Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελληνικός Χρυσός «εξαγοράζει» τα μοναστήρια



Ιδιαίτερα «γενναιόδωρη» εμφανίζεται να είναι η Ελληνικός Χρυσός η οποία, φέρεται να δώρισε μέσα στον Σεπτέμβριο το ποσό 1.400.000 ευρώ στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Στο μεταξύ, με οχτώ νέες κλήσεις για ανομωτί καταθέσεις συνεχίζεται ο κύκλος των διώξεων σε βάρος κατοίκων της Β.Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού από στις Σκουριές.

Η «ευλαβική» προσφορά της εταιρίας έρχεται μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Ελληνικός Χρυσός  έχει έρθει σε συμφωνία με την Ιερά Μονή Ιβήρων για την παραχώρηση 925 στρέμματα του ιδιόκτητου δάσους «Νταμπίζ» της Μονής, στις Σκουριές. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μακροχρόνιας μίσθωσης της έκτασης, από αυτό της πώλησης.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη, «Χαρίζουν στην Eldorado Gold 925 στρ. δάσους», για την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η έκταση που καταλήγει στο ρέμα Λοτσάνικο, προορίζεται για τον «ιερό» σκοπό της απόθεσης αποβλήτων. Η συμφωνία που ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό αδυνατούσε να ολοκληρωθεί, καθώς η Μονή δεν μπορούσε να πουλήσει την έκταση επειδή υπήρχαν σε εκκρεμότητα δικαστικές διεκδικήσεις μέσα στην έκταση από κατοίκους της περιοχής. Τον Ιούλιο του 2013, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης, έπειτα από άρνηση τόσο της Μονής όσο και ιδιωτών να παραχωρήσουν την έκταση, βαφτίζοντας  «κοινωφελή σκοπό» την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Η εταιρεία στο μεταξύ, αγόρασε τις διεκδικούμενες εκτάσεις προς 3.000 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό εξωπραγματικό για την πραγματική τους αξία.
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ ενέκρινε επίσης μέσα στο Σεπτέμβρη την κατασκευή φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, χαρακτηρίζοντας τα ως χώρους απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Μονή Ιβήρων έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι στην έκταση θα ρίχνονται μόνο χώματα κι ότι η εκμετάλλευση της έκτασης θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων που έχει καταθέσει, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η Μονή θα μπορεί να ελέγχει την τήρηση της συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή που οι νέες «ιερές ανταλλαγές» βρίσκονται σε εξέλιξη, οκτώ κάτοικοι της Β.Χαλκιδικής έχουν κληθεί για ανομωτί καταθέσεις από την Ασφάλεια Πολυγύρου κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, στη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε ενάντια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η δικογραφία αφορά σε μπλόκα που είχαν στηθεί στην Ιερισσό κατά το χρονικό διάστημα από 10-4-2013 και από ώρα 07:00  έως 15-4-2013. Υπενθυμίζεται πως οι κινητοποιήσεις των ημερών εκείνων είχαν γίνει ως διαμαρτυρία για την «θεαματική» εισβολή της αστυνομίας στα σπίτια δύο κατοίκων της Ιερισσού, ξημερώματα της 10ης Απριλίου του 2013, τους οποίους κατηγόρησαν για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός, την ώρα που βρίσκονταν μέσα μαζί με τις οικογένειες τους.
http://tvxs.gr/news/ellada/i-ellinikos-xrysos-eksagorazei-ta-monastiria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου