Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο

Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο

Στέργιος Ζιαμπάκας


Συμμετοχή στον κρίσιμο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ: Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πετυχαίνει η υπόδικη εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη στελέχωση αντίστοιχων αυτοδιοικητικών οργάνων. Αν και επί προηγούμενης αυτοδιοικητικής θητείας η περιφερειακή παράταξη του νεοναζιστικού μορφώματος («Ελληνική Αυγή») δεν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, κατά το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο εξέλεξε στον φορέα (αποκλειστικά με τις ψήφους της χρυσαυγίτικης παράταξης) τον Ηλ. Παναγιώταρο.

Το 61μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ στελεχώνεται από 36 εκπροσώπους των δήμων και 24 της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το αξίωμα του προέδρου κατέχει ex officio o περιφερειάρχης – εν προκειμένω ο Γ. Πατούλης. Χθες κλήθηκαν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να ορίσουν τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ως εξής: οι 14 (περίπου τα δύο τρίτα) θα ορίζονταν από την πλειοψηφούσα παράταξη και οι υπόλοιποι 10 θα αναδεικνύονταν με εκλογικές διαδικασίες από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Ασκώντας κριτική στη διαδικασία αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι ζήτησαν εκλογές για το σύνολο των μελών, τονίζοντας ότι με τις καλοκαιρινές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον αυτοδιοικητικό θεσμό και με τις εγκυκλίους που ακολούθησαν, παραχαράχτηκε η λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου που διεξήχθησαν με απλή αναλογική.
Απαντώντας για τη χθεσινή διαδικασία ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρ. Θεοδωρόπουλος, επικαλέστηκε την εγκύκλιο του υπουργείου, ενώ στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, που ζητούσε περαιτέρω διευκρινίσεις λόγω «ασάφειας της διάταξης», έριξε ένα αιχμηρό καρφί: «Παλεύουμε να μας εξηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, που δεν απαντάει ούτε δίνει διευκρινιστική εγκύκλιο. Για τον λόγο αυτό πάμε με τη μοναδική εν ισχύι εγκύκλιο που διασφαλίζει ότι θα εκπροσωπηθούν οι κατά το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις» υποστήριξε. Αντιπρόταση κατέθεσε ο περιφερειάρχης για κατανομή των 10 εδρών στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ ως εξής: από τις οχτώ αντιπολιτευόμενες παρατάξεις οι δύο ισχυρότερες να πάρουν από δύο έδρες και οι υπόλοιπες έξι από μία.
Στο σημείο που ειπώθηκε μάλλον επιβεβαίωσε όσα του καταλόγισε νωρίτερα η αντιπολίτευση, ότι επιδιώκει να… βρει θέση και για τον Θ. Τζήμερο. Τηρώντας τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου, έμειναν εκτός ΕΔΣΝΑ τόσο η παράταξη Τζήμερου όσο και οι παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι 10 έδρες της αντιπολίτευσης κατανεμήθηκαν ως εξής: 4 στη «Δύναμη Ζωής», 2 στην «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» (παράταξη Γ. Σγουρού), 2 στη «Λαϊκή Συσπείρωση», 1 στην «Οικολογική Συμμαχία» και 1 στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου