Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

(Χωρίς σχόλια)! ΣΤΟ 10ΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ENTSOG* Ο GREEK STREAM

(Τετ. 14/05/15 - 14:45)
ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ «ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» (PCI) ΤΗΣ ΕΕ
Της ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ**  
Ο αγωγός Greek Stream έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα νέων υποδομών για το φυσικό αέριο ( TYNDP) του Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ΑερίουENTSOG (European Network of Transmission System Operators for Gas) , για την περίοδο 2015-2024.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr, τέσσερις χώρες, η Ελλάδα, η Fyrom, η Σερβία και η Ουγγαρία, έχουν εντάξει στο πρόγραμμα νέων υποδομών για το φυσικό αέριο (TYNDP) και υποστηρίζουν την επέκταση στο έδαφος τους του Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, ως τα σύνορα με την Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη.

Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντικό, δεδομένου ότι η ένταξη έργων στο TYNDP του ENTSOGλειτουργεί ως πρόκριμα, προκειμένου να λάβουν τα έργα αυτά σφραγίδα PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) από την Ε.Ε και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση τους.
Η λίστα των έργων για το 10ετές πρόγραμμα υποδομών του ENTSOG στον τομέα του φυσικού αερίου έχει ήδη «κλειδώσει». Εκτός από τον Greek Stream υπάρχουν και άλλα projects από την Ελλάδα, όπως, ο αγωγός ITGI, τα δύο πλωτά τέρμιναλ LNG της ΔΕΠΑ και της Gastrade του ομίλου Κοπελούζος, ο IGB, ο Συμπιεστής του ΔΕΣΦΑ στους Κήπους Έβρου, κλπ.
Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρώσει ο ENTSOG μελέτες κόστους-οφέλους για κάθε ένα έργο ξεχωριστά και στη συνέχεια να υποβάλει την τελική λίστα στην Κομισιόν, ώστε τα έργα αυτά να αναδειχθούν ως PCI. Όπως είπε καλά ενημερωμένη πηγή στο energia. gr, «όποιο έργο δεν εντάσσεται στο TYNDP του ENTSOG, δεν μπορεί να γίνει PCI».
Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο για την ένταξη του Greek Stream στο 10ετές του ENTSOG είναι το γεγονός ότι ο τελευταίος ζήτησε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να προτείνουν έργα σε αντικατάσταση του South Stream. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ENTSOG αναγνωρίζει τη σημασία εναλλακτικών οδών για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ειδικά μετά την ουκρανική κρίση.
Τα έργα του TYNDP του ENTSOG για την επόμενη δεκαετία θα παρουσιασθούν αναλυτικά στοδιήμερο workshop, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ, στις 19 και 20 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο, με την παρουσία εκπροσώπων της DG Ener, του ACER, της Eurogas, της Biogas, του TAP, του Energy Community, αλλά και χωρών, όπως, η Βουλγαρία και ηΚροατία. Από ελληνικής πλευράς έχει προγραμματισθεί να μιλήσουν στην εκδήλωση εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το workshop, είναι η ασφάλεια της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, σενάρια αλληλεπίδρασης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ θα παρουσιασθούν και υποψήφια έργα PCI. Να σημειωθεί ότι το 10ετές πρόγραμμα νέων υποδομών του ENTSOG καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια. Για την παρουσίαση του επιλέγεται κάθε φορά διαφορετική χώρα κι αυτή τη φορά, ύστερα από αίτημα του ίδιου του ENTSOG, επιλέχθηκε η Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται και στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με το ΔΕΣΦΑ.
*European Network of Transmission System Operators for Gas (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου). Δείτε σχετικά  εδώ  
**Αποκλειστικό ρεπορτάζ στο energia. gr
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20569:greekstream-comission-entsog&catid=60:anaptixi&Itemid=184

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου