Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, η ρήξη και η πορεία ως την παραίτηση

SAKELLARIDIS
Ένας από τους στενότερους συνεργάτες – για την ακρίβεια ένας από τους «4 Σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα – και «πολιτικό τέκνο» του πρωθυπουργού εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Πέμπτης, όπως του ζήτησε ο κ. Τσίπρας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Σμύρνη αλλά η καταγωγή του είναι από τη Νίσυρο. Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης.
Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος με σύμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακές μελέτες και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
saktsipras
Η γνωριμία των κ.κ. Τσίπρα και Σακελλαρίδη πάει πίσω περίπου 15 χρόνια, όταν ο δεύτερος ήταν φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική το 1999, εγγραφόμενος στη Νεολαία Συνασπισμού και ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 στη Β' Αθηνών, χωρίς να εκλεγεί. Την ιδέα για την υποψηφιότητα του για τον Δήμο της Αθήνας το 2014 την είχε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και «outsider» πάντως, ο Γαβριήλ Σακελαρίδης κατάφερε να φτάσει στο δεύτερο γύρο. Σημειώνεται πως η εν λόγω επιλογή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ελένης Πορτάλιου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιας Δημάρχου Αθηναίων με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη το 2009, η οποία έφερε ενστάσεις στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου και έθεσε τον εαυτό της εκτός σχεδιασμού για το δήμο της Αθήνας.
sakellaridis tsipras
Στην προηγούμενη κυβέρνηση, είχε αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, μέχρι τον Ιούλιο του 2015 – όταν αντικαταστάθηκε μαζί με την υπόλοιπη επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού. Η τελική ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών φαίνεται πως ήρθε λόγω πολλών από τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, για τα οποία δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του. Αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης αυτής ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που ακολουθήθηκε από την επιστολή παραίτησής του.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σακελλαρίδης – ο οποίος μετά το δημοψήφισμα ανέλαβε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- είχε ζητήσει ο ίδιος να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς δεν ήθελε διοικητική εμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείει στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ενεργοποιηθεί ξανά.
Όταν η ιστορία κάνει κύκλους
alavanos
Σημειώνεται ότι η όλη υπόθεση φέρνει στη μνήμη τη γνωστή ρήση περί «κύκλων της ιστορίας», παραπέμποντας στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα και του Αλέκου Αλαβάνου, «πολιτικό τέκνο» του οποίου ήταν ο νυν πρωθυπουργός. Ο κ. Αλαβάνος ήταν αυτός που έβαλε στην πολιτική τον κ. Τσίπρα, προτείνοντάς του, πριν από περίπου 10 χρόνια, να ηγηθεί του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας. Ο κ.Αλαβάνος τον επέβαλε για τη θέση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», και έναν χρόνο μετά, του έδωσε το «δαχτυλίδι» του Συνασπισμού, στηρίζοντάς τον στην αναμέτρηση με τον Φώτη Κουβέλη. Η ρήξη τους ήρθε το 2010, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όταν η απόφασή του να κατέβει σε αυτές τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα. Εν τέλει, ο Αλέκος Αλαβάνοςανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου