Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Μάτι: Η μήνυση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής κατά του πρώην Αρχηγού του Σώματος

Μάτι: Η μήνυση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής κατά του πρώην Αρχηγού του Σώματος

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υποβολή του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προχώρησε σε καταγγελίες  για εκβιασμούς και ασφυκτικές πιέσεις που υποστηρίζει  ότι δεχόταν για να «συγκαλυφθούν» οι ευθύνες για την πυρκαγιά, προκαλώντας σάλο  και σφοδρή αντιπαράθεση.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος υπέβαλε μόλις σήμερα μήνυση για την υπόθεση αυτή η οποία έχει ήδη βγει στη δημοσιότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, «ανακίνησε» το θέμα, τους τελευταίους μήνες, καταθέτοντας στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη στον οποίο προσκόμισε και την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πραγματογνωμοσύνη που είχε παραδώσει, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, ο κ. Λιότσος,   ουδεμία νύξη έκανε περί άνωθεν πιέσεων και προσπάθειας συσκότισης ακόμη και με την απειλή της μετάθεσης, παρότι μάλιστα στις 182 σελίδες της πραγματογνωμοσύνης του,  ο κ. Λιότσιος περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, ενώ δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο που μπορεί να ευθύνεται για όσα έγιναν.
Λίγες ημέρες μάλιστα μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας απέστειλε επιστολή στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας,  για να τον ευχαριστήσει από καρδιάς για την  πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε, σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό, κόντρα σε όλο το σύστημα, όπως ανέφερε. Και πάλι, όμως δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου. Δήλωνε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα δηλαδή  πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  ο κ. Λιότσιος, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε  στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος  δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του». 
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο περιεχόμενο της μήνυσης:
 «Μηνύω τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους τυχόν συναυτουργούς, τους ηθικούς αυτουργούς ή τους συνεργούς αυτού, για την αξιόποινη πράξη της απόπειρας παράνομης βίας που τελέστηκε σε βάρος μου στην Αθήνα την 21/9/ 2018 και όποιων άλλων τυχόν αδικημάτων προκύψουν κατόπιν της προκαταρκτικής εξετάσεως».
«Μοναδική επιδίωξή του», αναφέρει για τον μηνυόμενο Β. Ματθαιόπουλο ο κ. Λιότσιος, ήταν ο εξαναγκασμός μου υπό την ιδιότητά μου ως διορισθέντα πραγματογνώμονα δια απειλών παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου