Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Προς νέα υποτροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις;

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Το Antinews εδώ και καιρό είχε επισημάνει πως, παρά τους διθυραμβικούς τόνους που προσπαθεί η κυβέρνηση να δώσει περί επανεκκίνησης στις ελληνορωσικές σχέσεις, κάτι δεν πάει καλά.
Το είχε επισημάνει, βάσει πληροφοριών, αμέσως μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα, τον Νοέμβριο (βλέπε: Παρατράγουδα, χωρίς μπαλαλάϊκες, μεταξύ Δένδια - Λαβρόφ), όπως και εσχάτως με την απόφαση για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου Mr Bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ, κατ' αρχήν στη Γαλλία, αλλά ουσιαστικά, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, στις ΗΠΑ (βλέπε: Σοβαρή υποτροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις).

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι οι ΗΠΑ - δίχως βεβαίως να το λέγουν ανοικτά - θέλουν πάση θυσία τον Βίνικ, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται να στοιχειοθετήσουν ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές προς όφελος του Ντ.Τράμπ.
Έτσι, σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, επέκρινε την Αθήνα για την υπόθεση Βίνικ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για έκδοση του Mr Bitcoin ελήφθη "παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ.Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας".
Ο Σ.Λαβρόφ, επίσης:
-Χαρακτήρισε "ύπουλη απόφαση" την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για έκδοση του Βίνικ κατ' αρχήν στη Γαλλία και μετά στις ΗΠΑ.
-Τόνισε ότι "από τη στιγμή που η Γαλλία - απ’ ό,τι έχω ακούσει - ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε".
-Υποστήριξε ότι "υπάρχουν τρία αιτήματα. Το γαλλικό, το αμερικανικό και το ρωσικό (σ.σ. για έκδοση του Βίνικ). Παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ. Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν την έκδοση χωρίς να μας ενημερώσουν".
-Σημείωσε ότι η Μόσχα θεωρεί ως "μη αποδεκτή την προσέγγιση εκ μέρους των Ελλήνων αρμοδίων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν – θέλω να το τονίσω ξανά αυτό – στα πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάσαμε. Αυτό, όμως, δεν συνέβη.
-Ανέφερε ότι η Ρωσία "παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την έκδοση του Ρώσου Βίνικ στις ΗΠΑ".
-Κάλεσε την Ελλάδα "να αναλύσει εκ νέου τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του Mr Bitcoin".
Σήμερα, πάντως, αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα αναίρεσης της απόφασης έκδοσης, το οποίο έχει υποβληθεί από τον συνήγορο υπεράσπισης, έναν από τους γνωστούς δικηγόρους της Μόσχας, Τιμοφέι Μουσάτοφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου