Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

[Πέρα από τον ύπουλο διασπαστικό τρόπο της Ρωσίας (π.χ. υιοθεσία Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ), αποκαλύπτεται από ρωσικά προπαγανδιστικά χείλη ο ρόλος του Σαββιδικού και - τι σύμπτωση - πρώην Μπομπολικού ΕΘΝΟΥΣ]! Σχετικά με τους σπόρους του Ουκρανικού σχίσματος στην Ελληνική εκκλησία

Τι θα συμβεί στη Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα;
Βλαντιμίρ Μάλισεφ
Όπως γνωρίζετε, στις 17 Οκτωβρίου 2019 η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενέκρινε δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Εκκλησία της Ελλάδας σε σχέση με το ουκρανικό σχίσμα. Σε αυτήν τη δήλωση, ειδικότερα, ειπώθηκε: «Σταματάμε την προσευχή και την ευχαριστία με τους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδας που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν μια τέτοια κοινωνία με εκπροσώπους των ουκρανικών μη κανονικών σχισματικών κοινοτήτων».
Η πρόταση των ιεραρχών της Ελληνικής Εκκλησίας "να αναγνωριστεί ... η αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ανεξάρτητης Ουκρανικής Δημοκρατίας PCU " (διαβάστε: αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών κοινοτήτων) δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε αναστάτωση. Και οι απογοητεύσεις αυξάνονται.

Σύμφωνα με την Ελληνική διαδικτυακή εφημερίδα Russian Athens, τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε μια λειτουργία στη Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα ( η Ρωσική Ορθόδοξη κοινότητα αυτής της Εκκλησίας τέθηκε υπό τη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εκκλησίας το 1924) , με τον Μητροπολίτη Ανδρέα Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε προηγουμένως λειτουργούσε μαζί με σχισματικούς από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανικής Δημοκρατίας PCU .
                                         Οπαδοί του PCU στο Άγιο Όρος
Πριν από αυτό, ο Ρώσος ιερέας, Πρωτοπρεσβύτερος Alexander Nosevich, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αθήνα για περίπου ενάμιση δεκαετία, απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας στη Μόσχα και της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απομακρύνθηκε από τη θέση του πρύτανη της εκκλησίας. «Ο νέος ηγούμενος ανέπτυξε μια έντονη δραστηριότητα, λόγω της οποίας προέκυψε έντονη δυσαρέσκεια στην εκκλησιαστική κοινότητα, με αποτέλεσμα μια ανοιχτή αντιπαράθεση», γράφει η εφημερίδα «Russian Athens». - Οι επακόλουθες πολυάριθμες καταγγελίες προς την Αθηναϊκή Αρχιεπισκοπή δεν οδήγησαν σε ορατά αποτελέσματα ... Ούτε η οργή των ενοριτών έπαιξε κανένα ρόλο στην μη εξουσιοδοτημένη  απόφαση του νέου  ηγουμένου  να μετονομάσει στους  χάρτες του Google, το όνομα του Ναού με ένα Ρωσικό χαρακτηριστικό   Sotira Likodimu "(το παλιό όνομα του ναού πριν ονομαστει  Αγία Τριάδα πριν το 1855 και το καθεστώς της Εκκλησίας της Πρεσβείας)

                       Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα
Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 1847 το κτίριο αυτής της εκκλησίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η οποία  επισκευάστηκε σε βάρος του ρωσικού θησαυρού. Μέχρι το 1917, είχε το καθεστώς της Εκκλησίας της Πρεσβείας.
 Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Αθήνα. Η Ελληνική εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ο μητροπολίτης της περιοχής Φωκίδας, Θεόκτιστος είπε: «Οι Ρώσοι κληρικοί που δεν αναγνωρίζουν την αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία δεν θα γίνουν δεκτοί στη μητρόπολη μου». Το Έθνος ρωτά πώς μπορεί να συμβεί αυτό εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και όλης της Ελλάδας Ιερώνυμος συνεχίζει να αναφέρει τον Πατριάρχη της Μόσχας και όλης της Ρωσίας.
                 Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, Payette, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Σχηματικοί άνεμοι φυσούν ακόμη και στο Άγιο Όρος, των οποίων τα μοναστήρια βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, 13 από τα 20 μοναστήρια αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την PCU Πίσω από το Φανάρι (η συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται η κατοικία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) βρίσκεται η Ουάσιγκτον. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Jeffrey Payette, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρεσβευτής στην Ουκρανία, επισκέφθηκε επανειλημμένα το Άγιο Όρος.
                Η επιγραφή στο Άγιο Όρος εναντίον του Βαρθολομαίου
Η διάσπαση στην Ουκρανία εξαπλώνεται. Τον Νοέμβριο του 2019, μια αντιπροσωπεία από το PCU με επικεφαλής τον «Μητροπολίτη Vinnitsa and Barsky» Συμεών και τον «Μητροπολίτη» Alexander Drabinko έγιναν δεκτοί στη μητρόπολη Φωκίδας Ταυτόχρονα, ο Μητροπολίτης Φωκίδας ανακοίνωσε ότι λόγω της θέσης του Ρώσου πατριάρχη Κύριλλου, «οι Ρώσοι κληρικοί και λαϊκοί που δεν αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί εντός των ορίων της Ιεράς Μητρόπολης της Φωκίδας».
Στις 10 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε να εκδιώξει τους μοναχούς του μοναστηριού του Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, οι οποίοι αρνήθηκαν να θυμηθούν τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκιση τον Ηγούμενο Μεθόδιο και τον μοναχό Αντίπα για αντίσταση όταν προσπάθησαν να εκδιώξουν τους αδελφούς από το μοναστήρι. Τώρα οι μοναχοί θα πρέπει να φύγουν από το μοναστήρι με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Ένας μοναχός του μοναστηριού του Εσφιγμένου με τη σημαία "Ορθοδοξία ή θάνατος"
Η Ελληνική Εκκλησία είναι η μόνη στον Ορθόδοξο κόσμο που ανήκει στο κράτος, αλλά οι σχέσεις μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους παραμένουν ασταθείς. Ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο υπό τον Τσίπρα, παρά τις διαμαρτυρίες των Ορθόδοξων, νομιμοποίησε τους «γάμους» του ίδιου φύλου. Η κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντικατέστησε την κυβέρνηση Τσίπρα, φαίνεται να είναι πιο ανεκτική με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πέρυσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλης της Ελλάδας Ιερώνυμο ότι η κυβέρνηση δεν θα προωθήσει σχέδιο απομάκρυνσης των ιερέων από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο επέμεινε ο Τσίπρας.
Προσκυνητές από τη Ρωσία είναι επίσης έτοιμοι να μεταβούν  στο Άγιο Όρος, όπου σταμάτησαν να ισχύουν οι περιορισμοί καραντίνας την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, η ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα.
 Φωτογραφία τίτλου: Η αστυνομία συλαμβάνει ταραξίες μοναχούς της Μονής Eσφυγμένου
https://www.fondsk.ru/news/2020/07/16/o-semenah-ukrainskogo-raskola-v-elladskoj-cerkvi-51381.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/07/blog-post_54.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου