Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

(To κείμενό μας για τα τοπικά κινήματα ενόχλησε τους επαγγελματίες της αριστεράς. Όμως, η ιστορική πραγματικότητα)... Αλληλέγγυοι στον αγώνα των ιθαγενών του Wet’suwet’en, απέκλεισαν σιδηροδρομική γραμμή στο Sherbrooke του Καναδά

(Εδώ το κείμενό μας).

Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης, στο Κεμπέκ του Καναδά, προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Wet’suwet’en που αγωνίζονται κατά της κατασκευής ενός αγωγού στην περιοχή τους. Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, αλληλέγγυοι προχώρησαν σε αποκλεισμό σιδηροδρομικής γραμμής στον τομέα Lennoxville, στο Sherbrooke του Κεμπέκ. Η αστυνομία μετά από ώρες αποκλεισμού, προχώρησε σε 20 συλλήψεις διαδηλωτών. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αυτόχθονες κοινότητες του Wet’suwet’en αντιστέκονται στην καταστροφή της περιοχής τους για περισσότερα από δέκα χρόνια. Το καναδικό κράτος, μέσω της ένοπλης αναγκαστικής και αποικιακής του δικαιοσύνης, επιτίθεται στους υπερασπιστές της γης του Wet’suwet’en προκειμένου να εξασφαλίσει την εγκατάσταση 670 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου CoastLas GasLink.

Η δύναμη αυτών των διαμαρτυριών προέρχεται από τη μαζική συμμετοχή του τις πρακτικές που έχουν στόχο τις εταιρείες και την κυβέρνηση προκαλώντας οικονομικές ζημίες. Τα μέλη της φυλής Mohawk έχουν αναλάβει δράση στην περιοχή τους και εμποδίζουν σιδηροδρομικές γραμμές στο Οντάριο που εξυπηρετούν ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, εκτός από το Κεμπέκ αποκλεισμοί πραγματοποιούνται και στην Βρετανική Κολούμπια, όπου κλείνονται τα λιμάνια, καθώς και μια μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Υπουργός Εγχώριων Υπηρεσιών, Μάρκ Μίλερ, δήλωσε ότι με αυτές τις ενέργειες «όλος ο Καναδάς πλήττεται και η οικονομία επιβραδύνεται». Επίσης, οι πρακτικές των αποκλεισμών σχολιάζονται αρνητικά και από τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η δήλωση του δημοσιογράφου Stephen LeDrew ότι: «Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, αυτή είναι εξέγερση». Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ τα δεξιά κόμματα στον Καναδά θέλουν η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει περισσότερη καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές, τα καναδικά αριστερά και τα φιλελεύθερα κόμματα δεν πάνε πίσω. Οι αριστεροί πολιτικοί που πριν τις εκλογές ήταν τάχα υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και των αυτόχθονων φυλών, είναι οι ίδιοι που ζητούν τώρα από τις αστυνομικές να προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που προσπαθούν να υπερασπιστούν την περιοχή τους από τα καταστροφικά σχέδια.
Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος, αντιμετωπίζει πίεση από τον επιχειρηματικό Τύπο και την επιχειρηματική κοινότητα για να ανοίξουν οι σιδηροδρομικές γραμμές και να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Δικαιολογεί τα έργα αγωγών λέγοντας γελοία επιχειρήματα ότι τα έργα θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας για τη χώρα. Ο Trudeau κάλεσε έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου και μετά ανακοίνωσε την επιθυμία για «γρήγορη και ειρηνική» επίλυση. Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολούμπια, John Horgan, επίσης, μίλησε κατά των διαμαρτυριών και πιο συγκεκριμένα, εναντίον αγωνιζόμενων οι οποίοι μπλόκαραν τη νομοθετική συνέλευση στη Βικτώρια. Παρά τις υποσχέσεις της προεκλογικής τους εκστρατείας, οι πολιτικοί αποδεικνύουν ότι δεν είναι σύμμαχοι των ανθρώπων που αγωνίζονται για τον τόπο τους. Θα κάνουν πάντα αυτό που είναι πολιτικά σκόπιμο γι ‘αυτούς.
«Οι αλληλέγγυοι και οι ιθαγενείς που αγωνίζονται για το μέλλον του τόπου τους και του πλανήτη, είναι η πραγματική ηγεσία του Καναδά», όπως είπε πρόσφατα ένας 17χρονος ακτιβιστής Ojibwa-Metis στο Globe and Mail: «Το μέλλον μας πρόκειται να καταστραφεί». Ο κόσμος που αγωνίζεται για την μη καταστροφή του τόπου του δηλώνει ότι, θα ακολουθήσει αυτές τις αποδιοργανωτικές πρακτικές με σκοπό την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του κράτους.
«Αυτή τη στιγμή, η πιθανή στρατηγική της κυβέρνησης του Καναδά είναι να περιμένει να εξαφανιστούν οι διαδηλώσεις. Ωστόσο οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και δεν θα σταματήσουν, οι άνθρωποι θα αγωνιστούν μέχρι να αναστραφούν αυτά τα έργα αγωγών, έως ότου οι αυτόχθονες λαοί να έχουν την αυτονομία τους και ο πλανήτης τον σεβασμό μας. Αυτό εξαρτάται από εμάς. Αυτή είναι η στιγμή μας. Η λύση για την “κλιματική κρίση„ βρίσκεται μπροστά μας.
E
https://anarchypress.wordpress.com/2020/03/15/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%b3%ce%b3%cf%85%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%b3%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%84/#more-33890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου