Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΕΩΣ 30% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΩΝ» ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

(Σάββ. 23/08/14 - 13:36)
ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Στο τραπέζι του «Προκρούστη» θα τεθεί το θέμα των συντάξεων, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη στοΠαρίσι μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚκαι της τρόικας.

Η τρόικα, έχει ήδη απαιτήσει να «εξαλειφθούν» οι επιδοτήσεις που αυξάνουν το ύψος της σύνταξης, ιδίως τωνασφαλισμένων με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, κατά 30%. Γεγονός που αναμένεται να πλήξει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και τους μακροχρόνια άνεργους που βγαίνουν στη σύνταξη, αν τα καταφέρουν, με 15 έτη ασφάλισης.
Το πρόσχημα πίσω από τη βάρβαρη αυτή λογική, είναι ότι το υπάρχον σύστημα δημιουργεί, δήθεν,αντικίνητρα για ασφάλιση και ευνοεί τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Η ουσία, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση με τις δραστικότατες αυτές περικοπές στις συντάξεις, επιχειρείνα αντιμετωπίσει τα ευρυνόμενα ελλείμματα των ταμείων, τα οποία τροφοδότησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν οι γενικότερες κυβερνητικές οικονομικές πολιτικές αλλά και ειδικότερα οιαντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, έχουν ήδη απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου το 81,3% και το 64% αντίστοιχα, της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Σε αυτό λοιπόν το παγιδευτικό για τους ασφαλισμένους πλαίσιο, αναζητούνται λύσεις με δραστικές περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
Έτσι, στις συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι, θα συζητηθεί η κατάργηση των συντάξεων με 15 έτη ασφάλισης, που θα αυξηθούν τουλάχιστον σε 20 έτη ώστε να αποδίδεται σύνταξη.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ Ο «ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»
Παράλληλα, σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων θα οδηγήσει η εφαρμογή του «νέου τρόπου υπολογισμού» των συντάξεων που θα εφαρμοσθεί από την αρχή του επόμενου έτους (2015).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο αυτό τρόπο, η σύνταξη θα διαχωρίζεται στη βασική και την αναλογική, ενώ οι προνοιακές παροχές θα διαχωρίζονται από τις κύριες συντάξεις. Έτσι το συνταξιοδοτικό σύστημαμετατρέπεται από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, γεγονός που αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση του «αναλογικού» μέρους της σύνταξης.
Όπως αναφέρουν παραδείγματα που δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με μισθό 900 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης είναι 486 ευρώ ενώ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ ( επιδότηση 30%). Με 15 έτη ασφάλισης όμως, ηαναλογική σύνταξη που προκύπτει είναι 353 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη (κατά 133 ευρώ) από την ήδη χαμηλή υπάρχουσα σύνταξη.
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17433:lr-30-lr-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου