Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

---000_-(Πέμπ. 19/11/15, 13:18)
ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ ΣΤΗΝ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”
Με σημερινό άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, υπό τον τίτλο “Η φλεγμονή της Αριστεράς”, ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάςδιακρίνει “ένα θλιβερό φαινόμενο στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Λόγος γίνεται για κάποιες, υποτιθέμενες “λεκτικές αψιμαχίες” μεταξύ οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας, στις πρόσφατες, μεγάλες διαδηλώσεις της 12ης και της17ης Νοεμβρίου. Ο αρθρογράφος εμφανίζει μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως... διωκόμενο από τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία, κατ' αυτόν, θεωρεί ότι “δεν επιτρέπεται στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνουν γιατί ανήκουν σε μνημονιακό κόμμα”. Ο ίδιος βλέπει τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας να κυκλοφορούν παντού και πάντα με ένα “αριστερόμετρο”, πιστεύοντας ότι “στη μία πλευρά βρίσκονται οι προδότες και στην άλλη οι αγνοί και οι αμόλυντοι”.

Ασφαλώς είναι δικαίωμα του Τάσου Παππά να συμπαρατάσσεται με τους Ηρακλείς του Στέμματος και να αποδίδει, με το δικό του “αριστερόμετρο”, εύσημα “ριζοσπαστικής, αριστερής” συνείδησης στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Καθείς εφ' ω ετάχθη. Δεν είναι δικαίωμά του, όμως, να αποδίδει σε μια άλλη πολιτική δύναμη, τη Λαϊκή Ενότητα, προθέσεις, πρακτικές και πολιτικό πολιτισμό που δεν την χαρακτηρίζουν, ώστε να φτιάξει ένα σκιάχτρο, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί με όλη του την άνεση να κατατροπώσει.  
Η Λαϊκή Ενότητα ουδέποτε μίλησε για “προδότες”, ακόμη κι όταν καυτηρίαζε όχι βέβαια τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και την ηγετική του ομάδα, η οποία οδήγησε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια ταπεινωτική πολιτική συνθηκολόγηση και σε σοσιαλδημοκρατική, ιδεολογική μετάλλαξη. Πολιτικές ήταν οι διαφορές της και πολιτικού χαρακτήρα ήταν η κριτική της. Πολύ περισσότερο δεν θα διανοούνταν ποτέ να εκτοξεύσει τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς εναντίον των μελών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν μας προκαλεί δυσφορία, αλλά μας χαροποιεί κάθε εκδήλωση συμμετοχής αυτού του κόσμου σε λαϊκές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή του μνημονιακού ζυγού και της ιμπεριαλιστικής επιτροπείας.  
Εκείνο που πραγματικά και δικαιολογημένα ενοχλεί τους απολογητές της κυβέρνησης είναι η πρωτοφανής, για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, αγωνιστική αφύπνιση μεγάλων λαϊκών στρωμάτων και η αποδοκιμασία που εισέπραξε αυτή η κυβέρνηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις - όχι από οργανωμένες δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, αλλά από απλούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά, ή δεν ψήφισαν κανέναν στις πρόσφατες εκλογές. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εμφανίσουν τον πραγματικό κοινωνικό “πόλεμο” που έχει ανοίξει αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση με τη λαϊκή πλειοψηφία ως “ενδοαριστερό εμφύλιο”. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα βρουν στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας αφελείς που θα συμβάλουν σε κάτι τέτοιο.
Α.Θ.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22726:2015-11-19-11-27-33&catid=83:aristera&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου