Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Τσίπρας: Άμεση προσφυγή στις κάλπες και ισχυρή εντολή



Άμεση προσφυγή στις κάλπες και ισχυρή λαϊκή εντολή ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Αλέξης Τσίπρας, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΑ στην Αθήνα. Κατά την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και τους στόχους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος, την ανάπτυξη, τον τερματισμό της λιτότητας αλλά και τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

«Η Ευρώπη για να υπάρξει θα πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η λιτότητα είναι η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης και εμείς είμαστε εδώ για να κλείσουμε αυτή τη πληγή και όχι να την ξύνουμε διαρκώς, όπως κάνει το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που έχει εγκλωβίσει μια ολόκληρη ήπειρο στην παγίδα της ύφεσης, του αποπληθωρισμού και της υπερχρέωσης».
«Η κρίση όχι μόνο δεν τελειώνει και είναι παρούσα αλλά κάνει και διαρκώς μεταστάσεις. Η κρίση είναι η ίδια η λιτότητα. Η κρίση είναι η ίδια η πολιτική της ευρωπαϊκής δεξιάς και της μεταλλαγμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», είπε και συνέχισε: «Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων με έμφαση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της Ευρώπης».
«Τώρα είναι η ώρα των καθαρών πολιτικών μετατοπίσεων στην Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη παίρνει μια επικίνδυνη, κλειστή στροφή δεξιά. Μια στροφή που απειλεί να την ρίξει στον γκρεμό της παραμονεύουσας, άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς. Μια απειλή που κάνει ήδη αισθητή την εμφάνισή της στην Ελλάδα, στη Γαλλία, αλλά και στην κάποτε «χώρα-μοντέλο» στην Ευρώπη, τη Σουηδία. Γεγονός που αποδεικνύει την πολιτική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου σχεδίου», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι όσο πιο μεγάλη η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων μάγων της λιτότητας τόσο πιο μεγάλη η επιμονή τους σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία του πειράματός τους και επιτίθενται με περισσότερη μανία στο εξαντλημένο πειραματόζωο. Και μάλιστα με νεοφιλελεύθερες εμμονές για περισσότερες απορυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων».
«Μόνο που δεν αντέχει άλλο αυτός ο λαός πειράματα στη πλάτη του. Δεν αντέχει άλλο το «success story» ενός ιδιόμορφου τρίτου κόσμου της φτώχειας και των αποκλεισμών που γέννησε η πολιτική των Μνημονίων στην Ελλάδα», ανέφερε, ενώ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά τόνισε πως το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η ανασφάλεια, η μη διεκδίκηση, η αβεβαιότητα και η αστάθεια. «Έχει μετατρέψει τη δική της εγγενή αστάθεια από την πολιτική που ασκεί σε συνολική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική αστάθεια για τον τόπο. Και όσο συνεχίζεται η λιτότητα τόσο αυτό θα τροφοδοτείται. Και όσο δεν υπάρχει κοινωνική σταθερότητα δεν θα μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτική σταθερότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στον τόπο είναι η άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας. «Καμία λύση, καμία νέα συμφωνία δίχως την έγκριση, την επικύρωση του λαού», επισήμανε και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες και «ισχυρή εντολή» με στόχο: 
  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
  • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
  • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.
«Ζητάμε εντολή για να κάνουμε επίσημη θέση της χώρας τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Για μας αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα. Γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στους εταίρους μας. Ζητάμε εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κοινωνικής συμπόρευσης για να τερματίσουμε αμέσως τη λιτότητα. Για να ξέρει ο μέσος πολίτης τι ξημερώνει την επομένη. Για να επέλθει η ηρεμία στην κοινωνία, η σιγουριά και η σταθερότητα», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και πολιτικής σταθερότητας, θα είναι κυβέρνηση όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα όμως θα είναι νίκη και για όλους τους λαούς στην Ευρώπη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι η νίκη της ελπίδας σε όλη την Ευρώπη.  Θα είναι η ήττα της στρατηγικής του φόβου. Θα είναι το τέλος της λιτότητας. Γιατί αυτό το ξεκαθαρίσαμε σε όλη την Ευρώπη προεκλογικά: η λιτότητα είναι ασύμβατη και με την Αριστερά και με την Ευρώπη. Γι’ αυτό η επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό. Είναι υπόθεση κάθε πολίτη, όπου κι αν κατοικεί στην Ευρώπη».
«Γι’ αυτό εμείς δεν ζητάμε μόνον την ενεργή, την καθημερινή στήριξη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης. Όλων εκείνων που αντιστρατεύονται τη λιτότητα και θέλουν να κάνουμε όλοι μαζί, συλλογικά και αλληλέγγυα, μια νέα αναπτυξιακή αρχή. Είμαστε σήμερα σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα οι δυνάμεις που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή για την Ευρώπη. Και θα την κάνουμε. Η ελπίδα θα νικήσει το φόβο», κατέληξε.
http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-amesi-prosfygi-stis-kalpes-kai-isxyri-entoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου