Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Είναι «αντισημιτισμός» η αντίδραση για τη σφαγή στη Γάζα;



Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 600, στην πλειονότητά τους άμαχοι ενήλικες και παιδιά. Η διεθνής κοινότητα μέχρι σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή, διατηρεί τη στάση των «ίσων αποστάσεων» αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα της αυτοάμυνας» στο Ισραήλ. Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει αντιδράσει για τους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες εκτοπισμένους στη Γάζα, όμως ανέλαβε δράση για τον κίνδυνο εμφάνισης αντισημιτισμού.

Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής εισβολής ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές εξελίχθηκαν σε επεισόδια. Στη Γαλλία σημειώθηκαν και επιθέσεις κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, αλλά και επεισόδια μεταξύ αράβων μεταναστών και αλληλέγγυων με ακροδεξιούς ισραηλινούς, που σύμφωνα με διεθνή μέσα συνδέονται με την οργάνωση «Jewish Defence League». Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική, δεν συνοδεύτηκαν από επεισόδια.
Οι υπουργοί εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλία και Ιταλίας με αφορμή τις επιμέρους εντάσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την «έξαρση του αντισημιτισμού στις χώρες τους». Το κοινό ανακοινωθέν υιοθετήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η αντισημιτική ρητορική και έχθρα κατά εβραίων, που πλήττει ανθρώπους εβραϊκής πίστης και συναγωγές, δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση και σημειώνεται πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν «ενέργειες που φτάνουν στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».
Αυτά τα «απαραίτητα μέτρα» δεν είναι παρά η απαγόρευση συγκεντρώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Η εβραϊκή κοινότητα δηλώνει σοκαρισμένη από τις «αντισημιτικές» αντιδράσεις. Όμως είναι «αντισημιτισμός» η αντίδραση για τη σφαγή της Γάζας; Σε αυτήν την ερώτηση οι περισσότεροι απαντούν δείχνοντας τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και τις εικόνες σφαγής από τη Λωρίδα τη Γάζας. Εν τω μεταξύ ακόμη αναμένεται έστω μια «καταδίκη» της ισραηλινής εισβολής καθώς μέχρι σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες και η διεθνής κοινότητα έχει αρκεστεί σε «ανησυχίες», «φόβους» και «ελπίδες».
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/einai-%C2%ABantisimitismos%C2%BB-i-antidrasi-gia-ti-sfagi-sti-gaza


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου