(Τρ.12/8/14 - 12:30)
KΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!
ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
Αλυσιδωτές συνέπειες έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, λόγω των κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας! Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις , οι οποίες επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Χιλιάδες είναι οι τόνοι αδιάθετων οπωροκηπευτικών και φρούτων και το ενδεχόμενο κραχ στις τιμές παραγωγών, αλλά και τεράστιου πλήγματος στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίας, μεταφορών είναι προ των πυλών!
Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την ελληνική οικονομία (και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια) δεν περιορίζονται, δυστυχώς, μόνο στον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή της χώρας, η οποία δέχεται ισχυρότατο πλήγμα! Σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης, μεγάλης ανεργίας και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες, τεράστιες και δισεπίλυτες. Οι έλληνες εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κόστος για την επαναδιείσδυση στη ρωσική αγορά. Μάλιστα, η επαναδιείσδυση στην αγορά της Ρωσίας αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, με τους ίδιους οικονομικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που η Ρωσία συνάπτει συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ για την κάλυψη των αγροτοδιατροφικών της αναγκών και όχι μόνο (χώρες της Λατινικής Αμερικής, Τουρκία, Ιράν κ.α.). Προ των πυλών βρίσκεται και ο κίνδυνος αύξησης της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) με αποτέλεσμα αυξήσεις στις μεταφορές και συνεπώς στο σύνολο , σχεδόν, των προϊόντων.
Επίσης, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στην ελληνική περιφέρεια. Δεν είναι μόνο η μη-απορρόφηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τη Ρωσία αλλά και η ενδεχόμενη αύξηση τωντιμών των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων που πρόκειται να επιφέρει μείωση του εισοδήματος των αγροτών. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος πρόκειται να επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε όλους τους τομείς της οικονομίας στη χειμαζόμενη από τις μνημονιακές πολιτικές επιλογές ελληνική περιφέρεια!
Το ζήτημα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει ωςδορυφόρος το βρώμικο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχοι της ΕΕ σε βάρος του Ουκρανικού λαού και της Ρωσίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμιά από τις κυρώσεις, που κακώς και ερήμην των λαών, αποφάσισε η ΕΕ.
Οι κυρώσεις, δε, αυτές υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι μόνο η αρχή! Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν στην iskra ότι οι κυρώσεις αυτές είναι πιθανό να εγκαινιάσουν ένα ευρύτερο και σφοδρό οικονομικό πόλεμο, πιθανότατα και με στρατιωτικές προεκτάσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία,ότι αντιτάσσεται σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο και σε νέα τείχη στην Ευρώπη και ότι η ενίσχυση των φιλικών ελληνορωσικών σχέσεων συνιστά στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Οφείλει, δε, να εγκαταλείψει την πάση θυσία, έστω, σύνδεσή της με την ΕΕ τόσο στο πολιτικό όσο και οικονομικό πεδίο. Η σύνδεση αυτή αποδεικνύεται επιζήμια και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι μια επιλογή παρωχημένη, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.
1 ΔΙΣ 'Η 0,6% ΤΟΥ ΑΕΠ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΕΣ!
Είναι χαρακτηριστικό , όσων αφορά τις οικονομικές συνέπειες των ρωσικών αντίμετρων, ότι οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν τις άμεσες μόνο συνέπειές τους σε πάνω από 1 δις ευρώ ή 0,5-0,6% του ΑΕΠτης χώρας.
Η νέα μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας έρχεται να αποδείξει πόσο ασθενική είναι η ελληνική οικονομία παρά τα 5 χρόνια σκληρής λιτότητας, που σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα θα οδηγούσαν στην εξυγίανση!
Οι εξαγωγές τροφίμων και ο τουρισμός είναι οι πρώτοι κλάδοι που θα δεχθούν τα άμεσα πλήγματα από τα ρωσικά αντίμετρα στον οικονομικό πόλεμο που κύρηξαν ΕΕ και ΗΠΑ. Οι άμεσες ζημιές υπολογίζονται , περίπου, σε 600 εκατ. ευρώ!
Στη λίστα των πληγέντων από την μυωπική και εθελόδουλη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούν οι έλληνες εξαγωγείς , λόγω και της αβεβαιότητας που απλώνεται σε σχέση με τιςεπιχειρηματικές συμβάσεις και τη χρηματοδότηση υπό τις νέες συνθήκες.
Οικονομικοί αναλυτές εξέφραζαν, δε, φόβους ότι η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρας μας θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε τρίτο μνημόνιο!
KΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα ρωσικά αντίμετρα θα φθάσει μόλις και μετά βίας τα 400 εκατ. ευρώ! Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αποζημιώσεις δεν θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όμως, φαίνεται να εξαντλεί τις προπάθειές της για την εξεύρεση πόρων για τις αποζημιώσεις σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις , χωρίς κανένα αντίκρυσμα, με μόνο στόχο να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στους πληγέντες!
Την ίδια ώρα, μάλιστα , προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των αγροτών για τις εθελόδουλες πολιτικές επιλογές της -με αφορμή το εμπάργκο στη Ρωσία- ώστε να καταστήσει το πολιτικό κόστος διαχειρίσιμο. Επιδίδεται έτσι, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα σθεναρά την εξωτερική πολιτική της ΕΕκαι εξωραΐζοντας τις ολέθριες για το λαό αποφάσεις της σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη μοίρασε φρούδες ελπίδες περίαποζημιώσεων σε παραγωγούς «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η χώρα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».
«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ» ισχυρίστηκε, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Αναφερόμενη στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής ξεκαθάρισε, λίγο ως πολύ, ότι αυτή χαράσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και σίγουρα όχι των αγροτών.
«Μια υπεύθυνη πολιτεία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της, όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός» δήλωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι εταίροι «είναι και αυτοί που έχουν τα δάνειά μας, και αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι».
Σε μια απόπειρα να κινδυνολογήσει, έμπλεξε στην υπόθεση μέχρι και το Κυπριακό ισχυριζόμενη ότι «το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, συνδέεται άμεσα με αυτήν την ιστορία. Διότι εάν εμείς τασσόμασταν υπέρ αποσχίσεων, θα μπορούσε η Τουρκία να προκαλέσει ένα δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα. Θα έβγαινε ένα αποτέλεσμα υπέρ της, και θα οδηγούμασταν σε αποσχίσεις και προσαρτήσεις. Όταν θα πηγαίναμε να διαμαρτυρηθούμε στην ΕΕ, τι θα τους λέγαμε; Ότι δώσαμε τη μισή Κύπρο, αλλά σώσαμε τα ροδάκινα;».
Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής Ευβοίας, συντονιστής ΕΕΚΕ αγροτικών θεμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε τη Δευτέρα (11/8) το Νομό Ημαθίας.
Συναντήθηκε και ενημερώθηκε με αγρότες παραγωγούς και φορείς του αγροτικού χώρου για την κατάσταση που επικρατεί μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα νωπά αγροτικά προϊόντα και μετέφερε ακόμη μια φορά τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους για τη διάθεση της παραγωγής τους.
Αργότερα συμμετείχε στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων φρούτων της Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου κατέθεσε μεταξύ των άλλων τις παρακάτω προτάσεις:
«Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους:
Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ε.Ε., αναθεωρώντας τη στάση της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Δυστυχώς, εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά. Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ενδέχεται το εμπάργκο στα τρόφιμα να είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις.
Να αναλάβει τις ευθύνες της και η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτά που έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει, έστω και τώρα, δηλαδή να διαφωνήσει ανοιχτά με τα μέτρα της Ε.Ε. και να δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα της συνολικής στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Επίσης να δεσμευτεί για την αποζημίωση της παραγωγής που δεν θα διατεθεί, είτε από Ευρωπαϊκούς Πόρους (γι αυτό έπρεπε η σύνοδος των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει μετά από αίτημά της νωρίτερα), είτε από εθνικούς πόρους.
Εμείς δεν συμφωνούμε να συνδεθεί η αποζημίωση με την απόσυρση σε χωματερές, αφού λίγα είναι τα νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αναγκαστικά θα καταστραφούν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν είτε προς χυμοποίηση, είτε με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης, να διατεθούν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η διάθεση μιας παραγωγής αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων Ευρώ... είναι και η απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών ποτών και τροφίμων.
Δυστυχώς δε έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από τη Διπλωματία της αγοράς, όπου η απουσία μας είναι πασιφανής, κι όχι της ελεημοσύνης που επιδίδεται σήμερα.
Το 1,5% των αγροτικών προϊόντων του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, ασφαλώς και δεν έχει καμιά σχέση με το 50% της Ημαθίας.
Να αναλάβουν επίσης τις ευθύνες και οι Ευρωβουλευτές μας όλων των πολιτικών κομμάτων, αναδεικνύοντας το πρόβλημα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17314:asfyksia-ellhnikh-oinomia&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου