Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

(Τι λέτε καλέ, οι ρώσοι δεν κλέβουν τον πλούτο των λαών, αγαθοεργία κάνουν! Τώρα, που οι ρώσοι ενώνουν το Ιράν με την Μεσόγειο, ας ρωτήσουν οι Ισραηλινοί τον φιλορώσο και φιλότουρκο Κίσινγκερ)! Κυβέρνηση Άσαντ: Σε Ρωσικές εταιρείες εκχώρησε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου-αερίου

εταιρείες


Το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε συμβόλαια για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας από δύο ρωσικές εταιρείες. Το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι οι συμφωνίες θα καλύπτουν την έρευνα και την παραγωγή σε τρία πεδία, ανάμεσά τους μία πετρελαιοπηγή στη βορειοανατολική Συρία και ένα πεδίο φυσικού αερίου βόρεια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το ίδιο, τα συμβόλαια που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο χθες Δευτέρα είχαν υπογραφεί νωρίτερα φέτος από δύο ρωσικές εταιρείες, τη «Mercury LLC» και τη «Velada LLC». Η κυβέρνηση Πούτιν εξασφάλισε γερά συμβόλαια για τα ρωσικά μονοπώλια, την ίδια στιγμή που αμερικάνικες εταιρείες επιδιώκουν να βάλουν στο «χέρι» τον ενεργειακό πλούτο της Συρίας.
Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Άλι Γάνεμ επισήμανε ότι τα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τις δύο εταιρείες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης «απέναντι στις φιλικές χώρες που στήριξαν τη Συρία, με πρώτες τη Ρωσία και το Ιράν».
Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πριν τον πόλεμο. Οι πετρελαιοπηγές βρίσκονταν κυρίως στα χέρια των Κούρδων που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας από το «Ισλαμικό Κράτος» με τη «βοήθεια» των ΗΠΑ. Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα του απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Συρία, μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στη χώρα «όπου υπάρχει πετρέλαιο».
Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό κανάλι «Phoenix TV», κατήγγειλε την κλοπή του συριακού πετρελαίου που παράγεται σε πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει ο αμερικανικός στρατός και την πώλησή του στην Τουρκία. «Το τουρκικό καθεστώς παίζει άμεσο ρόλο στην πώληση του πετρελαίου, όπως έκανε προηγουμένως με το “Μέτωπο Νούσρα” και αργότερα με το “Ισλαμικό Κράτος”», κατήγγειλε.
Εξάλλου η Ρωσία σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Ταρτούς στη Συρία, το οποίο μισθώνει, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.
Η Μόσχα σκοπεύει όχι μόνο να εκσυγχρονίσει το λιμάνι, αλλά και να αποκαταστήσει κάποια τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέουν τη Συρία με το Ιράκ και να το επεκτείνει προκειμένου να δημιουργήσει έναν εμπορικό διάδρομο μεταξύ της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου, εξήγησε ο Μπορίσοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου