Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ξεψύχησε στην άσφαλτο περιμένοντας το ασθενοφόρο. Για έγκλημα κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου



Θλίψη, οργή και πολλά ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατος ενός άνδρα, 34 μόλις ετών, πατέρα 4 παιδιών μετά από τροχαίο ατύχημα στη Σάμο.
Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί, βρισκόταν σε σοβαρό περιστατικό στην άλλη άκρη της Σάμου, με αποτέλεσμα να περάσει τουλάχιστον μιάμιση ώρα έως ότου ο άτυχος άνδρας να μεταβεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων και χωρίς να μπορεί κανείς ακόμα να γνωρίζει εάν νεαρός πατέρας θα είχε σωθεί με την έγκαιρη διακομιδή στο νοσοκομείο, το περιστατικό επαναφέρει το τεράστιο ζήτημα της ελλειπούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ, που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Σαμιακή Γνώμη, το ατύχημα συνέβη στις 17:45 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο 34χρονος επέβαινε σε ένα δίκυκλο μηχανάκι, όταν για άγνωστο λόγο μέσα στο χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε πάνω σε κολώνα φωτισμού.
Άμεσα μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος έτρεξε να τον βοηθήσει διαπιστώνοντας ότι είχε τις αισθήσεις του.
Στις 17:50 κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ προκειμένου να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Το ένα μοναδικό που εξυπηρετεί όλο το νησί ήταν απασχολημένο σε διακομιδή στο αεροδρόμιο της Σάμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλο διαθέσιμο.
Τα λεπτά περνούσαν βασανιστικά για τον άτυχο νεαρό που σιγά - σιγά άρχισε να χάνει τις αισθήσεις και οι αγωνιώδεις τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων του χωριού στο ΕΚΑΒ δεν είχαν αποτέλεσμα.
Τελικά, με παρέμβαση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Σάμου ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού όπου τελικά το ασθενοφόρο της Ταξιαρχίας στελεχωμένο με δυο γιατρούς του νοσοκομείου, έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος (1μιση ώρα μετά) στις 19:15.
Δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά.

 
Εγκληματική κυβερνητική πολιτική αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής εξηγεί στο NEWS247 ότι η κατάσταση στο νησί είναι απελπιστική, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
"Οχήματα έχουμε αλλά δεν έχουμε ανθρώπους να τα χρησιμοποιήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι διασώστες εθελοντικά καλύπτουν τα κενά προκειμένου να μην μείνει το νησί χωρίς ασθενοφόρο",  εξηγεί και προσθέτει:
"Έχουμε επισημάνει προ πολλού το πρόβλημα. Ένα ασθενοφόρο σε ένα μεγάλο νησί με δύσκολο οδικό δίκτυο όπως η Σάμος, δεν αρκεί. Έχουμε διαμαρτυρηθεί πάμπολλες φορές, έχουμε στείλει έγγραφα, έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, έχουμε πάει στην 2η Υγειονομική Περιφερειακή Διοίκηση, έχουμε πάει στα κεντρικά του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.
Από τον Απρίλη του 2013 έχουμε αποστείλει σχετικό έγγραφο και στον εισαγγελέα Σάμου.
Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο" καταλήγει ο κ. Φιλιππής.
"Αυτό που έγινε είναι το επιστέγασμα μιας σειράς από αντίστοιχα γεγονότα που έχουν προηγηθεί. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θα σωζόταν αν έφθανε πιο νωρίς το ασθενοφόρο, αλλά από μόνο του το γεγονός ότι έκανε δυο ώρες να πάει είναι ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει" μας είπε η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή,  η οποία έχει υποβάλει επανειλημμένα ερωτήσεις στη Βουλή για το ζήτημα.
"Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που μου είχε δώσει πρώην ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ότι αν δεν είχαμε το μνημόνιο θα μπορούσαμε να καλύψουμε την 'πολυτέλεια' των δύο ασθενοφόρων στο νησί σας" πρόσθεσε.
Τη θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, εξέφρασε την  θλίψη του για το περιστατικό, επιβεβαίωσε ότι το μοναδικό ασθενοφόρο που ήταν σε υπηρεσία βρισκόταν εκείνη την ώρα καθοδόν προς το αεροδρόμιο για να παραλάβει ασθενή που είχε καταφθάσει με C-130, ενώ εξήγησε ότι όταν η υπηρεσία θα συλλέξει όλες τις σχετικές πληροφορίες θα εκδώσει ακριβές Δελτίο Τύπου για το συμβάν.
Από πλευράς του το υπουργείο Υγείας μας παρέπεμψε στο επίσημο Δελτίο Τύπου που αναμένεται να εκδώσει το ΕΚΑΒ...
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/ksepsuxhse_sthn_asfalto_perimenontas_to_asthenoforo_gia_egklhma_kanoyn_logo_oi_ergazomenoi_toy_nosokomeioy.3154667.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου