Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΛΑΕ

(Παρ. 27/11/15 – 11:45)           
Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ
Συντρόφισσες και σύντροφοι  
Χαιρετίζω την πρώτη Πανελλαδική μας Σύσκεψη, που αποδεικνύει ότι παρά την αδυναμία Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, για την οποία θριαμβολόγησαν και ο Ολάντ ,το ίδιο βράδυ των εκλογών μάλιστα, αλλά και ο Ρέντσι, είμαστε ακόμα ζωντανοί και όρθιοι.  
Κι αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό, διότι ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ολάντ και του Ρέντσι αμέσως μετά τις εκλογές, ότι δηλαδή το θετικό των εκλογών ήταν ότι η ΛΑΕ, μια δύναμη, που αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την πολιτική της ΕΕ, δεν μπόρεσε να μπει στην Βουλή και ζήτησαν μάλιστα αυτό να γίνει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, καλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που προβληματίζονται για τη πολιτική της με τον ίδιο τρόπο, να συνετισθούν. 
 
Το σύστημα τα είχε δώσει όλα για να μην μπούμε στην Βουλή, γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντική η συνέχιση της προσπάθειάς μας, που εκφράζεται και με αυτήν την Πανελλαδική Σύσκεψη.  
Η σημερινή μας συνάντηση όμως είναι και μια ευκαιρία για να δούμε τα προβλήματα, για να δούμε τι έφταιξε για την εκλογική μας αποτυχία και τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να έχουμε μια καλύτερη παρέμβαση στο μέλλον.  
Το βασικό μας πρόβλημα στις εκλογές ήταν ότι δεν έγινε κατανοητή η πρότασή μας κι εμείς είχαμε υποτιμήσει τον φόβο που προκαλούσε το άγνωστο στον λαό. Θεωρούσαμε ότι η αγανάκτηση για τις μνημονιακές πολιτικές είναι τόση που θα σάρωνε οτιδήποτε άλλο. Γι αυτό πήγαμε στις εκλογές με μια πολύ καλή διακήρυξη μεν αλλά χωρίς πλήρες πρόγραμμα έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή είναι αρκετή.
Αρκετό θα ήταν όμως σύντροφοι αν ο κόσμος είχε κατανοήσει την πρόταση μας και αρκούσε ακόμα και η συνθηματική προβολή για να διαμορφώσει εκλογική συνείδηση. Αυτό όμως δεν έγινε. Η άγνοια για τις συνέπειες και ο φόβος που καλλιέργησαν τα συστημικά μέσα ότι δηλαδή η ενδεχόμενη έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε καταστροφή και μεγάλες ελλείψεις (σε βασικά είδη, τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα κλπ.) φόβισε τον κόσμο.
Έλεγε ο Τσίπρας ότι σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωζώνη τα 700 ευρώ σύνταξη θα γίνουν 700 δραχμές και ο κόσμος τρομοκρατημένος ξαναψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
Ήμασταν σίγουροι για την είσοδό μας στην Βουλή κι έτσι δεν μπορέσαμε να προπαγανδίσουμε την αναγκαιότητα Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ως αναγκαιότητα τουλάχιστον μαχητικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η νέα Βουλή να είναι κατά 88% μνημονιακή
Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν χτες.  
Τρία είναι τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας:  
  1. Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε έναν πολιτικό φορέα, που να εξασφαλίζει τη συλλογικότητα και την δημοκρατία
  2. Η διαμόρφωση προγράμματος που να εκφράζει την γενικότερη πρότασή μας και φυσικά να πείθει τον Ελληνικό λαό ότι είναι η μοναδική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι θα ήταν λάθος να θεωρούμε ότι ο Ελληνικός λαός θα προστρέξει σ’ εμάς μόνο γιατί έχει προβλήματα ενώ εμάς μας διακρίνει το τεκμήριο της εντιμότητας. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν, αν δεν υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση.
  Άλλωστε η ζωή έχει αποδείξει, ότι όταν δεν υπάρχει μια πειστική εναλλακτική πρόταση, το σύστημα μπορεί να κάνει τα πάντα.
Να παίξει με πρόσωπα, να δημιουργήσει αυταπάτες και αυτό φάνηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη, όπου παρά το υψηλό ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το οποίο όμως δεν ήταν σαφές ότι σηματοδοτούσε και μια άλλη συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, στις εθνικές εκλογές ψηφίστηκαν οι μνημονιακές δυνάμεις.  
  1. Το τρίτο μέτωπο, που έχουμε μπροστά μας είναι η κινηματική δράση. Η ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων και η συμβολή για την διοργάνωση αγώνων με στόχο την αντιμετώπισή τους. Σε αυτόν τον τομέα η ΛΑΕ έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και πρέπει να το πούμε.

  • Συμβάλλαμε ουσιαστικά με τις δυνάμεις μας συνδικαλιστικές και πολιτικές στην επιτυχία της απεργίας και στις κινητοποιήσεις. Το μπλοκ της ΛΑΕ και στην απεργία αλλά και στην πορεία για το Πολυτεχνείο ήταν πολύ μεγάλο. Διακινήσαμε ανακοίνωση για την απεργία με κλιμάκια της ΛΑΕ παντού στις συνοικίες και στους χώρους δουλειάς.

  • Προβήκαμε σε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ, με πανό (ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΟΒΕΙ ΖΩΕΣ) και με συμμετοχή πολλών συντρόφων, η οποία αποτέλεσε και μια δημόσια παρουσία μας.

  • Εκδώσαμε φυλλάδιο και διοργανώσαμε εκδηλώσεις για το ασφαλιστικό σε διάφορες πόλεις όπως: Κέρκυρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Καλλιθέα, Ζωγράφου, Αμπελοκήπους, Ν. Σμύρνη, Μέγαρα, Ιωάννινα και Πικέρμι και προγραμματίζουμε μέσα στον Δεκέμβρη σε: Ναύπλιο, Πατήσια, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Αιγάλεω, Παγκράτι, Κοζάνη, Νίκαια, Ηράκλειο, Κατερίνη, Λευκάδα.
  Οι συγκεντρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είχαν μεγάλη επιτυχία, όπου οι ερωτήσεις που ετίθεντο δεν ήταν μόνο για το ασφαλιστικό αλλά για τα γενικότερα
προβλήματα. Υπάρχει μια μεγάλη αγωνία στον κόσμο για τις εξελίξεις και τίποτα δεν δείχνει ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα αποσύνθεσης, έχει εκλεγεί μόλις δύο μήνες πριν.  
Γενικότερα υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη δράσης για:  
  • Ασφαλιστικό, με ανάγκη πραγματοποίησης νέας γενικής απεργίας το επόμενο διάστημα
  • Ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες ΟΣΕ, ενέργεια κ.α.)
  • Πλειστηριασμούς
  • Ανεργία των νέων
  • Νέο μισθολόγιο με νέες μειώσεις για το Δημόσιο
  • Περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση των απολύσεων
  Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τις διεθνείς συγκυρίες και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Η οικονομική κρίση, οι αντιπαραθέσεις και οι οξύτητες που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός και οι συνέπειες που έχουν όλα αυτά. με αποτέλεσμα το προσφυγικό και το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους.  
Το γεγονός ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδειχθεί η πλέον “yes men” σε σχέση με τις επιλογές των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κύκλων, τα ταξίδια του Τσίπρα σε Τουρκία και Ισραήλ και ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα. Είναι λοιπόν απαραίτητο μαζί με το κίνημα για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.  
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Ζούμε σε επικίνδυνους αλλά και πολύ ενδιαφέροντες καιρούς. Η συμβολή μας μπορεί να είναι καθοριστική και να πείσουμε ότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα δεν αφορά όλη την Αριστερά.  
Η Αριστερά, η πραγματική Αριστερά, που χαρακτηρίζεται από αγώνες, αξίες και ιδανικά, μπορεί και θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα.
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22809:2015-11-27-09-41-56&catid=83:aristera&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου