Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

(Τον Σαμαρά δεν τον έριξε ο λαός αλλά ο Σόιμπλε! Κι αυτός - αν αληθεύει - ως "περήφανος" Έλληνας και εκπρόσωπος του λαού δεν τον έφτυσε)! Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε αποφάσισε να ρίξει τον Σαμαρά το 2014



ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τον ισχυρισμό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», το βράδυ της Δευτέρας.

«Το τρίτο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013 – 2014. Ο λόγος που η κυβέρνηση Σαμαρά τελείωσε ήταν απλός. Ο Σόιμπλε από τον Ιούνιο του 2014 αποφάσισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν του κάνει πλέον», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, κάποια στιγμή ρώτησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών:
«Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;».
«Μου είπε τον Ιούνιο του 2014», υποστήριξε.
Εμείς να θυμίσουμε, ότι τον Ιούνιο του 2014 είχαν γίνει οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές για ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων στην Ελλάδα. Στις εκλογές εκείνες είχε ηττηθεί το κόμμα της ΝΔ του Α. Σαμαρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτο κόμμα με διαφορά, ενώ είχε κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής και παραλίγο τον Δήμο της Αθήνας.
Οι εκλογές εκείνες κατέγραψαν την τάση για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και την στροφή του εκλογικού σώματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έδειξε να εμπιστεύεται για μια διαφορετική πορεία στην διαπραγμάτευση.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, σχεδόν σταματά κάθε «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, σαν να περιμέναν να συμβεί το …μοιραίο. Το οποίο ήρθε τον Ιανουάριο του 2015 με τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Βολές Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε
Στην ίδια παρουσίαση, ο Γ. βαρουφάκης, εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τον Γερμανό υπουγό Οικονομικών: «Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες».
Για ΣΥΡΙΖΑ, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε».
Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού».
Κλείνοντας πάντως ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει σήμερα από το ευρώ. «Μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε», εξήγησε.
http://www.presspublica.gr/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%81%CE%AF%CE%BE/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου