Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Καταπατητές δημόσιας γης το ζεύγος Χαρδούβελη



Ιδιοκτήτης καταπατημένης δημόσιας έκτασης, την οποία αγόρασε το 2006, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και η σύζυγός του Σούζαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Hot Doc. Το ίδιο το γεγονός εκθέτει τον υπουργό, ο οποίος καλείται να απαντήσει αν γνώριζε ή αν εξαπατήθηκε, όμως η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς πριν από περίπου ένα μήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοίνωσε την προώθηση μιας ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων να τις νομιμοποιήσουν.

«Η έκταση θα πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει το δικαίωμα της χρησικτησίας σε δημόσια έκταση. Επίσης ο υπουργός θα πρέπει να απαντήσει αν εξαπατήθηκε ή αν γνώριζε. Αν δεν δηλώσει πως εξαπατήθηκε – που σε αυτήν την περίπτωση τίθεται ζήτημα ικανότητας – τότε έμμεσα δηλώνει πως έχει πάρει μέρος σε ένα κόλπο, με οποίο ένας δήθεν βοσκός, πουλάει καταπατημένη έκταση υποστηρίζοντας πως δεν ξέρει πως δεν είναι δικιά του και οι αγοραστές δεν τον ελέγχουν και αγοράζουν τελικά μια έκταση του Δημοσίου», αναφέρει στο Tvxs.gr ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc. «Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω πως μπορεί να παραμείνει στη θέση του ο κ. Χαρδούβελης», προσθέτει.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το ζεύγος Χαρδούβελη, Γκίκας και Σούζαν, έχει στην ιδιοκτησία του ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στα Πούλιθρα Αρκαδίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ένα χωριό κοντά στο Λεωνίδιο. Από τα 40 στρέμματα τα 20 αποτελούν δημόσια γη. Η εν λόγω έκταση αγοράστηκε το 2006 από τη σύζυγο του υπουργού Οικονομικών και περιλαμβάνεται στην κοινή φορολογική τους δήλωση.
Τα 20 στρέμματα της έκτασης είχαν αρχικά αγοραστεί το 1966 από τον Δημήτρη Ξερακιά. Σύμφωνα με το συμβόλαιο σε αυτήν υπάρχουν ελιές χαρουπιές και μια στάνη. Όπως αναφέρει στο Hot Doc η σύζυγος του Δημήτρη Ξερακιά, καθώς ο ίδιος έχει αποβιώσει, το κτήμα νοικιαζόταν συχνά σε βοσκούς οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να χρησιμοποιούν και τμήμα του βουνού. «Εκείνοι άφηναν τα ζώα να πηγαίνουν προς το βουνό ξεπερνώντας τα 20 στρέμματα που νοίκιαζαν», δηλώνει. Με το πέρασμα των χρόνων φτάνουμε στο 2006, όπου ο Δημήτρης Ξερακιάς εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης πλέον 40 στρεμμάτων, αν και είχε αγοράσει μόνο τα 20 εκατ., τα οποία πουλάει στην Σούζαν Χαρδούβελη.
«Έκπληκτη» η κ. Χαρδούβελη
Η Σούζαν Χαρδούβελη δηλώνει «έκπληκτη» για τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό, υποστηρίζοντας τη νομιμότητά της, ωστόσο ο Κώστας Βαξεβάνης διερωτάται πως μπορεί το ζεύγος Χαρδούβελη, που εμφανίζονται ως δύο κορυφαίοι μάνατζερ, να μην έλεγξε τους τίτλους ιδιοκτησίας και να εξαπατήθηκε. «Ή λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών και η επιτυχημένη μάνατζερ σύζυγός του είναι ανίκανοι να αγοράσουν ακόμη και ένα οικόπεδο ή το έχουν κάνει σκόπιμα. Πάντως χρησικτησία σε δημόσια γη δεν υπάρχει», αναφέρει στο Tvxs.gr ο δημοσιογράφος και διερωτάται: «Ακόμη και αν υποθέσουμε πως δεν το γνώριζε, σήμερα που το μαθαίνει γιατί δεν προχωράει σε κάποια κίνηση, γιατί δεν λέει ‘εξαπατήθηκα και επιστρέφω την έκταση στο Δημόσιο’».
Και η «σύμπτωση της ρύθμισης»
Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρεται και στη σύμπτωση με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών μέσω της οποίας δίνεται το δικαίωμα στους καταπατητές να νομιμοποιήσουν την έκταση τους, πληρώνοντας ένα ποσό. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι ιδιώτες έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1993 έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους, καταβάλλοντας στις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες τίμημα χαμηλότερο έως και 80% από τις αντικειμενικές τους αξίες. «Η έκταση του ζεύγους Χαρδούβελη εντάσσεται σε αυτή τη ρύθμιση καθώς έχει καταπατηθεί μετά το ‘66», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.
http://tvxs.gr/news/ellada/katapatites-dimosias-gis-zeygos-xardoybeli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου