Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Επανακρατικοποίηση εξετάζει η Ιταλία, εθνικοποιήσεις προαναγγέλλει το Παρίσι, τα "νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια" απαντούν!

Κλειστά εμπορικά και επιχειρήσεις στην Αθήνα.

Βασίλης Σκουρής

Το γράψαμε πάλι, η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει σταθερές όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην κυρίαρχη οικονομική πολιτική.
Και δεν είναι μόνο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ήδη θύμα του κορονοϊού, δεν είναι ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αφήνουν στην άκρη τις δεσμεύσεις τους, δεν είναι ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στο Βερολίνο δηλώνουν πως δεν αποτελούν πλέον ταμπού οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ούτε ότι ο Τραμπ –από εκεί που αρνούνταν να κάνει εμβόλιο- παρέχει στήριξη στην οικονομία της υπερδύναμης με το ποσό-μαμούθ του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

-Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει μεγάλες εταιρείες που πλήττονται από την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, μεταξύ των οποίων και την εθνικοποίηση, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρείες», δήλωσε χαρακτηριστικά – και πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί»! Ποιος έβαζε λεφτά στο στοίχημα πριν την κρίση του κορονοϊού ότι ένα από τα «γεράκια» του νεοφιλελευθερισμού της Ευρώπης θα εξέταζε …εθνικοποιήσεις;
-Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναμένει να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού. Το υπουργικό συμβούλιο «προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρείας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ή η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρεία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή», διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση. Επιστροφή στην εποχή της λεγόμενης …σοσιαλμανίας του πρεσβύτερου Καραμανλή ή μια νέα προσπάθεια του κράτους να σώσει τον καπιταλισμό, όπως επιμένουν αριστεροί οικονομολόγοι;
Και στη χώρα μας, πάντως, εχθροί του δημοσίου συστήματος υγείας προσφεύγουν σε ύμνους για αυτό και τους λειτουργούς του, ενώ μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο που έδωσε έμφαση  στο κοινωνικό κράτος και ο Νικήτας Κακλαμάνης τάραξε τα νερά, δηλώνοντας: «Τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν τόσα χρόνια σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας, ελπίζω όταν θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση να μην ξαναπιάσουν την πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ, με τα προβλήματά του, αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω αν θα μιλάγαμε σήμερα»!
Στον Νικήτα Κακλαμάνη, πάντως, απαντά την επομένη, με άρθρο του στην «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Ο κομμουνισμός των ηλιθίων», ο αρθρογράφος της εφημερίδας Πάσχος Μανδραβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου