(Κυρ. 24/08/14 – 11:30)
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ
Iskra: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
Ενόψει της εφαρμογής της απόφασης για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ακίνητων από τον Ιανουάριο του 2015, τρέχει πανικόβλητη η κυβέρνηση για να προσφέρει, δήθεν, ρυθμίσεις για το τεράστιο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα, ο νέος «Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα μη Εξυπηρετούμενα δάνεια» θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα (25/08) από την Τράπεζα Ελλάδος και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Έννοιες «κλειδιά» του Κώδικα αυτού θα είναι ο «Συνεργάσιμος δανειολήπτης» καθώς και οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Ο «Συνεργάσιμος δανειολήπτης», θα είναι δηλαδή αυτός που θα προσπαθεί να κάνει «τα πάντα» ώστε να αποπληρώνει τις δόσεις που θα καθορίζει η τράπεζα, μετατρεπόμενος στην ουσία σε όμηρό της με ουσιαστικά αόριστη ημερομηνία λήξης της ομηρίας του.
Όσον αφορά δε τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή ένα «ελάχιστο» όριο εισοδήματος που θα πρέπει να παραμένει στην οικογένεια, μάλλον θα είναι στην κυριολεξία ελάχιστο, μιας και κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ώστε να μην υπολογίζονται σε αυτό βασικές βιοτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για ένα ταξίδι ή για τη συντήρηση ενός δεύτερου αυτοκινήτου.
Αν, λοιπόν, δεν τηρούνται οι «όροι», θα εφαρμόζονται ταχείες διαδικασίες κατάσχεσης καιπλειστηριασμών των ακινήτων που βαρύνονται με υποθήκη.
Παράλληλα, σε όσους δεν καταφέρνουν να είναι «συνεργάσιμοι» και να αποπληρώνουν το δάνειο τους, έχουν προβλεφθεί και «λύσεις» που θα τους οδηγήσουν στην απόγνωση μετατρέποντας τουςπρακτικά σε νέο-άστεγους.
Η πρώτη εξ αυτών προβλέπει τη δυνατότητα αυτού που έχασε το σπίτι να το ενοικιάσει για ορισμένο διάστημα από την τράπεζα, που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ή και να προβεί σε ένα είδοςχρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) με τη δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της.
Η δεύτερη εξ αυτών είναι η επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα του ενοικίου που θα πληρώνει ο νέο-άστεγος, προκειμένου να μη βρεθεί αμέσως στο δρόμο, επιδότηση που θα αποφασίζεται με «κοινωνικά κριτήρια»(!).
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η εικόνα δεν είναι διαφορετική ούτε και στην περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που οφείλουν επιχειρήσεις.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι τράπεζες είναι εκείνες που θα κρίνουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης και το είδος της ρύθμισης, αν δηλαδή θα αφορά κεφαλαιοποίηση χρεών, ρύθμιση δανείου σε συνδυασμό με διαγραφή των προσαυξήσεων ή μέρους της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού κ.λπ.
Το σχέδιο φέρνει διαγραφές προσαυξήσεων και προστίμων από δάνεια τραπεζών και χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλές δόσεις αποπληρωμής που μπορεί να υπερβαίνουν και τις 100, απαιτεί όμως προηγούμενη συναίνεση των οφειλετών με τους πιστωτές, με τις τράπεζες να είναι εκείνες που θα καθορίσουν τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση. Ορόλος των δικαστηρίων περιορίζεται, παρότι η δικαστική απόφαση είναι απαραίτητη για τηνεφαρμογή της ρύθμισης.
Η πρόταση νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια, προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία.
ΤΑΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ – ΦΟΒΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» δίνει επίσης τη δυνατότητα για υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, χωρίς δεσμευτική ισχύ για το σύνολο των πιστωτών με την προϋπόθεση ότι στη ρύθμιση συναινεί το 50% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 30%των τυχόν εμπράγματων απαιτήσεων και ότι σε αυτή συναινούν ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα.
Η απειλή για ταχεία εκκαθάριση της επιχείρησης, στην πράξη ότι θα λειτουργήσει ως «φόβητρο» προς τις διοικήσεις που δεν συναινούν στο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» που επιβάλλουν οιπιστωτές, ιδίως οι τράπεζες που αποτελούν και τους κατεξοχήν πιστωτές των επιχειρήσεων.
ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
Οι «λύσεις» και οι «ρυθμίσεις» αυτές, όμως, δεν λύνουν τα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών ούτε και των επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη. Αντίθετα, τα αναπαράγουν κρύβοντας τα «κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα αφενός η οικονομία να μην μπορεί να «ανασάνει» και αφετέρου οι δανειολήπτεςνα μην ανακουφίζονται πραγματικά και οριστικά.
Λύση, όμως, δεν αποτελεί ούτε ο ενδιάμεσος δημόσιος φορέας, όπως προτείνει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι με τον τρόπο αυτό εξυγιαίνονται εν μέρει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά το βάρος της μερικής αυτής εξυγίανσης πέφτει στις πλάτες των φορολογουμένων και δη των πιοανίσχυρων στρωμάτων της κοινωνίας.
Απέναντι σε αυτές τις επιλογές η Αριστερά ως κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση των δανείων, που θα φθάνει έως και τη διαγραφή τους για τις πιο ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια οι γενικές κατευθύνσεις πρέπει να έχουν ως κεντρικό στόχο τηνανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση στη χώρα και όχι τα συμφέροντατου μεγάλου κεφαλαίου, πρώτα απ’όλα του πολυεθνικού, και τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις τωντραπεζιτών.
Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου