Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

19ΧΡΟΝΟΣ "ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ" ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 5.00μμ Η ΚΗΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 4.00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ένα 19χρονο παιδί, που εντοπίστηκε να επιβαίνει στο τρόλεϊ που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Περιστέρι, αντέδρασε όταν του ζητήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και να υπακούσει στην πάγια διαδικασία καταγραφής των στοιχείων από την αστυνομία, προσπάθησε να «δραπετεύσει» από το κινούμενο τρόλλεϊ, πήδηξε στο δρόμο και βρήκε τραγικό θάνατο...
«Ένα εισιτήριο του κόστισε τη ζωή», ήταν το αυθόρμητο σχόλιο ανθρώπων που έχουν συγκλονιστεί από την είδηση του θανάτου του 19χρονου Αθανάσιου Καναούτη. Το τραγικό περιστατικό, η απρόσμενη κατάληξη και ο αδόκητος θάνατος ενός νεαρού παιδού έχουν προκαλέσει σοκ σε όλους.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο οδηγός και ο ελεγκτής του τρόλεϊ, που συνελήφθησαν για το θάνατο του 19χρονου, αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το τμήμα Τροχαίας Περιστερίου να διερευνήσει τα αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο λεωφορείο ώστε να εξακριβωθεί εάν το θύμα «πάτησε το κουδούνι κινδύνου, άνοιξε η πόρτα αλλά αυτομάτως το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε, καθώς έτσι είναι προγραμματισμένο, και πέφτοντας έχασε την ισορροπία του», να ληφθούν καταθέσεις από τους γονείς του 19χρονου, αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και να κληθούν άμεσα σε ανωμοτί κατάθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής.
«κάποιος αποφάσισε να το "παίξει καπετάνιος" για ένα ευρώ»
«Έχασα το παιδί μου γιατί κάποιος αποφάσισε να το "παίξει καπετάνιος" για ένα ευρώ». Τα λόγια του πατέρα του 19χρονου Αθανάσιου Καναούτη συγκλονίζουν. Λίγες μόλις ώρες μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού του, ο Γιάννης Καναούτης αναρωτιέται: «Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ήταν δέκα η ώρα το βράδυ. Είχε μπροστά του ένα παιδί χωρίς εισιτήριο. Εντάξει, έκανε λάθος το παιδί. Δεν μπορούσαν να το αφήσουν να φτάσει μέχρι το σπίτι; Θα το κατέβαζαν μέσα στη νύχτα; Για ένα ευρώ»;
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τουλάχιστον 300 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από το δημαρχείο Περιστερίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του 19χρονου Αθανάσιου Καναούτη για ένα εισιτήριο του τρόλεϊ. Εν τω μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν συλλογικότητες της πόλης αναφέρεται:
· "Νεκρός ο 19χρονος Αθανάσιος Καναούτης για ένα εισιτήριο του τρόλεϊ
· Η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι δικαίωμα – Να σταματήσουν οι έλεγχοι
· Όποιος έχει πληρώνει - Κανένας δεν μετακινείται για πλάκα
· To σύστημα δολοφονεί
Την Τρίτη το βράδυ, 13/4/2013, ο 19χρονος Αθανάσιος Καναούτης, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν μπήκε στο τρόλεϊ ο ελεγκτής, ο νεαρός είπε: «Είμαι άνεργος, κι εγώ και η οικογένειά μου. Δεν έχω χρήματα, ούτε για το εισιτήριο, ούτε για το πρόστιμο».
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Αθανάσιος Καναούτης που άσκησε το δικαίωμα στη μετακίνηση χρησιμοποιώντας Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, δολοφονήθηκε από το σύστημα που αποσαθρώνει το κοινωνικό κράτος και δημιουργεί ανεργία, φτώχεια, απόγνωση, δυστυχία, αυτοκτονίες, περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση.
Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε εκείνους που κινούνται με τα ΜΜΕ με τους 230 ελεγκτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι εθελοντές που παίρνουν bonus το 50% των προστίμων που πληρώθηκαν, δείχνει την αναλγησία του κράτους και την αδιαφορία για τα κοινωνικά προβλήματα καθώς και για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα."
Η κηδεία του 19-χρονου που "σπρώχτηκε" στο θάνατο για ένα ευρώ είναι Παρασκευή 16/8/2013 στις 5.00 μμ. Θα προηγηθεί συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Περιστερίου στις 4.00μμ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου