Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

«Ανοίγει η όρεξη» των Γερμανών για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας


Στη αποτίμηση των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που ενδέχεται να ελέγχει η Ελλάδα και με την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές, προχώρησε η Deutsche Bank.


Τη σχετική έκθεση υπογράφει ο Mark Wall υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013. Εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, τότε η αξία των φυσικών αποθεμάτων, προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δις ευρώ, μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας. Παράλληλα, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δις ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για ελληνικό δημόσιο.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020. Και αυτό διότι όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της έκθεσης, συνήθως χρειάζονται 8 με 10 έτη για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος.

Η Deutsche Bank, χωρίς να υιοθετεί την ακρίβεια των υπαρχουσών εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα έως ότου όπως αναφέρει, ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, προχωρά εν τούτοις στην αποτίμηση της σημασίας τους σε σχέση με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα εκτιμά πως για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι βελτιώνεται, αλλά αυτό αλλάζει σαφέστατα από την ώρα που τα κοιτάσματα θα αποδειχθούν και ακόμα περισσότερο από την χρονική στιγμή που θα μπουν στην παραγωγή οπότε και θα κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα τα δανειακά βάρη.

Για το πολιτικό κλίμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο - εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις προσεγγίσουν την πραγματικότητα – η έκθεση αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (όπως για παράδειγμα: «go it alone strategies»).

Η Deutsche Βank προχωρά όμως ακόμη παρακάτω και αντλώντας πρακτικές από παραδείγματα στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας, υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η δέσμευση ενός ποσοστού των όποιων μελλοντικών εσόδων από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο.

Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να παρακρατεί ένα ποσοστό της τάξης του 30% των δημοσίων εσόδων από το αέριο για να διαχειρίζεται και να εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και να επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα που να ενισχύουν την οικονομία μακροπρόθεσμα.
http://www.zougla.gr/money/article/anigi-i-oreksi-ton-germanon-gia-ta-energiaka-kitasmata-tis-eladas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου