Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΥ

( Τρ. 15/7/14 -10:45 )
Του ΑΝΔ. ΖΑΦΕΙΡΗ*
… και ο ευρωκεντρισμός ως αιτία θανάτου.
Στις 15 Ιουλίου, στην πόλη Fortaleza της Βραζιλίας, ξεκινά η ετήσια σύνοδος κορυφής των BRICS. (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Μια σύνοδο κορυφής με παγκόσμια σημασία καθώς στην ατζέντα , πέρα από την αμφισβήτηση των ΗΠΑ και του  γεωπολιτικού τους  ρόλου , θα βρίσκεται και η ίδρυση  Κοινού  Αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 50 δις δολαρίων και Κοινής Αναπτυξιακής τράπεζας με αρχικό κεφάλαιο 100 δις δολαρίων. (BRICS Development Bank).

Για πρώτη φορά φέτος η Κίνα θα αναδειχθεί στη  μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δίνοντας τέλος  στην  κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών  που δεσπόζουν στην πρώτη θέση από τα τέλη του  19ου αιώνα. Την 3η θέση καταλαμβάνει πλέον η Ινδία εκτοπίζοντας την Ιαπωνία.
Ρωσία και Κίνα πρόσφατα κατέληξαν σε συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίουστην Κίνα με ορίζοντα 30 ετών, ύψους 400 δις δολαρίων.
Η συνεργασία των δυο χωρών πρόκειται να συνεχιστεί και στην Κριμαία, καθώς σχεδιάζεται ένας νέος οικονομικοενεργειακός δρόμος :"The Economic Belt of the Great Silk Route''. Η  Κίνα , λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, θα εγκαταλείψει μια προγραμματισμένη 5 δις  δολαρίων επένδυση σε εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στη Νεβάδα με σκοπό να επενδύσει τα χρήματα  στην Κριμαία.Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν κι άλλες χώρες να  επιθυμούν την ένταξή τους στην ομάδα. Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία είναι ένθερμοι υποστηρικτές  της ένταξής της Αργεντινής στους BRICS χωρίς να αποκλείεται και το Μεξικό, η Νιγηρία και η Ινδονησία.
Η ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε πριν 3 μέρες μεταξύ Αργεντινής και Ρωσίας, (ενώ παρόντες  στο… δείπνο(!) ήταν και  οι πρόεδροι Evo Morales (Βολιβία), Nicolas Maduro (Βενεζουέλα) και José «Pepe» Mujica (Ουρουγουάη), η επίσκεψη  Putin σε Νικαράγουα και Κούβα δείχνουν την έκταση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Την ίδια στιγμή η γειτονιά μας βιώνει επίσης συνταρακτικές αλλαγές με τους  δαίμονες του πολέμου να έχουν αφυπνισθεί και  με το ΝΑΤΟ σε ρόλο υποκινητή.
Και η πολύφερνη(;) ευρωζώνη; Η  ευρωζώνη  κλυδωνίζεται πολιτικά και οικονομικά ενώ ο,  σχεδόν ιδρυματικού τύπου, μονοδιάστατος εγκλωβισμός μας στον ευρωμονόδρομο είχε σαν αποτέλεσμα  ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης να είναι μόλις 1,25%, από το 1981 έως σήμερα, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια η ελληνική οικονομία κατέρρευσε κατά 25%!!
Οι δυνατότητες της Γερμανίας να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος του Ευρωπαϊκού Νότου (περίπου 5τρις $ !!!) είναι ανύπαρκτες.  Η  επόμενη καπιταλιστική κρίση (…περίπου το 2018) θα βρει τη Ρωσία, την Ινδία και πιθανά τη Βραζιλία να έχουν ξεπεράσει τη Γερμανία σε πραγματικό ΑΕΠ.
Το 2019-20 η Γερμανία πιθανά θα είναι η 7η παγκόσμια δύναμη. Το τελευταίο που μπορεί να σκέπτεται η μεγαλοαστική τάξη της Γερμανίας, μπροστά σε μια τέτοια προοπτική,  είναι μια συμφωνία τύπου 1953 ή ένα  «νέο σχέδιο Μάρσαλ».
Παραμονή στην ευρωζώνη αυτόματα μεταφράζεται σε μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους . Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Η πολιτική δεν είναι θέμα προθέσεων, καλών ή κακών.
Και κανείς δεν έχει δικαίωμα να καλλιεργεί αυταπάτες για το αντίθετο.
Μοναδικός όρος επιβίωσης είναι μια νέα Ελλάδα με βαθιές ταξικές και γεωστρατηγικές αλλαγές.
Αλλαγές που θα διασφαλίζουν  τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή αλλά και τα ταξικά συμφέροντα του λαού μας από τη σκοπιά της λαϊκής κυριαρχίας, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17002:zafeiris-telos&catid=81:kivernisi&Itemid=198


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου