Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΟ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

(Πεμ. 24/7/14 - 17:00)
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Στη δυτική Ουκρανία, στις κωμοπόλεις   Яремче( με  8000 κατοίκους), Богородчанском  Рожнятовском, Микуличин(5000 κατοίκοι), Ворохта, Татаров, Яблуница  και Полянице οι κάτοικοι , που δεν είναι ρωσόφωνοι,  καίνε τα έγγραφα της επιστράτευσης.
Η  κυβέρνηση του Κιέβου βρίσκεται στα όρια του πανικού καθώς βλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία να βρίσκονται σε οριακό σημείο αποτυχίας, ενώ , παρά την προπαγάνδα, δεν μπορεί να πείσει την πλειοψηφία του ουκρανικού λαού για τις επιλογές της.

Μόνη ελπίδα πλέον είναι η στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ, μια συνδρομή που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει με προσεκτικές κινήσεις , γνωρίζοντας  τις επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος . Ο σχεδιασμός (και η αξιοποίησή του ως διπλωματική πίεση) ως την πραγματοποίηση , ειδικά απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο, απέχει πολύ.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι, παρ όλο που τα «κέντρα»  που εισηγούνται μια άμεση εμπλοκή δεν είναι κυρίαρχα, «το παιχνίδι με τη φωτιά»(ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει χοντροκομμένες προβοκάτσιες)  δε μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ήδη, σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, καταφθάνουν οι πρώτοι νεκροί ενός ευρωπαϊκού πολέμου , που φάνταζε τόσο μακρινός.
Πόλεις  που πριν λίγες μέρες ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός Mundial, τώρα υποδέχονται φέρετρα.
Η Γερουσία των ΗΠΑ εξετάζει ένα σχέδιο νόμου (το 2277) με τον τίτλο  «για την Πρόληψη της Ρωσικής επιθετικότητας στο 2014». 
Το Σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της «αντιπυραυλικής» άμυνας στην Ευρώπη,  με  στόχο τη Ρωσία. Σε αυτό το σχέδιο ο ρόλος  των χωρών της Ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (και της Ελλάδας) είναι καθοριστικός.
Πολωνία, Βαλτικές χώρες:
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Πολωνίας  Komorowski συμφώνησαν για την  αύξηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ» , ανακοίνωσε πρόσφατα ο Λευκός Οίκος, σε μια σεμνή και λιτή ανακοίνωση
Ήδη  600 αμερικανοί στρατιώτες έχουν  αποσταλεί στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες,  ενώ  ο υπουργός Άμυνας Siemoniak  συζητά  την αποστολή 10.000 επιπλέον αμερικανών στρατιωτών στη Πολωνία. (Η  Πολωνία φιλοξενεί ήδη  100 έως 150  πυραύλους Πάτριοτ).
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν ήδη  οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και την Πολωνία , σε «περιπολία για την ενίσχυση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ».   Η «περιπολία» έχει οριστεί να διαρκέσει για τέσσερις μήνες και τη συνοδεύουν 100 στρατιωτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.
Ρουμανία:
Από τον Απρίλιο επίσης έξι μαχητικά CF-18 και  εκατοντάδες στρατιώτες των καναδικών δυνάμεων έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία, «για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω αβεβαιότητας».
«Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο καιρό θα πάμε να μείνουμε, αλλά  θα μείνουμε έως ότου η κυβέρνηση μας πει ότι ήρθε η ώρα για να γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο αντιστράτηγος Yvan Blondinμε στρατιωτική αφέλεια(;).
Την ίδια στιγμή ο  πρωθυπουργός  της Ρουμανίας, Β.  Ponda , δήλωνε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της Ρουμανίας, τα τελευταία 20 χρόνια." Και (λόγω πρόκλησης) ανακοίνωνε την απόκτηση 12 μαχητικών αξίας 650 εκ. ευρώ. και την ενεργοποίηση  διατάξεων του νόμου 446/2006 «σχετικά με την προετοιμασία του πληθυσμού για  άμυνα».
«Λόγω πρόκλησης»  σε κοινές ασκήσεις με το ρουμανικό ΠΝ προχώρησαν (πριν λίγες μέρες)  τέσσερα πλοία της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη». Χώρος τέλεσης: Μαύρη Θάλασσα.
Ευρωπαϊκή Ένωση:
Προχθές  στη συνεδρίαση  του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.  συζητήθηκε η επιβολήνέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας . Οι ρωσόφωνοι χαρακτηρίζονται «παράνομα οπλισμένες ομάδες» ενώ ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε « στη δυνατότητά (της Ε.Ε.) να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Ελλάδα:
Η Ελλάδα πρόσφατα συμμετείχε στη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» (4 με 13/7) στη Μαύρη Θάλασσα και στην  αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολ , το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία.
Ποιά θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε περίπτωση επιπλέον εμπλοκής(με οποιονδήποτε τρόπο) του ΝΑΤΟ στην Ουκρανική κρίση;
Ήταν ένας άλλος  Βενιζέλος (ο Ελευθέριος), ο οποίος με προτροπή των Γάλλων, έστειλε  χιλιάδες έλληνες στρατιώτες (2η και 13η Μεραρχία) στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να καταπνίξουν την εξέγερση. Το αποτέλεσμα: 398 νεκροί και (μακροπρόθεσμα) ανυπολόγιστες ζημιές στο επίπεδο των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων», στο όνομα των οποίων (υποτίθεται) είχαν σταλεί τα στρατεύματα.
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17107:zafeiris-natoikos-tyxodioktismos&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου