Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!

(ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ) ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ


Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΙΟΝΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Tην ώρα που ο Α.Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ , ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ. Μανιάτης θα υπογράφει από τη Λευκωσία, που θα βρίσκεται την Τετάρτη (7/8), με τους ομολόγους του της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο ενεργειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας που θα αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τους υδάτινους πόρους και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον βαθύτερο και ουσιαστικότερο λόγο της πρόσκλησης του Α. Σαμαρά από το Λευκό Οίκο.
Το ταξίδι του Α. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον έγινε δυνατό, αφού ο πρώτος "προσέφερε γη και ύδωρ" και δίπλα στο μνημόνιο με την τρόικα, αποφάσισε τελικά να συνυπογραφεί νέο μνημόνιο, ενεργειακό (και διπλωματικό), μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη βούλα, την ομπρέλα και την άνωθενεπικυριαρχία των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έτσι επιχειρεί να "ισορροπήσει" μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ , προσπαθώντας να συμπληρώσει την Γερμανική οικονομική "αποικιοποίησή" της, με την πολιτικο-ενεργειακή της παράδοση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ελλάδα και Κύπρος , με την τελευταία να έχει καταστεί άθλιο πιόνι του αμερικανοϊσραηλινού άξονα, οδεύουν ταχύτατα με αυτές τις επιλογές σε καταστροφικές εθνικές περιπέτειες, που θα έχουν ως συνέπεια το διαμελισμό του Αιγαίου και "λύσεις" τύπου Ανάν στην Κύπρο,οι οποίες θα ενταφιάσουν το μέλλον τους.
AΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΚΟΣ
Στη συνέχεια η iskra παραθετει ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ : Λαφαζάνη Παναγιώτη, Πετράκου Αθανάσιου και Ουζουνίδου Ευγενίας σχετικά με το θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ:  Ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης φέρεται να υπογράφει στη Λευκωσία την Τετάρτη (7/8) με τους ομολόγους του της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ κ. Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο που θα αφορά ,μεταξύ άλλων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.
Α. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
2. Αν ναι, πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του; Τι εξυπηρετεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο μνημόνιο και γιατί είναι επωφελές για Ελλάδα και Κύπρο;
3. Συνδέεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με τα αναγραφόμενα περί μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την κατεύθυνσή τους, ρεπορτάζ ,σχετικά με τις συναντήσεις του Α.Σαμαρά στις ΗΠΑ, από διάφορες ιστοσελίδες.
ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ HEDGE FUND ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ*
ΣΤΙΣ 10 Μ.Μ. (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ) Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Με την επίσκεψη Σαμαρά στα γραφεία της «Washington Post» και συνάντηση με εκπροσώπους hedge fund, γνωστά από το deal με την «επαναγορά ομολόγων» που τους πρόσφερε 2 δισ. δολ. κέρδη εις βάρος του δημοσίου(!), ξεκίνησαν οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της «Washington Post» έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα τουthink tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).
Ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη για λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη όπου παρακάθησε σε δείπνο με 20 ανώτατα στελέχη hedge fund (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω-"Κλειστή συνάντηση με 20 καρχαρίες") τα οποία διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.
Στόχος της συνάντησης ήταν συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας και για το λόγο αυτό ήταν παρών ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ώστε να ενημερώσει για τον νέο επενδυτικό νόμο. Αρκετές από τις εταιρείες είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑγίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.
Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τονΑμερικανό Πρόεδρο στο Οβάλ γραφείο.
Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση την Πέμπτη(8/8) του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού ΟίκουΝτένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επίσης, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ 20 ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ
Με στελέχη αμερικανικών hedge funds συνομίλησε σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια κλειστή συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας και επίσημα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει εμβόλιμα από την Ουάσιγκτον για τρεις ώρες στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει περίπου 20-25 εκπροσώπους hedge funds.
Σκοπός της συνάντησης ήταν μια γενικότερη ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε στελέχη των αγορών και κυρίως οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στο βαλτωμένο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Το ραντεβού με τα μεγαλοεπενδυτικά στελέχη από τη Wall Street οργάνωσε με ιδιαίτερο ζήλο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την επίδοση των προσκλήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Saint Rιges» στο κεντρικό Μανχάταν και καλύφθηκε από ένα πέπλο μυστικότητας για την ταυτότητα των προσκεκλημένων.
Την ερχόμενη Παρασκευή(9/10), το επιτελείο του Μαξίμου προγραμμάτισε ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να έχει εκ νέου επαφές με επενδυτές -στην πλειονότητά τους ομογενείς- σε ένα γεύμα εργασίας που οργανώνει η Hellenic Initiative (οργάνωση που συστάθηκε από ομογενείς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα) με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πληροφορίες από τους ίδιους διοργανωτές αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των ομογενών ακόμη είναι χαμηλή, κυρίως λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Πριν από τη σύντομη μετάβασή του σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το think tank CSIS στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια κλειστή ενημέρωση των στελεχών του, συναντήθηκε και με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Ανάλογα ραντεβού πρόκειται να και στη Νέα Υόρκη με τις συντακτικές ομάδες των «New York Times» και του πρακτορείου Bloomberg.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 3 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον), θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο αμερικανικός παράγοντας αποφάσισε την τελευταία στιγμή να «ενισχύσει» επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αναμφίβολο σημάδι στήριξης του πρωθυπουργού, αλλά και επιβεβαίωση ότι τα θέματα της ενέργειας, που «καίνε» την αμερικανική πλευρά, θα κυριαρχήσουν στην συζητήσεις των δύο αντρών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τη συνάντηση Σαμαρά-Κέρι θα αποσχολήσουν κυρίως τα εθνικά μας ζητήματα (Κυπριακό, Σκοπιανό), ώστε στην ωριαία συνάντηση, όπως περίπου υπολογίζεται, μεταξύΟμπάμα-Σαμαρά να επικεντρωθούν στα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που βρίσκεται στα σκαριά μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφει στη Λευκωσία, ενδιαφέρει πρωτίστως την Ουάσιγκτον. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να στήσει ένα «δίχτυ προστασίας» των συμφερόντων της στην περιοχή, έχοντας ως αιχμή του δόρατος αυτόν τον τριμερή άξονα και με απώτερο σκοπό να επιβάλει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λευκωσία.
Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εισέρχεται σε σημαντική και δημιουργική φάση, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μετά την υπογραφή του μνημονίου.
Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και κυρίως της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, όπως και η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου και η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης, που θα συνδέουν Ασία και Ευρώπη, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία των λαών των τριών χωρών.
Αυτές οι πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, «συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο, ωςκράτη-μέλη της ΕΕ και προωθεί και εδραιώνει με τον πιο πρακτικό και στοχευμένο τρόπο τη συνεργασία των τριών χωρών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και το καλώδιο ηλεκτρισμού που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
Αυτό, είπε, σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις σχετικές έρευνες που γίνονται, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση ως και 40% του χρόνου για ολοκλήρωση του έργου και καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι τα θέματα ενέργειας αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.
Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσηςEuroAsiaInterconnector, το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2.000 MW και μήκους 870 χιλιομέτρων στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.
Τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη, απ' όπου θα μπορεί να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.
Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου