Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΝΑΤΟϊκοί στρατηγοί για Τουρκία: Επιδιώκει νέα Οθωμανική αυτοκρατορία

ΝΑΤΟϊκοί στρατηγοί για Τουρκία: Επιδιώκει νέα Οθωμανική αυτοκρατορία
Επί δεκαετίες η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με αυτά της συμμαχίας, αναφέρει ο Τσέχος αμυντικός αναλυτής Μάρτιν Μπέργκερ.
 

Όχι τυχαία ο πρώην επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ είχε πει για την Τουρκία: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το ΙΧ δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι στοχοποιεί τους σιίτες και αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί απειλή και για τις χώρες αυτές. Εξάλλου πάντα υπάρχει η σκέψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΧ.


»Κάποιος αγοράζει το πετρέλαιο που το ΙΚ πουλά, το πετρέλαιο που διοχετεύεται μέσω του εδάφους κάποιων. Για μένα περνά μέσω Τουρκίας, αν και οι Τούρκοι ουδέποτε το παραδέχτηκαν».

Ο Μπέργκερ μεταφέρει επίσης την άποψη του απόστρατου Αμερικανού υποστράτηγου ΠολΒάλελι, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η σημερινή Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το ΙΧ και για αυτό πρέπει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ. 

Η πρόσφατη προβοκατόρικη ενέργεια της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούν την όποια κλιμάκωση με τη Ρωσία.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως η κίνηση της Τουρκίας τα φέρει αντιμέτωπα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 5», ανέφερε ο Μπέργκερ. 

«Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ΖίγκμαρΓκάμπριελ άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για την κατάρριψη του Su-24», είπε ο Μπέργκερ και έκανε λόγο για αναφορές των γαλλικών Μέσων, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασαν την κατάρριψη λέγοντας πως «από τότε που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνά την Τουρκία η χώρα αυτή έχει μεταβληθεί σε πονοκέφαλο, αντί να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης». 

Επιπλέον η Τουρκία του Ερντογάν έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Κατά την Αραβική Άνοιξη η Τουρκία είχε συμμαχήσει με τον Άσαντ, αλλά μετά τον έπληξε πισώπλατα επιτρέποντας σε ισλαμιστές από όλο τον κόσμο να περάσουν, μέσω του εδάφους της, στην Συρία, ενώ η Άγκυρα δεν έπαψε να προβάλει την απέχθεια της απέναντι στους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και επιτιθέμενη εναντίον τους. 

«Επί δεκαετίες η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, τα οποία, κατά κανόνα, δεν συμπίπτουν με αυτά της συμμαχίας, καταλήγει ο Μπέργκερ. 

Πηγή: Sputnik


http://www.zougla.gr/kosmos/article/natoiki-stratigi-gia-tourkia-epidioki-nea-o8omaniki-aftokratoria

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή