Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Δ. Πουλικάκος: Ειδικές φυλακές ίσον βασανισμός και εξαφάνισ



Κρυσταλία Πατούλη
Αυτή η πολιτική είναι τιμωρητική. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με σωφρονισμό, ούτε με δικαιοσύνη [...] Από τους πρώτους που θα ‘πρεπε να ‘ναι στη φυλακή, είναι άνθρωποι που κανονίζουνε ποιοι θα μπούνε φυλακή [...] Ειδικές φυλακές ίσον βασανισμός και εξαφάνιση ανθρώπων! Εξαφάνιση από προσώπου γης! [...] Ο ηθοποιός, συνθέτης και ερμηνευτής Δημήτρης Πουλικάκος, μιλά στηνΚρυσταλία Πατούλη, με αφορμή τη σημερινή συναυλία ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης*.

Κρ.Π.: Οι χιλιάδες κρατούμενοι που ήταν σε απεργία πείνας έχουν καταγγείλει πως «Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός αλλά η εκδίκηση και η τιμωρία». Σήμερα θα πάρετε μέρος στη συναυλία κατά αυτού του νομοσχεδίου με τις νέες ρυθμίσεις στον Σωφρονιστικό Κώδικα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Δ.Π.: Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Ξέρω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είμαι αγοραίος τύπος. Δηλαδή βλέπω γύρω μου τι γίνεται. Είμαι στην αγορά. Ακούω, βλέπω, μιλάω με ανθρώπους από δω, από κει… Και διαβάζω και διάφορες εφημερίδες. Ακόμη...

Πιστεύω λοιπόν ότι οι φυλακές είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο μέσον για σωφρονισμό, όπως και το πως είναι δομημένες και όλα τα συναφή. Για του λόγου το αληθές ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν όλους τους διευθυντές φυλακών με συνταξιούχους εισαγγελείς!

Δηλαδή, είμαστε με τα καλά μας; Που ζούνε αυτοί οι εισαγγελείς; Ζουν ανάμεσά μας; Ξέρουν να κάνουνε με ανθρώπους; Συναλλάσσονται δηλαδή με ανθρώπους οι εισαγγελείς; Εγώ είμαι 70τόσο χρονών άνθρωπος και δεν έχω γνωρίσει ποτέ εισαγγελέα στη ζωή μου. Νεκροθάφτες έχω γνωρίσει. Εισαγγελείς, μόνο ως κατηγορούμενος. Κι αυτό δε λέγεται γνωριμία, βέβαια.

Άσε που ετοιμαζόμαστε και μεις για ιδιωτικές φυλακές όπως εξάλλου όλα τα «πολιτισμένα» κράτη του κόσμου.
Αυτή η πολιτική είναι τιμωρητική. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με σωφρονισμό, ούτε με δικαιοσύνη. Κυρίως. Γιατί εδώ τίθεται θέμα δικαιοσύνης, εκτός των άλλων.
Η δικαιοσύνη ως γνωστόν… Πώς να σου πω; Πρώτα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και μετά δημιουργείται η δημοκρατία. Αν δημιουργείται.
Σήμερα, υπό τέτοιους όρους, αποκλείεται. Δηλαδή, είναι όλα κατηργημένα. Δεν υπάρχει ούτε Σύνταγμα, ούτε τίποτα. Τά ‘χουνε κουρελιάσει όλα.
Δηλαδή, από τους πρώτους που θα ‘πρεπε να ‘ναι στη φυλακή, είναι άνθρωποι που κανονίζουνε ποιοι θα μπούνε φυλακή, και για πόσο και υπό ποιες συνθήκες.  Αυτό είναι όλο το θέμα. Από κει και πέρα…

Κρ.Π.: Λέτε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη (άρα και δημοκρατία) σήμερα στην Ελλάδα;

Δ.Π.: Όχι, δεν υπάρχει. Αν  έχεις φράγκα και άκρες δικαιώνεσαι. Άμα δεν έχεις, παραχώνεσαι. Είναι η πολιτική του εντοιχισμού…

Κρ.Π.: Η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, πιστεύετε ότι είναι και θέμα δικαιοσύνης; Γιατί κάποιοι όταν αισθάνονται ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, στρέφονται στην αυτοδικία…

Δ.Π.: Στρέφονται γενικά στον κανιβαλισμό… Όπως θες πες το. Κανιβαλισμός είναι.

Κρ.Π.: Τον κανίβαλο θα τον βάλεις αναγκαστικά μέσα στο κλουβί… Αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους. Επειδή δηλαδή δεν λειτουργεί το κράτος έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη…

Δ.Π.: Ποιό κράτος; Υπό το κράτος του τρόμου είμαστε. Δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα. Τα λέγαμε από το ‘70τόσο. Τα ίδια. Και πιο πριν πάλι τα ίδια.

Απλώς κάποια στιγμή υπάρχει μία επίφαση, σου λέει πάρτε - φάτε και σου κλείνει τα μάτια. Έπεσε και η τηλεόραση και δημιούργησε αυτή την εσωτερική αλλοτρίωση του καθενός που είναι μονίμως πλέον απέναντι σε μια οθόνη και ζει εικονικά…

Και γενικά είναι αυτό, ότι το σύστημα κάνει τη δουλειά του και οι υπόλοιποι, αποσπασματικά πάλι, προσπαθούμε με αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις, κάπως να αποτρέπουμε τα χειρότερα, τα κατά τη γνώμη μας χειρότερα, σε σχέση με το τι εστί γενικότερα ανθρώπινος πολιτισμός.

Κρ.Π.: Σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων που…

Δ.Π.: Δε με ενδιαφέρουν τα κόμματα. Τα κόμματα να πάνε να γαμηθούνε. Και ο συνδικαλισμός, έτσι όπως έχει καταντήσει, επίσης. Δεν είναι τυχαίο που τα γραφεία της ΓΣΕΕ είναι στο νούμερο 69 της Πατησίων.
Από κει και πέρα, ότι κι αν με ρωτήσεις τα ίδια θα σου πω. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί που σφάζουνε επειδή δεν τους αρέσει η μούρη σου, ή το ντύσιμό σου, ή η διάθεσή σου η ερωτική. Κι αυτό σημαίνει κανιβαλισμός.
Μιλάω γι’ αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα… υπό τον τρόμο. Μια τρομολαγνία… Και έναν (όχι και τόσο) υποφώσκοντα –αν θέλεις- κανιβαλισμό, ο οποίος κάποτε εκδηλώνεται άγρια και μπορεί να γενικευτεί και τότε δεν θα ‘ναι καθόλου ωραίο αυτό το πράγμα για κανέναν!

Κρ.Π.: Αυτές οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, θυμίζουν εκείνη την ειδική φυλακή – τάφο, που είχαν τον Παναγούλη…

Δ.Π.: Όλες οι ειδικές φυλακές το ίδιο είναι. Για να εξαφανίζονται άνθρωποι ενώ τους βασανίζουν κιόλας. Όλες αυτές οι φυλακές είναι το ίδιο.

Δε με ενδιαφέρει αν είναι η ειδική φυλακή του Παναγούλη, ή των Τουπαμάρος, ή των Ζαπατίστας, ή του Γκουαντάναμο, ή της Νικαράγουας, ή της Κορέας ή της Ταϋλάνδης, ή της Μαντζουρίας, ή δεν ξέρω και γω ποιών άλλων.
Ειδικές φυλακές ίσον βασανισμός και εξαφάνιση ανθρώπων! Εξαφάνιση από προσώπου γης!  Εξόντωσις μετά βασανισμού και τελεία εί δυνατόν εξαφάνιση από προσώπου γης χωρίς ίχνη! Τα ζήσαμε, τα ζούμε και τα ξαναζούμε…-
*
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου