Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η «εσωτερική κυβέρνηση» των Μνημονίων

Πηγή: Μενέλαος Γκίβαλος – «Επίκαιρα»

Αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τον ελληνικό λαό η παρουσία και η υπονομευτική δράση προσώπων και «θεσμικών παραγόντων» που «ώλεσαν και δήωσαν» κατά την προηγούμενη περίοδο, συχνά, μάλιστα, ως πρωταγωνιστές, υπηρετώντας πιστά το «μνημονιακό καθεστώς». Όλοι αυτοί οι «παράγοντες» (τραπεζίτες, επικεφαλής μνημονιακών θεσμών, ΜΜΕ, μνημονιακοί θύλακες της κρατικής δομής) συναποτελούν μαζί με τα μνημονιακά κόμματα και το πολιτικό τους προσωπικό ένα είδος «εσωτερικής κυβέρνησης του Μνημονίου» και διαδραματίζουν τον ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.



Γι' αυτό και το κλασικό, ιστορικό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» επαναδιατυπώνεται στην «εποχή των Μνημονίων» ως ένα κρίσιμο ερώτημα και προς τη σημερινή κυβέρνηση, αφού η πολιτική του βαρύτητα είναι πολιτικά και ιδεολογικά εξίσου σημαντική με την ίδια την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στον «καιρό των Μνημονίων» η γνωστή μέχρι σήμερα δομή της διαπλοκής μεταξύ τραπεζικού συστήματος, πολιτικής εξουσίας, ΜΜΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων μετεξελίχθηκε και αναδιαμορφώθηκε σε μια δυαδική εξουσία που διαπέρασε και τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, ένα τμήμα του οποίου λειτουργεί και σήμερα ως το «μακρύ χέρι» της γερμανικής ελίτ και της χρηματοπιστωτικής δομής.

Όταν η «τρόικα» «εισέβαλε» απευθείας στα υπουργεία δεν απέβλεπε μόνο στην απαξίωση και την εξαχρείωση των υπουργών. Ταυτόχρονα, μέσω της άμεσης επικοινωνίας της με ένα τμήμα της ανώτερης γραφειοκρατικής - κρατικής δομής, διαμόρφωσε ένα δίκτυο μνημονιακής παρέμβασης και «αποικιοποίησε» επιτελικές δομές της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού, εγκαθιστώντας χειραγωγήσιμους μνημονιακούς «θύλακες». Αυτό συνέβη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ο κ. Φούχτελ, ως ντίλερ συμφερόντων, «έκλεινε δουλειές» με «πρόθυμους» τοπικούς άρχοντες, αλλά επεκτάθηκε και σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές, ο τομέας της Υγείας (όπου η προμήθεια γερμανικού υλικού είναι μια σοβαρή «μπίζνα») αλλά και ο τομέας των «ιδιωτικοποιήσεων» και των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε, βεβαίως, την περίπτωση του τραπεζικού συστήματος, που έχει περάσει εξ ολοκλήρου στην εξουσία της ΕΚΤ - δηλαδή της γερμανικής ελίτ. Η πλήρης «αυτονόμηση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος το μετέτρεψε σήμερα σε εργαλείο πολιτικής πίεσης και άσκησης εκβιασμών κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσωπα που υπηρέτησαν με ζήλο το μνημονιακό καθεστώς κατέχουν και σήμερα περίοπτες θέσεις εξουσίας, επιδιδόμενα, μάλιστα, στο έργο της υπονόμευσης, αφού η νομιμοποιητική τους Αρχή δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Εξέχουσα περίπτωση αυτή του Γιάννη Στουρνάρα.
Και η διαπλοκή θέλει τον Γερμανό της

Ποια είναι συνεπώς η σημερινή δομή των διαπλεκόμενων - μνημονιακών συμφερόντων; Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο ομόκεντρους -και συνδεόμενους μεταξύ τους- κύκλους. Στην «εξωτερική» περιφέρεια υπάρχει η γνωστή δομή της διαπλοκής, το «τρίγωνο της αμαρτίας», αποτελούμενο από τους τραπεζίτες, τους εργολάβους και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό, το οποίο σταδιακά κατά την τελευταία εικοσαετία ενσωματώθηκε στο κύκλωμα της διαπλοκής. Ο «εσωτερικός» κύκλος είναι καθαρό, γνήσιο δημιούργημα της τελευταίας πενταετίας. Πρόκειται για το πλέγμα «εσωτερικής κατοχής», ένα είδος άτυπης πλην ισχυρής δομής εξουσίας, που καθοδηγείται πλήρως από τη γερμανική ελίτ και την τραπεζική ολιγαρχία.

Κύρια δομή διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο αυτών «κύκλων» είναι τα συστημικά ΜΜΕ. Αγωνίζονται αφενός να σώσουν την παραδοσιακή δομή της διαπλοκής ώστε να συνεχίσουν να ασκούν πολιτική και οικονομική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα προπαγανδίζουν ως «κεκράκτες» τις θέσεις, τα συμφέροντα, τα εκβιαστικά μηνύματα της γερμανικής ελίτ, νομιμοποιώντας και στηρίζοντας παράλληλα τους φορείς της «εσωτερικής κατοχής». Τα ΜΜΕ εγκαταλείπουν έτσι τον παραδοσιακό ρόλο των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους (L. Althusser) και μετατρέπονται σήμερα σε ιδεολογικούς μηχανισμούς της αγοράς και της κατοχικής εξουσίας.

Όσο ευνοϊκά κι αν εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση κι ο λαός μας δεν πρόκειται να προχωρήσουν μπροστά, αν δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεσμικό και ιδεολογικό επίπεδο, τα «καρκινώματα» αυτά. Γιατί η «πέμπτη φάλαγγα» είναι ακόμα πιο επικίνδυνος αντίπαλος από τον ίδιο τον επίσημο εχθρό... 

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_177.html

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΜΑ: ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ !

    "ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΝΕΟΥΣ Ο Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ; Παραιτήθηκε Αρχιλοχίας από την Ελλάδα έγινε Στρατηγός του "γύρου" στην Αυστραλία !
    Παραιτήθηκε από τον στρατό ως Αρχιλοχίας μετανάστευσε στην Αυστραλία κι έγινε “στρατηγός” του “γύρου”!


    ΑΝΑΛΥΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    Μα ρε παιδιά, ακόμη να καταλάβεται ότι η Χώρα είτανε ανέκαθεν -ΤΗΝ ΚΑΝΑΝ- από το 1821 και μετά, Τζατζίκι (Σατζίκι), Σουβλάκι και Συρτάκι (τα 3 Σ.Σ.Σ.!) ! Και ποιός το έκανε αυτό ; Το Σαθρό Σκατατζίδικο Σὐστημα ! Αυτό το Σ.Σ.Σ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ αναδρομικά στο ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ! Γιαυτό μας παρουσιάζουν τον ... Τουρισμό ως ... Βιομηχανία ! Οσοι το ασπάζονται ΑΥΤΟ είναι κοινά λεγώμενα Διεφθαρμένοι και Διεστραμένοι τουλάχιστον στο Πνεύμα τους, ΕΙΝΑΙ ΣκοταδισττικοΣακατεμένοι με ΑντιΕπιστημονικότητα ! ΒΑΛΤΟΙ ! ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, Συνειδητά ή Ασυνείδητα, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ το ΙΔΙΟ ! ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ "ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ" ΤΩΝ ΘΕΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ! Γιαυτό βλέπουμαι ΠΑΝΤΟΥ στην Ευρώπη και εδώ στο άρθρο σας στην Αυστραλία τον Λοχία, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΩΣ "ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ" ΝΑΙ ! ΜΟΝΟ ΩΣ "ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ" !!!!! Αυτό στην Οικονομία λέγεται ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ δηλ. .... ΥΠΗΡΕΤΕΣ !!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ !! ΧΩΡΑ ΜΕ ... ΥΠῌΡΕΤΕΣ ! Και ΑΥΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ και στο ... "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" ... ΥΠΗΡΕΤΕΣ - Yes Man, Yes Lady I am Grecce bimbo!!!

    Σκληρή Κριτική αλλά ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Χθές, Σήμερα και του Αύριο (;;;;;) !!!!

    ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ !!!


    σημ.:Για αποφυγή παρεξηγήσεων !! Τόσο το Τζατζίκι όσο και το Σουβλάκι ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, διατροφικό είδος, το Συρτάκι ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ (βλ. Alexis Sorbas !!!!) ! Οσο αναφορά τα Γκαρσόνια, είμασταν και ΕΜΕΙΣ Γκαρσόνια, αλλά δεν γίναμαι ... "Γκαρσόνια" !!!!


    Φίλτατα


    Τα Παλιά Γκαρσόνια !

    ξανά σημ.:Το Φιλοδώρημα δώστε το σαυτούς που θέλουν να γίνουν ... Κυβερνητικά Γκαρσόνια της Χώρας ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή