Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εξάρχεια: Επεισόδια και άγριες συμπλοκές. Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς ρεπόρτερ και κατοίκων από ΜΑΤ



Ένταση υπήρξε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο.
Οι κύριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους.
Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν γύρω από το Πολυτεχνείο και την πλατεία Εξαρχείων ενώ επιθέσεις με μολότοφ γίνονται στην Στουρνάρη.
Σημειώθηκαν 57 προαγωγές και 3 συλλήψεις στην πορεία, 16 προσαγωγές και 7 συλλήψεις στα Εξάρχεια, ενώ οργανώνεται πορεία διαμαρτυρίας κατά της καταστολής προς τη ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 11 το βράδυ διετάχθη διοικητική έρευνα και προανάκριση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις καταγγελίες για τραυματισμούς δημοσιογράφων και πολιτών καθώς και για τον αποκλεισμό κατοίκων στις πολυκατοικίες που διαμένουν από αστυνομικούς.
Οι αστυνομικοί κατεδίωξαν νωρίτερα νεαρούς με τη συνδρομή και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ ενώ υπήρξαν καταγγελίες για αλόγιστη καταστολή και δεκάδες προσαγωγές.
Όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του VICE, φωτορεπόρτερ που εργάζεται για λογαριασμό του περιοδικού χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας από τα ΜΑΤ στην πλάτη ενώ την τράβηξαν και από τα μαλλιά.
Λίγη ώρα αργότερα, ο δημοσιογράφος του VICE, Αντώνης Ντινιακός (ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν στα Εξάρχεια με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ Λευτέρη Μπιντέλα), δέχθηκε επίθεση στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σουλτάνη από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι τον χτύπησαν με τις μηχανές τους στο χέρι και στο γόνατο, ενώ στη συνέχεια 4 αστυνομικοί κατέβηκαν και τον πέταξαν στο έδαφος.

Πολίτες της περιοχής ανέφεραν πως μονάδες της ομάδας ΔΕΛΤΑ περνούσαν με τις μηχανές τους μέσα από τα στενά των Εξαρχείων οδηγώντας επικίνδυνα και εκφοβίζοντας από ανθρώπους που επέστρεφαν στα σπίτια τους, καθώς και δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν τα γεγονότα.

Καταγγελίες υπήρξαν και από ιδιοκτήτες περιπτέρων της πλατείας οι οποίοι ανέφεραν πως αστυνομικοί τους χτύπησαν αναίτια ενώ έσπασαν τις βιτρίνες των ψυγείων και κατέστρεψαν το εμπόρευμα τους.
Διαδηλωτές ανέφεραν μέσω Twitter πως μετά τις 10 το βράδυ εμφανίστηκαν "κουκουλοφόροι" μέσα από κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. και έκαναν λόγο για "προμελετημένο σχέδιο".
Police officers attacked a kiosk in Exarchia square and reports suggest they beat up two of the people working there.

Δεν υπάρχει κανένα επισόδειο στα Εξάρχεια. Οι μπάτσοι εμποδιζουν το κοσμο να διαλυθει και μπλοκάρουν τα γραφεία των οργανώσεων.

View image on Twitter
"@giopso: Εδώ βλέπετε φωτο με επίσκεψη μπάτσου εντός της πολυκατοικίας άνευ εισαγγελέα καθώς έχουμε Δημοκρατία pic.twitter.com/RPpRCFypAn"

View image on Twitter
Atenas, se veía venir h/t @AteneCalling

Τραυματισμός πολίτη:
 View image on Twitter
Αφού τον χτύπησαν, έφυγαν σαν τους κλέφτες

Το παρακάτω βίντεο είναι από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ:

Η Ειρήνη Ανδρουλάκη, ρεπόρτερ του MEGA, καταγγέλλει προκλητική ενέργεια αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ

"Ευχαριστώ την ομάδα δέλτα για την κροτίδα που πέταξε στα πόδια μου στη Νοταρά, κάνοντας ένας από τους αστυνομικούς κωλοδάχτυλο", έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό της στο Twitter κατά τις 10 το βράδυ.
Ευχαριστώ την ομάδα δέλτα για την κροτίδα που πέταξε στα πόδια μου στη Νοταρα, κάνοντας ενας απο τους αστυνομικούς κωλοδάχτυλο.
"Σε ότι συμβαίνει απόψε στα Εξάρχεια δεν χωράει αστείο! Έχουμε να κάνουμε με κατάλυση τους συντάγματος και της δημοκρατίας!" έγραψε στο Twitter o φωγτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος.

Καταγγελία και Γερμανού φοιτητή του προγράμματος erasmus ότι ξυλοκοπήθηκε αναίτια στην πορεία.

Ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά στο προφίλ του στο Facebook αναφέροντας πως χτυπήθηκε αναίτια από άνδρες της αστυνομίας ενώ προσπάθησε να προστατευτεί με τα χέρια του και δεν είχε πάνω του "οπλισμό":
"Got beaten up by GREEK POLICE. Stood in a street close to a demonstration. Had no weapons, my face was uncovered, I was just standing alone in a corner raising my hands to show I am unarmed. They just beat me down with sticks. I did not do anything, I said nothing. When I was lying on the ground screaming even more policemen came to beat me. Hiding at the place of some very nice greek people now. What kind of country is this where you have to be scared of the police?".
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στη δεύτερη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου Επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές έγιναν στη διάρκεια της δεύτερης πορείας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και λίγο πριν αυτή περάσει μπροστά από το Αμερικανικό προξενείο. Διαδηλωτές απαίτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας από την πορεία και στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή, στο ύψος της Διαγωνίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. Το αίτημα των διαδηλωτών δεν έγινε δεκτό και όταν αυτοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν φράγμα με τα σώματα τους οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν με τις ασπίδες. Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών κι έπιασαν ένα νεαρό άτομο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Ακολούθησε ένταση με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση του νεαρού και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών. Την ίδια ώρα άλλοι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων στην Τσιμισκή και έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια που λαμπάδιασαν. Τις πυρκαγιές έσβησαν οχήματα της Πυροσβεστικής. Στην πρώτη πορεία, που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, συμμετείχαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ. Η δεύτερη ξεκίνησε με αρκετή ώρα διαφορά και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές με το πανό του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων Σχολών, αντιεξουσιαστές, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του. Μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν στους χώρους του ΑΠΘ και αποχώρησαν λίγο μετά την έφοδο τους. Στην ΓΑΔΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επισκέφθηκε αργά το βράδυ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας μετά την λήξη όλων των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Ήρθα να μιλήσω στους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας με την ευχή η ελληνική κοινωνία να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετά ώριμη έτσι ώστε να μην χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία για να γιορτάζουμε την γιορτή του Πολυτεχνείου» δήλωσε ο υπουργός. Σε ερώτηση πως σχολιάζει τα αστυνομικά μέτρα στην φετινή επέτειο ο κ. Κικίλιας είπε: «Σε ότι έχει να κάνει με το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων έχω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πάρα πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με την γενική εικόνα που είναι πολύ καλή». 
Προσαγωγές νεαρών και στο κέντρο των Χανίων Στην προσαγωγή 25 με 30 διαδηλωτών στην πλειοψηφία τους, μαθητών, προχώρησε η αστυνομία λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, αμέσως μετά το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι νεαροί πετούσαν μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα στς αστυνομικές δυνάμεις η παρουσία των οποίων ήταν ισχυρή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέμβουν άνδρες της ασφάλειας και να τους οδηγήσουν στο αστυνομικό μέγαρο. 
Φωτογραφίες: Eurokinissi

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eksarxeia_epeisodia_kai_agries_symplokes_kataggelies_gia_ksylodarmous_reporter_kai_katoikwn.3147561.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου