Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ανησυχία για τις μολυσματικές ασθένειες στην Ελλάδα


Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται πλέον σε τόσο δύσκολη κατάσταση που το προσωπικό δεν καταφέρνει πλέον να τηρεί βασικές διαδικασίες ελέγχου των νοσημάτων, όπως το να χρησιμοποιούνται ποδιές και γάντια-μια κατάσταση που απειλεί με αύξηση των πολύ ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης.


Η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες φοβούνται ότι αυτό επιδεινώνεται από τη σοβαρή οικονομική κρίση που έχει μειώσει το επίπεδο του προσωπικού και έχει βλάψει την τήρηση των διεθνών προτύπων της περίθαλψης.

Με λιγότερους πλέον γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν ρευστό για τις προμήθειες, δημιουργούνται κίνδυνοι ακόμη και σε ό,τι αφορά τη βασική υγιεινή, τόνισε ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Έχω δει μέρη...όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την εξασφάλιση ούτε του απαραίτητου βασικού εξοπλισμού προφύλαξης, όπως ποδιές, γάντια, και μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα», δήλωσε ο Σπρένγκερ μετά από διήμερο ταξίδι του στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση όσον αφορά τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, και μετά την επίσκεψη μου σε νοσοκομεία εκεί είμαι πραγματικά πεισμένος ότι τώρα έχουμε φθάσει στο ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυκτα σε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Σπρένγκερ είπε ότι η κατάσταση αυτή σημαίνει πως ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση (TB) είναι πιθανόν να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτές οι επικίνδυνες και ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις να εξαπλωθούν στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα δαπανά 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το σύστημα υγείας-ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση λέει ότι το σύστημα έχει χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ και οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου της υγείας έχουν χάσει τις δουλειές τους και άλλοι λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί κανονικά εδώ και μήνες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Μπαρτολίνι, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι και αυτός ανησυχεί για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα. Είπε μάλιστα ότι οι περικοπές σε πόρους και προσωπικό καθιστούν πλέον πολύ δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων και των κανόνων υγιεινής.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», τόνισε. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα, και που θα αυξήσει αντί να μειώσει το κόστος».

Η ECDC του Σπρένγκερ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται K. pneumoniae και είναι ανθεκτικό μέχρι και στα πιο εξελιγμένα αντιβιοτικά των τελευταίων ετών «είναι πολλές και αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου