Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Προσφυγικό: «Ξεκάθαρες ενδείξεις» συνεργασίας ΜΚΟ και δουλεμπόρων

Δύο διαφορετικά δημοσιεύματα, ενός της εφημερίδας «Ημερησίας» και ενός του «Βήματος», για τη διακίνηση των προσφύγων από τους δουλέμπορους. Και στα δύο, βάσει καταγγελιών της Frontex, υπάρχουν συνδιαλλαγές με τις ΜΚΟ.evro-colpo-grosso


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ανίερη συμμαχία ΜΚΟ – δουλεμπόρων
Συνεργασία ανάμεσα σε φιλανθρωπικές και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών έχει διαπιστώσει η Frontex, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT. Όπως προκύπτει από εσωτερικές εκθέσεις και έγγραφα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων, υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις» ότι οι διακινητές δίνουν οδηγίες στους πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς να φτάσουν στα πλοία διάφορων ΜΚΟ που περιπολούν στη Μεσόγειο – ειδικά στο τμήμα ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Σύμφωνα μάλιστα με την Deutsche Welle το κασέ των διακινητών για το «δρομολόγιο» Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι κοστίζει 800 -1.300 ευρώ. «Οι δουλειές των διακινητών αυξήθηκαν», δηλώνει στην DW υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. «Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού ακολούθησε μια περίοδος σχετικής ηρεμίας θα μπορούσαμε να πούμε, ενώ οι άνθρωποι περίμεναν τι θα συμβεί. Τώρα τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε πάλι μια αύξηση των συλλήψεων? Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες και, από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που αναζητούν διακινητές. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης».
Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχει διακινηθεί μέσω των ελληνικών συνόρων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, η διακίνηση από τη συμπρωτεύουσα στο Βελιγράδι κοστίζει από 800 μέχρι και 1.300 ευρώ κατ’ άτομο.
Επιπλέον 1.500 ευρώ απαιτούνται όταν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να συνεχίσουν για Γερμανία. Τα χρήματα αυτά συχνά δεν καταβάλλονται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά από τις οικογένειές τους μέσω δικτύων που υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες.
Η δομή των συγκεκριμένων οργανώσεων διακίνησης διαφέρει πάντως από άλλες εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η ρωσική ή η ιταλική μαφία. «Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν αυτά τα δίκτυα δέχονται μεγάλη πίεση, για κάποιο διάστημα ησυχάζουν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι σταματούν. Αναδιοργανώνονται και επιστρατεύουν νέους συνεργάτες. Το παιχνίδι αυτό δεν θα σταματήσει όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μεταναστεύσουν και να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους επειδή υπάρχει πόλεμος ή φτώχεια», λέει ο αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΒΗΜΑ
ΜΚΟ συνεργάζονται με διακινητές προσφύγων στη Μεσόγειο
Τη βαριά καταγγελία κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (MKO) που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο ότι συνεργάζονται με τους διακινητές προσφύγων διατυπώνει η Frontex, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι καταγγελίες της Frontex περιλαμβάνονται σε εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ» αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Κι αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και οι ΜΚΟ έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη σχετικά με την επίλυση μιας κρίσης, η οποία έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους.
Η Frontex, εξάλλου, έκανε ακόμη πιο σαφή την αρνητική της διάθεση απέναντι στις ΜΚΟ σε νέα έκθεση που συνέταξε την περασμένη εβδομάδα. Εκεί γίνεται λόγος για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Σύμφωνα με την Frontex, οι μετανάστες που διασώζονται από μέλη ΜΚΟ αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ή την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση ακολουθώντας τις συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρνούνται από την πλευρά τους ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους διακινητές.
Η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι η οργάνωσή της βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν. «Τα εντοπίζουμε νωρίτερα. Αυτή είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία» ανέφερε.
Ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 25% από τους 3.800 το περασμένο έτος. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ αποδίδουν αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι οι διακινητές δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν πλοιάρια που βρίσκονται ακόμη και σε τραγική κατάσταση.
«Το θέμα δεν είναι εάν οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αλλά γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθεί η Frontex» σημειώνει η Ορελί Ποντιέ των MSF.
http://ergasianet.gr/2016/12/16/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου