Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Οι Βρετανοί διαδήλωσαν μαζικά κατά του Τραμπ [Βίντεο]

Οι Βρετανοί διαδήλωσαν μαζικά κατά του Τραμπ [Βίντεο]Μαζικότατες ήταν οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις κατά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα.
«Ντόναλντ Τραμπ δεν είσαι ευπρόσδεκτος!» ήταν ένα από τα συνθήματα που επαναλάμβαναν ρυθμικά οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πύλη του Ουίνφιλντ Χάουζ, της κατοικίας του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ρίτζεντς Παρκ, όπου ο Αμερικανός ηγέτης θα διανυκτερεύσει απόψε με τη σύζυγό του Μελάνια.

Για τουλάχιστον μιάμιση ώρα, εφοδιασμένοι με κατσαρόλες, σφυρίχτρες μεγάφωνα και κουδουνίστρες, προκαλούσαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θόρυβο για να καταγγείλουν τις πολιτικές του Τραμπ στο μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή ή τους εξοπλισμούς.
«Πόσα παιδιά έβαλες σήμερα σε κλουβιά;» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στα παιδιά που έχουν θέσει υπό κράτηση οι αμερικανικές αρχές αφού εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ. Για μια στιγμή, το πλήθος σίγασε, όταν οι διοργανωτές έβαλαν να ακουστεί ένα ηχητικό ντοκουμέντο με το κλάμα μικρών μεταναστών.
«Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα σοκαριζόταν από αυτό. Προφανώς ο Τραμπ δεν είναι» κατήγγειλε ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης, ο Σαμπίρ Λάκα.
Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες, αναγράφονταν συνθήματα όπως «Τραμπ, μια ειδική σχέση; Πείτε απλά όχι», «Σταμάτα να λες ψέματα».
«Είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους ανθρώπους του πλανήτη» προειδοποίησε από την πλευρά της η Σάρα Τζόουνς, μια ακτιβίστρια κατά των πυρηνικών όπλων που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στηλιτεύοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι διαδηλωτές άρχισαν να γιουχάρουν όταν αντιλήφθηκαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στο ανάκτορο Μπλενχάιμ, κοντά στην Οξφόρδη, όπου θα παραστεί σε ένα δείπνο.
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ένα τεράστιο μπαλόνι, σε σχήμα μωρού που απεικόνιζε τον Τραμπ, αφέθηκε ελεύθερο στον ουρανό του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα, ενώ εκατοντάδες έχουν συγκεντρωθεί και έξω απ' το δημαρχείο του Μπέλφαστ σύμφωνα με το Press Asssociation. «Το Μπέλφαστ λέει όχι στον Τραμπ», «Ντόναλντ Τραμπ μην ξανάρθεις» είναι μερικά απ' τα συνθήματα που κυριαρχούν.
Ο Τραμπ θα μείνει πάντως σήμερα μακριά από τις διαδηλώσεις, καθώς οι συναντήσεις του με την Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ είναι προγραμματισμένες εκτός Λονδίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφθασε την Πέμπτη στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις εναντίον του στην πρωτεύουσα και σε άλλες βρετανικές πόλεις, τον έκαναν να αισθανθεί ανεπιθύμητος και γι αυτό τον λόγο αποφεύγει το Λονδίνο όσο μπορεί. «Φαντάζομαι ότι όταν φουσκώνουν αερόστατα για να με κάνουν να αισθανθώ ανεπιθύμητος δεν υπάρχει για μένα κανένας λόγος να πάω στο Λονδίνο», δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα. Μετά όμως έκανε λόγο για fake news.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν διαμαρτύρονται όλοι κατά της παρουσίας του Τραμπ στο Λονδίνο. Μια αντιδιαδήλωση, υπέρ του Τραμπ, είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο. Η πορεία θα ξεκινήσει έξω απ' την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση και θα κινηθεί προς την πρωθυπουργική κατοικία της οδού Ντάουνινγκ Στριτ.
https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/oi-bretanoi-diadilosan-mazika-kata-toy-tramp-binteo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου