Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ζητείται «έντιμος συμβιβασμός»… Τσίπρα - Λαφαζάνη

Διπλό δύσκολο συμβιβασμό, εκτός και εντός συνόρων, καλείται να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική, και πλέον οριακή, φάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Οι υποχωρήσεις που προδιαγράφονται για να κλείσει η συμφωνία, έστω κι αν δεν αγγίζουν τις «κόκκινες γραμμές» όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ότι ο όποιος συμβιβασμός στην Ευρώπη δεν θα είναι πολιτικά ανώδυνος.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνει ήδη απανωτά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνοντας, με κάθε τρόπο, ότι δεν αποδέχεται υπαναχωρήσεις στην κοινωνική και ριζοσπαστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ - υπαναχωρήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως την οποιαδήποτε παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των εξαγγελιών για τα εργασιακά και τη 13η σύνταξη, καθώς επίσης και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα εν λόγω μηνύματα άρχισαν να... αποστέλλονται με το άρθρο Λαφαζάνη στο περιοδικό Crash με το οποίο υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη ρήξη, ακόμη και το Grexit, κατατέθηκαν με ίδια επιχειρηματολογία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και κορυφώθηκαν χθες το βράδυ με την ανάρτηση ενός ακόμη άρθρου στην ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.
Το άρθρο, που ανέβηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει «μέχρι τέλους το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα» και να «μιλήσει απερίφραστα στον λαό για τις εναλλακτικές που διαθέτει η χώρα χωρίς δαιμονοποιήσεις».
«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας η οποία εκπορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και των εγχώριων εκπροσώπων του», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του iskra.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν είναι άσχετες και με το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το προσχέδιο έστω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάθεση του «δεν θα είχε νόημα από τη στιγμή που βασικά θέματα δεν έχουν κλείσει στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών», άλλα στελέχη ωστόσο αναγνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να ρισκάρει και μια ανοιχτή ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης στην Ευρώπη.
Αυτή η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, άλλωστε, είναι μια προοπτική στην οποία έχουν «ποντάρει» τα... ρέστα τους τόσο οι υπέρ συντηρητικές «συνιστώσες» των πιστωτών, όσο και οι εγχώριοι πολιτικοί σύμμαχοί τους - η λεγόμενη και «τρόικα εσωτερικού» - στην προσπάθεια πολιτικής αποδυνάμωσης του Αλέξη Τσίπρα και προώθησης των σεναρίων «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».
Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο ερμηνεύει ακόμη και την αναφορά Τσίπρα για πιθανό δημοψήφισμα ως μήνυμα που στόχευε περισσότερο στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό.
Το Spiegel υποστηρίζει ότι το βασικό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ο ελληνικός λαός, η πλειοψηφία του οποίου τον στηρίζει. «Το θέμα προκύπτει με τους δικούς του βουλευτές», γράφει σημειώνοντας ότι η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στις όποια υποχωρήσεις. «Γι' αυτό», λέει, «και η απειλή του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα απευθύνεται σε αυτούς με στόχο να τους επαναφέρει στη γραμμή της κυβέρνησης. Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι περισσότερο μια πολιτική κίνηση και λιγότερο μια πιθανότητα».
Κυβερνητικά στελέχη απαντούν με το σύνηθες «όνειρα εαρινής νυκτός» στα σενάρια περί ενδοκυβερνητικής ρήξης. Οι ίδιοι, πάντως, σημειώνουν ότι ο πρώτος που υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζουν με νόημα ότι στο τέλος «εκείνος είναι που θα αναλάβει και την ευθύνη και το κόστος των αποφάσεων»...
http://tvxs.gr/news/ellada/ziteitai-entimos-symbibasmos-%E2%80%A6-tsipra-lafazani

1 σχόλιο:

  1. "Δυστυχώς ο Βαρουφάκης απέτυχε"

    Το άρθρο του οικονομολόγου, συγγραφέα του βιβλίου "Επενδυτές χωρίς Σύνορα" (www.ependytes.com) κ. Βασίλη Παζόπουλου αναρτήθηκε στο capital.gr


    ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ)

    Οταν κάποιος ξεκινά από ιδεατή και "μερική" εκτίμηση, το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων του τόσο στο "μερικό" όσο και στο "γενικό" θα είναι όχι μόνο λάθος, αλλά και ... ασυνάρτητο ! Διότι το λάθος, ώς λάθος μέσα τόσο στην πολιτική όσο και αλλού είναι μέρος προς τον δρόμο του σωστού, αλλά η επίτηδειότητα των παραλήψεων ΣΑΣ στην ανάλυση ΣΑΣ, δηλεί, στην καλύτερη περίπτωση, μωρίας έλλειψη !

    Τελείως επιγραμματικά:

    1. Γνωρίζεται την Δομή και Αντίληψη του λεγώμενου "Διευθυντηρίου" της Ε.Ε. ;; Γνωρίζεται ποιόν κοινό παρανομαστή έχουν (εκτός την κεφαλαιοκαπιταλιστική πολιτικη αντίληψη) ;; Ακόμη και ... "κακοί" πρώιν γερμανοί υπουργοί μετά την ... "συνταξιοδότηση" τους, χρησιμοποιούσαν και έκαναν κριτική για το "Διευθυντήριο" αυτό, με .... ακροαριστερή φρασεολογία !!!

    2. Διερωτηθείκατε γιατί λειτουργούν σε ... "διαδρομικά πολλαεπίπεδα" ;;; Μάλιστα το εντόπισαν για πρώτη φορά (;;) τα μέλοι της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης, και τους προκάλεσαν αυτά τα "διαδρομικά πολλαεπίπεδα" αρνητική εντύπωση !

    3. Θυμάσται για ποιόν λόγο και αιτία έφυγε ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, πρόωρα από συνάντηση αρχηγών κρατών, στην Αυστραλία ;;; Ξερεται (;;), χρονικά πότε έγινε αυτό ;;; Για βοήθεια Σας, στο "φεύγα" του, είπε σχεδόν (ακριβώς) τα ίδια όπως ο Γιάννης Β. !!!

    4. Γνωρίζεται, πότε και πώς, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, λύσαν για μικρό και σύντομο χρονικό διάστημα, τα ... ελλείματα τους που παραβίαζαν τους ... Ιδιους τους ... κανόνες τους (παραβίαζαν κατάφορά τις ίδιες τις συνθήκες τους) ;;; Οταν στην Χώρα μας, όλα είταν μέλι γάλα !!!

    5. .................

    6. ................

    7. .....................

    ν+1. .............................

    Από ότι βλέπεις υπάρχουν πάρα πάρα πολλά πράγματα που χρειάζεται κάποιος να ξέρει να γνωρίζει και να κατέχει !


    Ο Αιώνιος Φοιτητής



    Γηράσκω Αεί Διδασκ.......


    Υ.Γ. Ευτυχώς που Υπάρχουν Ιδιόρυθμοι στην ΖΩΗ ΜΑΣ και δεν είμαστε ΟΛΟΙ ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή