Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

(Mε κάθε τρόπο πρέπει να συκοφαντηθεί ή έννοια της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, για να έρθει ο νέος Μεσαίωνας του ολοκληρωτικού ύστερου καπιταλισμού)! Τρομοκράτες οι επαναστάτες του 1789, σύμφωνα με την ελληνική Βικιπαίδεια!



«Οχλοκρατικό επεισόδιο» η κατάληψη της Βαστίλλης!
Έτσι χαρακτηρίζεται ένα τεράστιας εμβληματικής σημασίας ιστορικό γεγονός στην ελληνική Βικιπαίδεια: Η εισαγωγή στο σχετικό λήμμα («Αλωση της Βστίλης») έχει κατά λέξη ως εξής (ανάκληση στις 14.7.2018):

Η Άλωση της Βαστίλης φερόμενη εναλλακτικά ως Κατάληψη, ή Παράδοση, ή Πτώση της Βαστίλης ήταν ένα οχλοκρατικό, τρομοκρατικό επεισόδιο που συνέβη στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου του 1789 κατά το προοίμιο της Γαλλικής Επανάστασης και που αφορούσε την ένοπλη κατάληψη των φυλακών «Βαστίλης Αγίου Αντωνίου» όπως ήταν ο επίσημος τίτλος, με στόχο τη διαρπαγή του φυλασσόμενου εκεί οπλισμού.
Το επεισόδιο αυτό καθεαυτό, εκτός των 200 περίπου θυμάτων, ήταν περιορισμένης σημασίας και καμία ουσιώδη πολιτειακή αλλαγή ή κάποιο άλλο συνταρακτικό γεγονός δεν επέφερε. Παρά ταύτα η μετέπειτα προπαγάνδα (ενενήντα χρόνια αργότερα) το ανήγαγε σε σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, καθιερώνοντας μάλιστα την ημερομηνία του γεγονότος σε εθνική επέτειο της Γαλλίας.
Στη γαλλική Wikipedia, στο ίδιο σημείο, αναφέρεται ότι ακόμα και αν η σημασία της  κατάληψης της Βαστίλλης μπορεί, από στρατιωτική άποψη, να θεωρηθεί σχετική, οι πολιτικές της συνέπειες ήταν υπαρκτές και τεράστιες. Ήταν ένας σεισμός που συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη εκείνης της εποχής.  Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι ακόμα κάποιοι υποβαθμίζουν τη σημασία της κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων στη ρωσική επανάσταση και μιλάνε για «σκηνοθετημένο γεγονός».
Δεν είμαστε αντι-βικιπαιδιστές. Η Wikipedia, στις διάφορες γλωσσικές εκδοχές της είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μόνο που στο γόνιμο αυτό χωράφι μπορεί να φυτρώσουν πολλά τοξικά ζιζάνια. Όμως αυτοί οι χαρακτηρισμοί («οχλοκρατικό, τρομοκρατικό επεισόδιο») βγάζουν μάτι και μας υπενθυμίζουν το πόσο πολύ πρέπει κανείς να προσέχει όταν στηρίζεται αποκλειστικά σε διαδικτυακές πηγές.
Η σύνταξη των wiki-λημμάτων ακολουθεί παντού μια τυπολογία: περιγραφή, όσο γίνεται αντικειμενική, του θέματος και ακολουθούν οι επιμέρους ενότητες. Οι υποκειμενικές κρίσεις είναι θεμιτές, αρκεί να μην μπερδεύονται με τα γεγονότα και να αναφέρεται η πηγή τους.
Στο αντίστοιχο λήμμα στην αγγλική Wikipedia (βλ. «Storming of  Bastille) η εισαγωγή είναι ουδέτερη και περιεκτική, χωρίς αυτούς τους εμπαθείς χαρακτηρισμούς.
Ασφαλώς, οι θηριώδεις «γουικιπαιδικές» γκάφες συνυπάρχουν με εξαιρετικά καλογραμμένα και περιεκτικά λήμματα, όμως εδώ απορεί κανείς: οι ελληνόφωνοι υπάλληλοι της γαλλικής πρεσβείας αποδέχονται αυτή την προσβολή ή απλώς την αγνοούν;
https://mao.gr/bastille/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου