυπες εκδόσεις των κομμάτων, το Ριζοσπάστη, την Αυγή, το Δρόμο της Αριστεράς, το Πριν, την Εποχή και πάει λέγοντας. Από τα δεκάδες ανεξάρτητα sites στο Internet που εξειδικεύονται θεματικά, παράγοντας δικό τους πρωτότυπο υλικό ειδήσεων και ρεπορτάζ. Από τις δεκάδες πλατφόρμες φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και ανεξάρτητων πλατφορμών επικοινωνίας που διαθέτουν ειδήσεις, βίντεο, ήχους. Με συμφωνίες παροχής υλικού, το desk του σταθμού δυνητικά θα είχε πλούσια δεξαμενή ειδησεογραφικού υλικού.
Εν τέλει η λειτουργία του «902 στο Κόκκινο», θα μπορούσε να βρει το δρόμο λειτουργίας του μετά τη δημιουργία του. Κανένα σχέδιο στην ιστορία δεν πέτυχε επειδή ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένο. Σημασία έχει το πρώτο βήμα. Το όραμα και το σχέδιο πως η αριστερά μπορεί να συμμαχήσει και να δημιουργήσει ανάχωμα στην επικοινωνιακή δικτατορία του κεφαλαίου. Φέρνοντας στα UHF, ελεύθερα και δωρεάν για όλους τους πολίτες τη δική της πρόταση τηλεοπτικού προγράμματος. Στην τελική η αριστερά διαθέτει τους καλύτερους στην παραγωγή δημιουργίας και επικοινωνίας. Στην τελική η συχνότητα υπάρχει. Ακόμη.
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το άρθρο του Τάκη Βαρελά , όπως δημοσιεύθηκε στο 902.gr:
"Η ISKRA, ΩΣ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΚΚΕ"
Του ΤAKH ΒΑΡΕΛΑ*
Τι να κάνουμε; Δυστυχώς, δεν ζει ο Βλαδίμηρος για να δει πως οι νεόκοποι, άλλα εν ζωή, σύγχρονοι οπορτουνιστές, κάνοντας copyright το όνομα της εφημερίδας του Λένιν, της Iskra, αβαντζάρουν το αστικό σύστημα.
Ένα είναι σίγουρο, ο Λένιν στα αστικά δικαστήρια δεν θα τους πήγαινε, στα λαϊκά όμως…. να είστε σίγουροι!
Για να πάμε στην ουσία όμως, της συνέχειας που δίνει στην πώληση του «902» το Λαφαζαναίικο (έτσι όπως χωρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει τα χωριά της Κάτω Αχαγιάς, δηλαδή φάρες που ο καθένας έφτιαξε και το χωριό του).
Αναρωτιέται λοιπόν ο διαχειριστής της Iskra, Ανδρέας Μπέλος:
«Και ποιο ήταν το έγκλημα που έκανε η Ιskra με το ρεπορτάζ της; Το έγκλημα της Iskra ήταν, κατά τον902.gr, ότι επανέλαβε για πολλοστή φορά στο ρεπορτάζ της Δευτέρας (5/8) την πρόταση ανεξάρτητων αριστερών δημοσιογράφων να μην "πωληθεί" ο ραδιοτηλεοπτικός "902", αλλά "να μετατραπεί και να λειτουργήσει, αποτελεσματικά και αποδοτικά, ως κανάλι όλης της Αριστεράς με τη στήριξη όλων των αριστερών δυνάμεων"».
Το ότι η βλακεία έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά το γνωρίζουμε, το ότι η βλακεία θα αποτελούσεπρόταση, με τη μορφή της ανεξαρτησίας δεν το περίμενα, ξαφνιάστηκα.
Που ακούστηκε να συνλαλούν τα εξαρτημένα παιδιά του Στάλιν, του Ζαχαριάδη, των Σοβιέτ και λοιπών δογματικών, με «αριστερούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους» (άλλο φρούτο και τούτο… μου θυμίζει τους ανεξάρτητους παρατηρητές …του ΟΗΕ!) που κάνουν χρήση της γραφίδας τους ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης (δική τους ορολογία) μέσα από τα αστικά ΜΜΕ, βιδώνοντας εξ αριστερών τα βαρίδια στα πόδια του λαού και «όλοι μαζί» χέρι – χέρι, άλλοι να κάνουν βάρδια εκεί, στα lobby ΣΕΒ του Δασκαλοπούλου, και οι άλλοι, οι δογματικοί, θα καλούν την εργατική τάξη να πετάξει τα αφεντικά από πάνω της!
Μην τρελαθούμε τελείως!
Το να είσαι ανεξάρτητος σήμερα δεν σημαίνει ότι είσαι και υπεύθυνος, το αντίθετο μάλιστα.
Κρατείστε τώρα την επόμενη ατάκα της Iskra, «..ο 902 να μετατραπεί και να λειτουργήσει, αποτελεσματικά και αποδοτικά, ως κανάλι όλης της Αριστεράς».
Για να θυμηθώ λίγο και εγώ… εκεί κάπου στα 1990 – 1991. «Να (μετατρέψουμε – διαλύσουμε) το ΚΚΕ και να λειτουργήσει, αποτελεσματικά και αποδοτικά, (ως κόμμα) όλης της Αριστεράς».
Καλώς τα πάλι τα παιδιά!
Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν, για να καταλάβουν ότι τα τσανάκια μας χώρισαν μια για πάντα. Όσο και κράζουν και να κλείνουν τη λέξη Αριστερά σε όλους τους τόνους, στο πίσω μέρος του μυαλού τους,φαίνεται, είναι πάντα η διάλυση του ΚΚΕ.
Αυτός είναι στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης. Ο τακτικός στόχος υλοποιείται με πολύμορφη δραστηριότητα εργαλείων -τύπου Iskra- και άλλων συνιστωσών κλπ.
…και συνεχίζουν απροκάλυπτα στην Iskra.
«Μια τέτοια πρόταση, άλλωστε, θα ήταν σύμφωνη όχι μόνο με το συμφέρον της Αριστεράς..».
Για να το ξεκαθαρίσουμε.
Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον της Αριστεράς, και αν θέλετε και του ΚΚΕ ακόμη. Εμάς μας ενδιαφέρει το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού και, στην περίπτωση αυτή, από την επίθεση της αστικής τάξης το μεγαλύτερο πλήγμα το έπαθε η εργατική τάξη και εσείς, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί οπορτουνιστές, συμπεριφερθήκατε σαν λαγουμιτζήδες στους ταξικούς αγώνες που στήριξε με πάθος ο «902» και το ΚΚΕ.
Η Iskra σας αναβλύζει θολό νερό, παγίδα για οποιονδήποτε ανυποψίαστο περί των οπορτουνιστών και της διαδρομής τους στο κομμουνιστικό κίνημα.
Το παρελθόν, εάν δεν τιμά το παρόν, δηλώνει ασυνέχεια, εγκατάλειψη, μετάνοια, υποταγή.
Λέξεις όπως: μετατροπή, μεταρρύθμιση, μετάλλαξη, μετάβαση, μετάνοια, μεταβολισμός, σε επίπεδο αρχών είναι εμβολισμός και πλαγιοκόπηση τόσο του ΚΚΕ όσο και του ταξικού κινήματος, αγαπητοί Λαφαζαναίοι.
…και συνεχίζουν με απύθμενο θράσος στην Iskra:
«Ποιοι, λοιπόν, θέλουν ένα ΚΚΕ "σούπα"; Αυτοί που επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή και όρθια για όλη τη ριζοσπαστική Αριστερά τη φωνή του ραδιοτηλεοπτικού "902" ή εκείνοι που έναντι χρηματικού ανταλλάγματος την εκχωρούν σε καπιταλιστικούς ομίλους; (Ή εδώ μιλάμε για "καλούς καπιταλιστές;"».
Άντε πάλι: Αυτοί που μας χρωστάγανε, μας κλέψαν και το βόδι!
Μην ανησυχείτε, όρθια είναι η ριζοσπαστική σας αριστερά. Ο λαός είναι ανάσκελα και, όσο για τα μοιρολόγια σας, θυμίζουν τις πληρωμένες μοιρολογίστρες στην ταινία του Ζορμπά.
Στοιχηθήκατε ως μεταλλαγμένη πυροβολαρχία εξ αριστερών στις επιθέσεις της αστικής τάξης στο ΚΚΕ.
Περάσατε απέναντι κύριοι, δεν κρατήσατε ούτε τα προσχήματα και, υπό αυτήν την έννοια, μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλιά του Μαξίμου, με τις ευλογίες του ΣΕΒ και να έρθετε εις γάμου κοινωνία με τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Καλά στέφανα!
*Δημοσιέυθηκε στο 902.gr το Σάββατο 10/8/2013

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου