Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!

(Σάββ. 27/09/14 - 19:21)

Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*
Στη Χαλκιδική βρίσκεται από την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς, όλο το επιτελείο της ΝΔ και το βαθύ της κράτος, με τη γαλάζια ΝΕΡΙΤ, να έχει ιδιαίτερο μερίδιο στη φιέστα- μνημόσυνο του κόμματος, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την χώρα και το λαό της, στην σημερινή απελπιστική κατάσταση. «Ένα κόμμα θα κριθεί ως προς τη θέση που έχει στην πολιτική ζωή της χώρας από τις θέσεις του, τις αρχές του, τη σύνθεσή του και τις πράξεις του».

Με τα λόγια αυτά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το Μάιο του 1979, στο 1ο συνέδριο της ΝΔ παρουσίασε την διακήρυξη θέσεων και αρχών του Κόμματος του. Το κόμμα θα κριθεί από τις πράξεις του, είχε τονίσει ο ιδρυτής! Αυτές οι πράξεις κρέμονται τώρα, πάνω από το κεφάλι του κ. Σαμαρά! Γνωρίζει πολύ καλά, τις συνέπειες των δικών του πράξεων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Η έκκληση του, να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκλογές, εκφράζει την επιθανάτια αγωνία αποφυγής του μοιραίου!
Εξάλλου ανήμερα της φιέστας, έρχεται να του το θυμίσει αυτό, η καμπάνα της public issue, που δίνει προβάδισμα 11 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ! Ίσως αυτό να επηρέασε την σημερινή του αναφορά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει ποτέ!» Στον ίδιο χώρο μετά 40 χρόνια, από το ξενοδοχείο «Άθως Παλλάς» στην Καλλιθέα (Μάλτεπε) της Χαλκιδικής, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε με την σημερινή του ομιλία, σε μια απέλπιδα όντως προσπάθεια, να παρουσιάσει ένα δήθεν όραμα μεταμνημονιακής Ελλάδας! «Τα καλύτερα έρχονται!» είπε ο κ. Σαμαράς. Δεν μας εξήγησε όμως πώς;
Στην πραγματικότητα με όρους συναισθηματικούς, προσπάθησε, σε μια ύστατη κίνηση, να συγκρατήσει όσους ακόμη ψηφοφόρους από το χώρο της κεντροδεξιάς, δεν έχουν αντιληφθεί, πως έστω και στα πλαίσια της αστικής πολιτικής που ακολούθησε μεταπολιτευτικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο έβδομος πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς εν έτη 2014, απέχει παρασάγγας!
Με την «ευγενική» συνδρομή της ΝΕΡΙΤ και των άλλων συστημικών ΜΜΕ, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί, ένα τελευταίο επικοινωνιακό μπαράζ, περί τέλους του μνημονίου και της τρόικα. Των νόμων δηλαδή και των πολιτικών, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα.
Των μνημονίων που διαμορφώσανε το ανεπανάληπτο, για τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο και οδήγησαν το 65% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας! Των μνημονίων, που δεν τελειώνουν έτσι με λόγια του αέρα, γιατί πέραν των προθέσεων, που δεν έχει έτσι κι αλλιώς ο κ Σαμαράς και δεν επιτρέπει η κ. Μέρκελ, τα μνημόνια έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και αυτό θα διαρκέσει, όσο δεν θα έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία ουσιαστικής ανατροπής!
Αλλά πέραν της γενικής πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, που προσπέρασε ο κ. Σαμαράς με την σημερινή του ομιλία, πρέπει να γνωρίζει ο ίδιος, πως έρχεται σε ένα νομό, τη Χαλκιδική, που τον συμβολισμό του ονόματος της, χρησιμοποιεί μεν σήμερα για τις ανάγκες τις δικές του και του κόμματος του, αλλά ο νομός απέχει πολύ από τα «οράματα» της ανάπτυξης και της ισχυρής Ελλάδας. Η Χαλκιδική λοιπόν που «φιλοξενεί» τον κ. Σαμαρά σήμερα, και που ο ίδιος δεν βρήκε στην ομιλία του να πεί, ούτε μια λέξη, δεν «υστερεί» καθόλου στα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που καταγράφουν οι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν «υστερεί» σε προβλήματα που βιώνει η υπόλοιπη Ελλάδα. Ορισμένα μάλιστα και σε συγκεκριμένες παραμελημένες περιοχές της, είναι ακόμα πιο έντονα! Προβλήματα των κτηνοτρόφων, των παραγωγών, των μελισσοκόμων. Η Χαλκιδική που παρόλο συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες, ξένους και Έλληνες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα οποία δεν ταιριάζουν σε ένα προορισμό υψηλού επιπέδου. Δεν τιμούν τα 40χρονα της ΝΔ, καθόλου! Η κατάσταση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στο δεύτερο και στο τρίτο «πόδι» της είναι απαράδεκτη. Δρόμοι, που στη Σιθωνία θυμίζουν τους αντίστοιχους βαλκανικούς. Ίσως γι αυτό ο κ. Σαμαράς στις μετακινήσεις του, κατά βάση χρησιμοποιεί ελικόπτερο! Δεν θα έχει έτσι την ευκαιρία, να αντιληφθεί τις χαβούζες των ελαιολυμάτων και των απορριμμάτων, τα πολλά χωριά χωρίς αποχετευτικό! Τα υπολειτουργούντα κέντρα υγείας και το απαξιωμένο μοναδικό νοσοκομείο Πολυγύρου!
Μα το πιο σημαντικό, που δεν θα μπορέσει δεί ο κ. Σαμαράς, από το μακρινό Athos Pallace της Κασσάνδρας, είναι και το πιο καταστροφικό έργο της συγκυβέρνησης του, για τη Χαλκιδική. Είναι η «χρυσή» μαχαιριά στην καρδιά της Χαλκιδικής, τον Κάκκαβο! Η ανεπανόρθωτη καταστροφή, που προκαλεί μαζί με τον άλλο συγκυβερνήτη, τον κ. Βενιζέλο! Όσο και αν κλείνει τα μάτια σ όλα αυτά ο απερχόμενος πρωθυπουργός, θα έχει αντιληφθεί σίγουρα, ακόμα και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Μάλτεπε και τον τελευταίο καφέ με τους συνδαιτυμόνες του, πως αυτό το ταξίδι, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του, είναι το τελευταίο του στη Χαλκιδική! Γιατί πρέπει να το ένιωσε και από την κρύα υποδοχή του ντόπιου πληθυσμού, πως ο κόσμος της Χαλκιδικής σήμερα, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, ορθώνεται και ετοιμάζεται να στείλει, το δικό του ισχυρό μήνυμα Ανατροπής. Καλή επιστροφή κ. Σαμαρά!
*Ο Τάσος Κανταράς μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17884:2014-09-27-14-18-34&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου